Nortura

Nortura sier opp avtalen med Islamsk Råd Norge

Del
Har varslet IRN at vi ikke fornyer avtale om halalsertifisering.

Nortura har siden 2006 hatt en avtale om halalsertifisering av enkelte produkter. Avtalen innebærer at det leses en takknemlighetsbønn for dyret under bedøving, før det slaktes på ordinært vis. Bedøving, avliving og slakting har blitt utført på nøyaktig samme måte for disse dyrene som alle andre dyr hos Nortura. Det er per i dag kun IRN som utfører slik sertifisering i Norge.

– Vi føler et ansvar for at alle kundegrupper i Norge skal ha tilgang til kjøtt fra dyr som er slaktet i tråd med norsk regelverk.  Også norske muslimer må kunne få tak i kjøtt som er trygt, norsk, og produsert etter samme strenge krav til bedøvelse, dyrevelferd, hygiene og kvalitet som alle andre, uten å behøve å gå på akkord med dette, sier kommunikasjonsdirektør Ellen Flø Skagen.

Nortura har nå varslet IRN at de ikke ønsker å fornye avtalen når den utgår neste år.

– Vi har gjort en vurdering over flere måneder og kommet til at det blir det riktigste for oss. Tillit til IRN fra både storsamfunn, myndigheter og det muslimske samfunnet er viktig for oss, og det opplever vi dessverre at det har blitt sådd tvil om, sier kommunikasjonsdirektør Ellen Flø Skagen.

Hun understreker samtidig at Nortura alltid har et ryddig og profesjonelt samarbeid med IRN og at de har utført sertifiseringen tråd med avtalen.

Halal uten IRN
Nortura kommer fortsatt til å tilby halalkjøtt produsert etter samme prosedyrer som i dag, men uten at IRN sertifiserer dette.

– Vi har gjort dette i mange år og kommer til å gjøre det på samme måte som før, og håper at det muslimske markedet har tillit til oss her. Så får vi vurdere andre alternativer etter hvert, sier Flø Skagen.

– Vi vet også en del nordmenn ikke liker at vi gjør dette, men for oss er det viktig og riktig at alle nordmenn skal få tilgang til norsk kjøtt produsert etter norske krav.

FAKTA: DU VET OM DU SPISER HALAL

Halalpraksisen I Nortura innebærer at dyret velsignes i bedøvet tilstand. Dyret og kjøttet håndteres deretter på nøyaktig samme måte som øvrig dyr/råvarer.

Alle skal selv kunne velge om de vil spise halal eller ikke: Halalkjøtt fra Nortura selges kun som halal, er tydelig merket, og blandes ikke med andre produkter fra Gilde eller Prior. Total har Nortura produsert rundt 1400 tonn halal pr år.

I utlandet og ved importert kjøtt vil det meste av kylling, lam og storfe være halalslaktet uten at det er spesielt merket.

Kontakter

Om Nortura

Nortura
Nortura
Schweigaards gate 15
0191 Oslo

955 18 000http://www.nortura.no

Nortura er en av Norges største matprodusenter, med kjente merkevarer som Gilde og Prior.

Vi jobber hver dag for matglede, helse, bærekraft og verdiskaping over hele landet.

Følg pressemeldinger fra Nortura

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nortura på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nortura

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye