Guatemala er det fjerde landet i Latin Amerika som forbyr barneekteskap i år

Barneekteskap har vært forbudt i Guatemala siden 2015, men et unntak i loven gjorde det mulig å gifte bort barn fra de var 16 år, dersom det var i barnas «beste interesse». Hva som ble ment med «i barnas interesse» var uklart og opp til en dommer å bestemme. Dette kunne føre til at 16 år gamle jenter måtte gifte seg.
Forrige uke fikk både Guatemala og El Salvador et absolutt forbud mot barneekteskap. Allerede har Honduras og Den dominikanske republikk sagt et klart nei til at barn kan gifte seg, og justert lovverket.
– Barneekteskap er ødeleggende for et barns liv, særlig jenter. Det er større sannsynlighet for at en jente som er gift før hun har fylt 18 år dropper ut av skolen, blir mor eller dør som følge av graviditet eller fødsel. I tillegg er sannsynligheten større for at hun blir fanget i et liv i fattigdom, sier Plan Internationals leder for kjønnslikestilling i Latin Amerika, Emma Puig de la Bella Casa.
Hun kaller barneekteskap et enormt brudd på jenters fundamentale menneskerettigheter og mener at det absolutt ikke finnes grunner til at slike ekteskap burde tillates.
– Jenters håp og drømmer begrenses av en slik praksis, og disse jentene er oftere utsatt for partnervold og seksuelle overgrep, fortsetter Puig de la Bella Casa.
53 prosent av kvinner mellom 20 og 24 år på landsbygda i Guatemala ble gift før de fylte 18 år. På verdensbasis er over 700 millioner jenter og kvinner blitt gift som barn. Hver dag blir 40.000 nye jenter gift før de har fylt 18 år. FNs bærekraftsmål slår fast at verden skal få slutt på barneekteskap innen 2030.
– Lovendringen i Guatemala og El Salvador er en gledelig nyhet og en viktig seier, jubler generalsekretær i Plan International Norge, Kjell Erik Øie.
– En grunnleggende forutsetning for å utrydde barneekteskap er at praksisen blir forbudt i hele verden. Barneekteskap må derfor forbys i alle land, sier Øie.
Fakta:
- Parlamentet i Guatemala vedtok 17. august en absolutt 18-års aldersgrense for giftermål. Samme dag endret El Salvador sitt lovverk.
- Tidligere i år har Malawi, Den dominikanske republikk og Honduras innført et absolutt forbud.
- FNs bærekraftsmål slår fast at verden skal få slutt på barneekteskap innen 2030.
Kontakter
Andreas GjoneKommunikasjonsrådgiver
Tel:926 27 950andreas.gjone@plan-norge.noBilder

Om Plan International Norge
Plan International er en uavhengig barnerettighetsorganisasjon som jobber barns rettigheter, både langsiktig og gjennom nødhjelp. Men der barn ikke har det bra, har jenter det ofte verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi jobber i mer enn 80 land og driver prosjekter i 67.000 lokalsamfunn verden over. Vi jobber særlig med å sikre jenters rett til å bestemme over egen kropp, beskytte barn mot vold, sørge for at alle barn får en trygg og god utdanning og bidra til at unge kvinner kan bli økonomisk selvstendige.
Følg pressemeldinger fra Plan International Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Plan International Norge
Ny katastrofe truer Myanmar28.4.2025 14:31:12 CEST | Pressemelding
Én måned etter jordskjelvet lever hundretusener av familier i Myanmar i ruiner og midlertidige leirer. Nå nærmer monsunregnet seg, og med bare én tredjedel av hjelpen dekket kan konsekvensene bli enorme.
Gaza: Halvparten av barna ønsker ikke lenger å leve21.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Over én million barn i Gaza trenger akutt psykisk helsehjelp etter halvannet år med krig. Frykten for å dø preger hverdagen deres, og en ny rapport viser at halvparten av barna ikke lenger ønsker å leve.
Klimakrisen presser jenter til å bytte sex mot mat12.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Klimaendringer forverrer sult og vannmangel i Sahel-regionen i Afrika og tvinger unge jenter til ekstreme valg for å overleve, viser en ny rapport fra Plan International.
50 millioner jenter utsatt for seksuelle overgrep – færre får hjelp7.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
En ny rapport lansert i anledning kvinnedagen avdekker en brutal virkelighet for jenter og kvinner. Millioner utsettes for kjønnsbasert vold og står uten beskyttelse, samtidig som livsviktig bistand kuttes.
Tre år med krig i Ukraina: Stadig flere 10-åringer kan verken lese eller skrive23.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Millioner av barn har mistet år med skolegang på grunn av krig og pandemi. Mange utvikler talevansker, strever med å lese og skrive og får store psykiske problemer som følge av traumer og isolasjon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom