UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetUiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

Torsk fra Lofoten funnet i utgravninger fra vikingbyen Hedeby

Del
DNA-analyser viser at fiskerester fra vikingbyen Hedeby i Tyskland kom fra Lofoten. Var det niste på reisen, eller er dette beviset på at tørrfisk er Norges eldste handelsvare?

Bastiaan Star og Sanne Boessenkool ved Institutt for biovitenskap (Senter for Evolusjonær og Økologisk Syntese) har jobbet med gamle DNA-prøver. DNA finnes i alle levende organismer, men når organismen er død brytes DNAet som regel ned. Likevel finnes det godt bevart DNA blant annet i mumier og inni beinrester.

Star og Boessenkool har utviklet en metode for å hente ut DNA-rester fra gamle fiskebein. Nå har de i samarbeid med Cambridge University i Storbritannia, undersøkt flere bosettinger fra vikingtiden og konkludert med at fisken som ble funnet var fra Lofoten.

Et av utgravningsstedene var Hedeby, i dagens Tyskland. Denne byen er kjent fra blant annet TV-serien Vikings. Her har arkeologene funnet gamle fiskebein og fram til nå har det ikke vært mulig å si om disse fiskerestene kom fra lokal fisk eller om det var handelsvare. Ved å sammenlikne DNA fra ulike bosettinger fra vikingtiden med DNA i moderne fisk har forskerne konkludert med at fisken i Hedeby kom fra Lofoten en gang mellom 800 – 1066 etter vår tidsregning.

Det har lenge vært antatt at tørrfisk var en viktig handelsvare for vikinger, men det er ingen beviser på dette. Det tidligste beviset er fra 1100-tallet. Dersom fiskerestene som er undersøkt i denne studien skulle vise seg å være en handelsvare vil det være et viktig bevis for at fiskenæringen har vært en Norsk eksportvare svært tidlig!

- Den tidlige handelen med tørrfisk, hvis det er det disse beina representerer, kan tyde på at dette er utveksling av dagligvarer i tillegg til mer prestisjefylte varer. Dette er en potensielt stor endring av utviklingen i forholdet mellom befolkninger, og mellom mennesker og de naturressursene de henter ut, sier Bastiaan Star, en av forskerne bak studien.

Nøkkelord

Kontakter

Bastiaan Star
bastiaan.star@ibv.uio.no
tlf: 91378951

Bilder

Last ned bilde
Bastiaan Star er forsker ved Insitutt for biovitenskap, Senter for Evolusjonær og Økologisk Syntese, ved Universitetet i Oslo
Bastiaan Star er forsker ved Insitutt for biovitenskap, Senter for Evolusjonær og Økologisk Syntese, ved Universitetet i Oslo
Last ned bilde
Last ned bilde

Lenker

Om UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Sem Sælands vei 24
0371 Oslo

22 85 56 00http://www.mn.uio.no/

Det matematisk-naturvitskaplege fakultet har ein lang og stolt tradisjon innan forsking og undervising i dei klassiske realfaglege disiplinane. Fakultetet si verksemd dekkjer også eit breitt spekter av tverrfagleg forsking og ligg i front i Europa på fleire område.

Følg våre forskingsnyheiter på Titan.uio.no, som også er på Facebook og Twitter, eller abonner på nyheitsbrevet.

Følg pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

EUs største genomprosjekt – “Genome of Europe (GoE)” – er lansert20.11.2024 10:00:00 CET | Pressemelding

• GoE-prosjektet er satt i gang som svar på den raskt voksende bruken av genetiske data i forskning og pasientbehandling. I dag mangler man et godt sett med referansedata for fullstendige genomer, kalt helgenomer, fra den europeiske befolkningen. • Prosjektet har utspring i 1+MG-initiativet, der mange europeiske land ønsker å dele genomdata for minst én million mennesker, både innen sykdomsgrupper og friske. • Oppstartsmøtet for Genome of Europe (GoE) fant nylig sted 30. –31. oktober i Rotterdam, Nederland.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye