Trøndelag på lokalmat-toppen
Håndbakt økologisk granola fra Lykkemat i Selbu, og fire typer flatbrød fra Rørosbakeren fikk høytidelig overrakt Spesialitetmerket under første dag av Trøndersk matfestival. Spesialitet er det offisielle merket for utvalgt lokalmat av høy kvalitet.
- Hvilke produkter som fortjener dette merket bestemmes av en uavhengig fagjury bestående av folk med en bred matfaglig kompetanse. Bare mat- og drikkevarene i det øverste sjiktet av sin kategori kommer gjennom det trange nåløyet. I dag har jeg gleden av å dele ut heder og ære til to Trøndelags-produsenter som har fått sine produkter gjennom dette nåløyet, sa Sundqvist.
Helnorsk granola fra Selbu
- Det har alltid vært en målsetning å kunne bære et merke som viser kvalitet og opprinnelse, så dette er en milepæl, strålte gründer og daglig leder i Lykkemat, Mia Therese Sollihaug.
- Utmerkelsen bekrefter vårt produkts unike smak og kvalitet ovenfor forbruker, noe som gjør at granolaen vår skiller seg ut blant de mange industrielle fremstilte frokostblandinger der ute. Vi i Lykkemat er veldig stolte og lykkelige - sjølsagt - over å kunne få smykke granolaen vår med Spesialtitetsmerket, sier hun.
Lykkemats "Håndbakt økologisk granola med urkorn" er lagd av norsk økologisk havre og spelt. Den søtes med norsk økologisk honning.
- Det er viktig for oss å komme oss ut til forbruker med produktet, og vi håper og tror at Spesialitetmerket vil hjelpe oss til å få innpass også i noen av de store dagligvarebutikkene. Vårt første produkt får Spesialitet, og dette setter standarden for videre produktutvikling. Vi skal fortsette med å gi forbrukeren ekte og ærlig mat, av høy kvalitet, sier Sollihaug.
Unikt flatbrød-samarbeid
- Spesialitetsmerket gir oss en god bekreftelse på at vi produserer produkter med høy kvalitet og særpreg. Dette samsvarer godt med hva vi fokuserer på i produksjonen av våre produkter. Det gi oss ytterligere muligheter for å øke vårt salg og distribusjon ut til stadig nye kunder, sier daglig leder i Rørosbakern Erik Lien.
Rørosbaker´n ble tildelt merket for fire nye varianter flatbrød. Røros Flatbrød Økologisk er det første heløkologiske flatbrødet fra Rørosbaker’n, og Røros Flatbrød med tyttebær er verdens første i sitt slag.
— Tanken har vært å fortsette å utvikle produkter som vi allerede er gode på og samtidig kunne tilby nye spennende produkter til både eksisterende og nye kunder. Dette er et resultat av omfattende og god produktutvikling over tid og en fantastisk innsats fra ansatte på å utvikle kompromissløse kvalitetsprodukter. Når vi så kan bruke tyttebær fra Røros og karve fra Inderøy, blir jeg ekstra stolt, sier Lien.
Utvalgt lokalmat
Spesialitet-merket deles ut av Stiftelsen Matmerk, og produktene velges ut av en uavhengig fagjury som smaker, lukter og drøfter seg gjennom testproduktene i en grundig kvalitetskontroll. Produsenter søker selv om å tildeles merket før fagjuryen vurderer kvalitet, smak og produkthistorie. Juryen ledes av Fylkesmann Lars Sponheim.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder










Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
Beiarmat og Kyvik Sild hedret med Spesialitet19.1.2025 20:18:00 CET | Pressemelding
Tildelingen av Spesialitet-merket til fire nye norske produkter fant sted ved åpningen av Norges stand på Internasjonale Grüne Woche i Berlin den 17. januar 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom