Lav helserisiko fra radioaktivitet i mat og drikke
Risikovurderingen om radioaktivitet i mat, som ble overlevert fra VKM til Mattilsynet onsdag 23. august, slår også fast at den alvorligste helseeffekten av å få i seg radioaktive stoffer i små mengder fra mat og drikke, er faren for å utvikle kreft. Funnene viser at kreftrisikoen ved å bli utsatt for naturlig og menneskeskapt radioaktivitet i Norge er lav eller svært lav, og at det gjelder alle aldersgrupper.
Det finnes radioaktivitet i norsk natur som følge av naturlig radioaktivitet i grunnen og nedfall fra Tsjernobyl-ulykken i 1986. Stoffet cesium-137 har 30 års halveringstid og finnes fortsatt i forholdsvis høye nivåer i rein, sau, sopp og bær fra de områdene som ble mest rammet av radioaktivt nedfall i 1986.
-Risikovurderingen fra VKM gir oss for første gang vitenskapelige vurderinger på at de tiltak myndighetene satte i verk etter Tsjernobylulykken har hatt god effekt. Dette vil vi ta med oss når vi nå skal arbeide videre med vår håndtering av radioaktivitet i mat og dyr. Rapporten gir også god kunnskap som vil være nyttig ved en eventuelt ny hendelse og er nyttig for videre beredskapsplanlegging, sier seksjonssjef Marie Louise Wiborg i Mattilsynet.
Folk flest trenger ikke å tenke på radioaktivitet når de planlegger kostholdet sitt. Men risikovurderingen til VKM viser at for de som spiser svært forurenset reinsdyrkjøtt, varierer risikoen i dag fra lav til moderat, etter hvor mye de spiser. For storkonsumenter av svært forurenset sauekjøtt er risikoen lav, mens kreftrisikoen for personer som spiser mye vilt, sopp og bær fra skog og mark som ble forurenset etter Tsjernobyl-ulykken er svært lav. Sjømat inneholder mer av det naturlig forekommende stoffet polonium-210 enn andre matvarer. Kreftrisikoen for storkonsumenter er vurdert som lav for fisk og svært lav for skalldyr.
Grunnvann inneholder varierende mengder radon-222. Fjellbrønner i noen typer berggrunn er spesielt utsatt. For personer som drikker vann fra slike brønner, ble risikoen vurdert som lav til moderat, avhengig av mengden av radon-222 i vannet.
Om risikovurderingen
VKM har vurdert åtte ulike radioaktive stoffer, og brukt eksisterende kostholdsundersøkelser og kjennskap til nivå i matvarene. Ut fra denne kunnskapen har de gjort en grundig risikovurdering av hva radioaktiviteten betyr for folkehelsen. VKM har sett på hva befolkningen generelt spiser, inkludert barn, og også utsatte grupper som spiser mye av matvarer/vann som inneholder mer radioaktivitet. Dette gir et godt grunnlag for videre vurderinger av regelverk, grenseverdier og kostholdsråd.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (08.00 - 22.00)
Tel:469 12 910kommunikasjon@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Tel:22 40 00 00postmottak@mattilsynet.noLenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Ingen funn av MRSA i norske svinehold på fem år20.3.2025 13:00:39 CET | Pressemelding
Heller ikke i 2024 ble det påvist MRSA-bakterier i norske svinehold. Det viser at Norge har lykkes med å forebygge introduksjon og etablering av bakterien som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
Mange salmonellapåvisninger hos katt – hold katten ute av fjøset19.2.2025 09:33:34 CET | Pressemelding
Mattilsynet har de siste ukene fått mange meldinger om katter som er smittet av salmonella, nærmere bestemt Salmonella Typhimurium. Det er sannsynlig at smitten kommer fra ville fugler.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom