Færre går konkurs, men flere blir tvangsavviklet

I årets seks første måneder gikk 3241 bedrifter konkurs eller ble tvangsoppløst av myndighetene. Samlet er det en nedgang på 0,8 prosent fra samme periode i fjor. Imidlertid tar myndighetene affære i flere tilfeller enn tidligere og tvangsavvikler stadig flere selskaper. Hele 894 aksjeselskaper har blitt avviklet hittil i år. En økning på 14,3 prosent. Den vanligste årsaken er at bedriften ikke har levert regnskap.
– Det er i hovedsak mindre bedrifter med liten aksjekapital som blir tvangsavviklet av myndighetene, sier Kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode. Minstekravet til aksjekapital er på 30 000 kroner. – Når man ikke trenger mer for å starte en bedrift har man lite å tape på at bedriften går over ende. En konkursbehandling kan koste penger, og der det er lite å hente for hverken eiere eller kreditorer kan det fort ende med avvikling framfor konkurs, sier Ruud.
Gir med den ene hånden…
Fristen for å levere regnskap er skjøvet fram til 31. juli mot en måned senere tidligere år. I tillegg har tvangsmulkt for sent innsendt regnskap og skattemelding økt voldsomt de senere årene. Nå kan det koste opp mot hele 52 450 kroner å være sen med skattemeldingen og opp mot 54 548 kroner å være sen med regnskapet til foretaksregisteret. – Man kan si at myndighetene har gitt med den ene hånden med lavt krav til aksjekapital, men man har tatt voldsomt i med den andre hånden når det gjelder frister og gebyrer. Dette kan nok være en belastning for mindre selskaper, sier Ruud.
Tidligere frist for innlevering av regnskaper har gitt store utslag i månedstallene. – I mai så vi en tidobling av aksjeselskaper som ble tvangsavviklet mot året før, og vi ser en nedgang i juni mot samme måned i fjor på 61,4 prosent. De store utslagene skyldes den endrede innleveringsfristen. Det tar cirka ti måneder fra regnskapet skulle vært levert til et selskap blir tvangsavviklet, kommenterer Ruud.
Bedre i bygg og anlegg
Flest konkurser og tvangsavviklinger finner vi i bygg- og anleggsbransjen, som i årets seks første måneder sto for 27,2 prosent av alle konkursene. Det gledelige er at dette er en liten nedgang på to prosent fra samme periode året før. Innenfor hotell og restaurant er det en enda større nedgang med hele 6,8 prosent fra i fjor. Det samme kan vi dessverre ikke si om næringer innenfor detaljhandel som står for 14,8 prosent av alle konkurser, og har hatt en økning sammenlignet med fjoråret på tre prosent.
– Bisnode sine tall for tvangsavviklinger og konkurser sier en hel del om hvordan det går med næringslivet totalt sett, men det gir også en viktig advarsel til andre selskaper som kan tape mye på at andre bedrifter går over ende. Det er derfor svært viktig å følge godt med på de man handler med, advarer kredittøkonomen.
Nøkkelord
Kontakter
Per Einar Ruud i BisnodeKredittøkonom, Bisnode
Tel:+47 92 40 10 04per.einar.ruud@bisnode.comBilder


Dokumenter
Lenker
Om Dun & Bradstreet
Bisnode er et ledende europeisk data- og analyseselskap. Vi hjelper bedrifter med å finne og administrere sine kunder gjennom hele kundens livssyklus. Vi gjør dette ved å samle og utvikle smarte data for å gjøre våre kunder i stand til å ta smarte avgjørelser. Bisnode har 2400 ansatte i 18 land og har hovedkontor i Stockholm, Sverige.
Følg pressemeldinger fra Dun & Bradstreet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dun & Bradstreet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dun & Bradstreet
Tvangsoppløsningene skyter i været – til tross for lav konkursrate og sterk økonomi7.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
På tross av en sterk norsk økonomi og færre konkurser, stiger antallet tvangsoppløsninger – særlig blant småbedrifter med lav omsetning. Det viser ferske tall fra Dun & Bradstreet Norge.
Friskmeldt bygg- og anleggsbransje?10.6.2025 15:23:37 CEST | Pressemelding
Bygg- og anleggsbransjen viser tydelige tegn til bedring etter flere år med høy konkursrisiko og pressede marginer. Nye tall fra Dun & Bradstreet viser at konkurstallene i bransjen falt med 33 prosent i mai, sammenlignet med samme måned i fjor.
Sterk norsk økonomi, men frykter tollsatser30.4.2025 13:02:17 CEST | Pressemelding
Hittil i år har antall konkurser falt med 3 prosent. Analytiker Gustav Lundberg i Dun & Bradstreet ser en positiv trend med færre konkurser og beskriver norsk økonomi som robust, til tross for utfordringer i enkelte sektorer.
Konkursene øker i mars – men ingen grunn til panikk7.4.2025 10:10:06 CEST | Pressemelding
I mars ble det registrert 409 konkurser, en økning på 27 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Likevel mener analytiker Gustav Lundberg i Dun & Bradstreet Norge at det ikke er grunn til panikk. Konkursoppgangen skyldes primært sesongvariasjoner.
Konkursnedgang i februar: Går lysere tider i møte4.3.2025 09:42:35 CET | Pressemelding
I februar ble det registrert 354 konkurser - en nedgang på hele 12 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Analytiker Gustav Lundberg i Dun & Bradstreet Norge peker på økt optimisme i næringslivet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom