Slik overlever hagen ferien

For at hagen skal overleve ferien best mulig, må du gi plantene dine de beste forutsetningene for å trives. Begynn i god tid med å kartlegge hva som trenger vedlikehold, for så å planlegge hvordan du kan og bør gjøre vedlikeholdet.
– Før du reiser på ferie bør du fylle på med fersk, god jord i bed, krukker og rundt trær. Tilfør også næring til plantene og gi de tilstrekkelig med vann tett opptil avreise. Krukker og planter som kan flyttes, bør plasseres i skyggen. Hvis du har robotklipper kan du også gi gressplenen en moderat mengde gjødsel for å gjøre plenen mer robust, sier Anne-Sofie Odden Nordstrøm, gartner i Felleskjøpet Agri.
Automatiser hagearbeidet
Graden av vedlikehold i ferien avhenger av vær. Over tid, og spesielt i tørkeperioder, vil hagen din ha behov for aktivt vedlikehold. Hvis du ikke har alliert deg med en hagepasser, kan forskjellige automatiske løsninger være til god hjelp.
Det finnes flere automatiske produkter og løsninger til hagen. Robotklipper er etter hvert velkjent, men også automatiske vanningsløsninger er i vinden.
Vanning i ferien
Et generelt tips rundt vanning er at dette bør gjøres tidlig om morgenen eller sent på kvelden for å unngå fordampning og sviskader på planten.
Enkeltstående planter, hekker, bed og gressplen har behov for vann. For potteplanter kan du investere i selvvanningspotter eller fylle flasker med vann og sette dem opp ned i jorda. På den måten suger planten til seg fuktighet etter behov.
For vanning på større områder i hagen er vannspreder eller svetteslange nødvendig. Innenfor vanning finnes det i dag automatiserte løsninger, fra enkle vanningscomputere med timer-funksjon, til vanningscomputer med egen app. Vanningscomputeren kobles mellom kran og slange og gir deg mulighet til å forhåndsinnstille eller fjernstyre når og hvor lenge du ønsker å vanne.
Reduser vedlikeholdet i hagen
Vedlikehold i hagen avhenger av plantene du har. Du kan enkelt begrense behovet for vedlikehold ved å fylle hagen med trær, prydbusker og vintergrønne planter som klarer seg godt uten særlig mye stell.
Med mindre du elsker å luke, bør du også plante tett og bruke bunndekkende planter. Bar jord er som en åpen invitasjon for ugressfrø. Sørg derfor for å beplante det meste av jorda. Barkduk er også et godt tips for å holde ugresset unna.
Så ofte bør du vanne
- Gressplen: Vanning bør utsettes i det lengste, men når den først vannes bør den få en ordentlig rotbløyte. Unngå «skvettvanning» og vann helst om natten for å unngå fordamping. Gjennom å vanne sjelden og rikelig vil røttene trekke nedover og plenen vil bedre tåle uttørking eller tørkeperioder. Ved hyppig vanning blir gressplantene «late» og røttene vil holde seg i det øvre jordsjiktet.
- Nyplantet tre: Vannes minst to ganger i uken. Ha på godt med vann rett over rotklumpen. Det er bedre å vanne grundig to ganger i uken enn litt hver dag. Gi treet også en god rotbløyte før planting ved å for eksempel sette det i en 10-litersbøtte og la det trekke vann.
- Nyplantet hekk: Også hekk, som thuja, bør rotbløytes før den plantes. Nyetablert hekk bør vannes svært godt de første to ukene. En svetteslange kan være et godt alternativ, så slipper du å tenke så mye på det.
- Sommerblomster: De fleste sommerblomstene elsker vann og gjødsel, og bør vannes daglig når det er varmt i været.
- Tomatplanter: Må stå i sola for å gi søte, gode, modne tomater, og må derfor vannes jevnlig. Det gjelder å følge med, for vær og vind spiller en viktig rolle. Vær oppmerksom på at de ikke får for mye vann – da kan de råtne eller bli ekstra utsatt for sykdom.
- Urtehagen: Her er det en forutsetning at du planter urter med like behov sammen. For eksempel liker middelhavsurter som timian, rosmarin og oregano mager og tørr jord, og klarer seg med mindre vann enn for eksempel sitronmelisse, gressløk, basilikum og persille.
Nøkkelord
Kontakter
Cato Fagermoen, kommunikasjonsrådgiver i Felleskjøpet Agri
E-post: cato.fagermoen@felleskjopet.no
Tlf: 986 40 445
Bilder





Om Felleskjøpet Agri
Felleskjøpet Agri hadde en omsetning på 21,2 milliarder i 2024 og har i overkant av 4 200 ansatte. Felleskjøpet er viktigste leverandør av teknologi og driftsmidler til norsk landbruk og har rundt 100 butikker rettet mot bønder og forbrukere i Norge. Felleskjøpet eier Granngården i Sverige som også har rundt 100 butikker rettet mot samme målgruppe.
Vår virksomhet omfatter også eiendomsdrift, brød og bakervarer, samt utstyr til park, anlegg og kjæledyr. Felleskjøpet Agri er et samvirke eid av i rundt 36 000 bønder. Felleskjøpet Agri er markedsregulator for korn og innkjøps- og salgssamvirke for medlemmene. Felleskjøpet Agri sitt hovedmål er å bidra til å styrke medlemmenes økonomi på kort og lang sikt.
Følg pressemeldinger fra Felleskjøpet Agri
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Felleskjøpet Agri på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Felleskjøpet Agri
Felleskjøpet inngår avtale med danske Linddana om levering av TP flishuggere2.4.2025 09:06:43 CEST | Pressemelding
Høy kvalitet og bredt sortiment er to stikkord som står igjen når bondesamvirket nå blir eksklusiv forhandler av danske TP flishuggere i Norge.
Økte robotklipper-salget med 200 prosent21.3.2025 08:40:18 CET | Pressemelding
Felleskjøpet befester posisjonen som en ledende aktør innen hagemaskiner. I fjor tredoblet de salget av robotklippere.
Ber om styrket satsing på norsk hvete i årets jordbruksforhandlinger20.3.2025 11:26:04 CET | Pressemelding
Felleskjøpet Agri har levert sitt innspill til årets jordbruksforhandlinger, med et særlig fokus på økt produksjon av hvete. En styrking av norsk hveteproduksjon vil bidra til økt sjølforsyning, samtidig som det gir kornbøndene nødvendig risikoavlastning og tryggere økonomi.
Norske bønder setter rekord i plastinnsamling10.3.2025 08:28:25 CET | Pressemelding
På ett år har norske bønder og Felleskjøpet mer enn doblet sin egen innsamling av både rundballeplast og brukte storsekker.
DNV skal gjennomføre granskning av produksjonsfeilen til Felleskjøpet3.3.2025 10:34:36 CET | Pressemelding
Styret i Felleskjøpet Agri har engasjert DNV til å gjennomføre en granskning av hva som skjedde da det ble levert fôr med alvorlig forhøyede verdier av D-vitamin.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom