Torsk fra Lofoten funnet i utgravninger fra vikingbyen Hedeby

Bastiaan Star og Sanne Boessenkool ved Institutt for biovitenskap (Senter for Evolusjonær og Økologisk Syntese) har jobbet med gamle DNA-prøver. DNA finnes i alle levende organismer, men når organismen er død brytes DNAet som regel ned. Likevel finnes det godt bevart DNA blant annet i mumier og inni beinrester.
Star og Boessenkool har utviklet en metode for å hente ut DNA-rester fra gamle fiskebein. Nå har de i samarbeid med Cambridge University i Storbritannia, undersøkt flere bosettinger fra vikingtiden og konkludert med at fisken som ble funnet var fra Lofoten.
Et av utgravningsstedene var Hedeby, i dagens Tyskland. Denne byen er kjent fra blant annet TV-serien Vikings. Her har arkeologene funnet gamle fiskebein og fram til nå har det ikke vært mulig å si om disse fiskerestene kom fra lokal fisk eller om det var handelsvare. Ved å sammenlikne DNA fra ulike bosettinger fra vikingtiden med DNA i moderne fisk har forskerne konkludert med at fisken i Hedeby kom fra Lofoten en gang mellom 800 – 1066 etter vår tidsregning.
Det har lenge vært antatt at tørrfisk var en viktig handelsvare for vikinger, men det er ingen beviser på dette. Det tidligste beviset er fra 1100-tallet. Dersom fiskerestene som er undersøkt i denne studien skulle vise seg å være en handelsvare vil det være et viktig bevis for at fiskenæringen har vært en Norsk eksportvare svært tidlig!
- Den tidlige handelen med tørrfisk, hvis det er det disse beina representerer, kan tyde på at dette er utveksling av dagligvarer i tillegg til mer prestisjefylte varer. Dette er en potensielt stor endring av utviklingen i forholdet mellom befolkninger, og mellom mennesker og de naturressursene de henter ut, sier Bastiaan Star, en av forskerne bak studien.
Nøkkelord
Kontakter
Bastiaan Star
bastiaan.star@ibv.uio.no
tlf: 91378951
Bilder



Lenker
Om UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

Sem Sælands vei 24
0371 Oslo
22 85 56 00http://www.mn.uio.no/
Det matematisk-naturvitskaplege fakultet har ein lang og stolt tradisjon innan forsking og undervising i dei klassiske realfaglege disiplinane. Fakultetet si verksemd dekkjer også eit breitt spekter av tverrfagleg forsking og ligg i front i Europa på fleire område.
Følg våre forskingsnyheiter på Titan.uio.no, som også er på Facebook og Twitter, eller abonner på nyheitsbrevet.
Følg pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Ny forskning viser at det for få år siden var en tredje torskebestand i Oslofjorden2.7.2025 10:52:25 CEST | Pressemelding
Nå er den borte. Forskerne advarer om pågående kollaps av de lokale torskebestandene.
Nå er meitemarken giftig, ifølge ny definisjon27.6.2025 13:00:38 CEST | Pressemelding
Mygg, hagesnegler og bladlus: Hagen er full av giftige dyr!
TRUST blir nasjonalt senter for kunstig intelligens – tildeles midler av Norges forskningsråd11.6.2025 13:43:27 CEST | Pressemelding
Norges forskningsråd har i dag offentliggjort hvilke miljøer som får status som nasjonale forskningssentre for kunstig intelligens (KI). Blant de utvalgte er TRUST – The Norwegian Centre for Trustworthy AI – som nå får betydelig støtte for å bygge opp et nasjonalt forskningssenter med kjernen av senteret i Oslo Science City. TRUST skal ledes av Universitetet i Oslo (UiO), SINTEF og Norsk Regnesentral og vertskap for senteret blir dScience ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetet ved UiO.
Norge må delta i kvantekappløpet3.2.2025 09:50:19 CET | Pressemelding
Kvanteteknologi vil endre verden, og påvirke vesentlige samfunnsfunksjoner. Norges ledende fageksperter anbefaler nå landets politikere å utarbeide en nasjonal strategi for kvanteteknologi.
Derfor gjør julelukter oss så glade20.12.2024 09:00:00 CET | Aktuelt
Lukt er spesielt effektivt for å hente fram gamle minner. Hva er det som skjer i hjernen når vi lukter?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom