Håndtering av søramerikansk tomatmøll
Til tross for at en etablering og videre spredning av tomatmøllen i Norge vil kunne innebære stor skade for tomatnæringen, vil det samlet sett være for kostbart for samfunnet å prøve å utrydde det nåværende utbruddet med offentlig pålegg om sanering av de smittede gartneriene. De samlede kostnadene for samfunnet og næringen med å utrydde utbruddet er anslått til å være minst 46 millioner kroner.
Konklusjonen støttes også av at det er risiko for å få smitte inn på nytt med import, særlig med import av tomatfrukter, og at det også er mulig at tomatmøllen kan være videre spredt enn det som er kjent i dag. Mattilsynet vil ved eventuelle videre påvisninger ikke gi pålegg om tiltak for å utrydde og hindre smittespredning. Konklusjonen er på linje med hvordan tomatmøllen håndteres i EU.
I en analyse av mulige handlingsalternativ mot det pågående utbruddet av tomatmøllen, har Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM), på oppdrag fra Mattilsynet, vurdert skadepotensialet dersom arten etablerer seg i Norge. På bakgrunn av VKMs rapport legger Mattilsynet til grunn at tomatmøllen kan bli et alvorlig problem i tomatproduksjon i Norge, med risiko for økte plantevernkostnader og avlingstap. Larvene fra tomatmøllen er ikke farlige for mennesker, men kan oppleves som udelikate.
Tiltak mot spredning
VKM uttalte at tomatmøllen kan påføre tomatnæringen stor skade dersom det ikke settes inn målrettede tiltak mot spredning, og behovet for planteverntiltak (kjemiske, biologiske og andre) vil øke betydelig. Selv ved omfattende tiltak kan tomatmøllen forårsake avlingstap på 1-5%. Uten planteverntiltak kan utfallet i verste fall bli 100%. Det forventes ikke at tomatmøllen kan overvintre på friland i Norge, muligens med unntak av de mildeste områdene på noen øyer på Rogalandskysten. Om sommeren kan møllen leve på potetplanter og andre dyrkede og ville vertplanter (for eksempel noen ugrasplanter og prydplanter, som petunia) i søtvierfamilien. I følge VKM forventes det ikke økonomisk skade i potetproduksjon.
Mattilsynet oppfordrer tomatnæringen, grossister, importører og andre aktører sterkt om å ta forholdsregler og iverksette tiltak for å hindre spredning og nye introduksjoner. Det er viktig at tomatnæringen treffer nødvendige tiltak for å beskytte seg mot introduksjon i gartneriene og for å redusere spredningsfaren. Slike tiltak kan for eksempel være å unngå å ta paller, emballasje og andre gjenstander som kan ha vært i kontakt med importerte tomater inn i gartneriene, overvåke situasjonen ved å henge opp feromonfeller, sette inn bekjemping straks smitte påvises og behandle mulig smitta planteavfall på en måte som hindrer smittespredning. En grundig reingjøring av tomme hus/avdelinger ved opphold i tomatproduksjonen vil også være et godt tiltak for å fjerne smitte.
-Hvordan videre informasjon og overvåking kan gjøres, vil vi følge opp i videre dialog med Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), næringen og andre involverte, sier Kåre Jakob Willumsen, seniorrådgiver, seksjon planter i Mattilsynet.
Håndteres som i EU
Tomatmøllen ble for første gang påvist i Norge i et gartneri på Jæren i Rogaland i midten av april i år. Senere er tomatmøllen funnet i fire andre tomatgartnerier i området. Som et føre var-tiltak besluttet Mattilsynet å pålegge de første gartneriene tiltak for å hindre smittespredning og for å bekjempe tomatmøllen.
Det er ikke kjent hvordan tomatmøllen har kommet til Norge, men den er utbredt i land det importeres tomat fra. Import av tomater og emballasje fra smittede land er regnet som de viktigste spredningsveiene til nye land. Tomatmøllen er funnet i de fleste land i Europa, blant annet Spania, Italia, Nederland, og Danmark. Fordi den er etablert i mange EU-land, er den ikke regulert som karanteneskadegjører i EUs plantehelseregelverk. Den er derfor i dag ikke under offisiell kontroll av plantehelsemyndighetene i de EU-landene der den er etablert. Norge legger seg nå på samme linje.
Les mer om søramerikansk tomatmøll (Tuta absoluta).
Kontaktinformasjon
Ta kontakt med din lokale avdeling i Mattilsynet på tlf. 22 40 00 00 dersom du er usikker på forebyggende tiltak eller har andre spørsmål.
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt, tlf. 469 12 910.
Kontakter
Mattilsynets pressevaktTlf.: 469 12 910 (08.00 - 22.00)
kommunikasjon@mattilsynet.noOm Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Ingen funn av MRSA i norske svinehold på fem år20.3.2025 13:00:39 CET | Pressemelding
Heller ikke i 2024 ble det påvist MRSA-bakterier i norske svinehold. Det viser at Norge har lykkes med å forebygge introduksjon og etablering av bakterien som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
Mange salmonellapåvisninger hos katt – hold katten ute av fjøset19.2.2025 09:33:34 CET | Pressemelding
Mattilsynet har de siste ukene fått mange meldinger om katter som er smittet av salmonella, nærmere bestemt Salmonella Typhimurium. Det er sannsynlig at smitten kommer fra ville fugler.
Svin med forhøyet vitamin D har gått til mat8.2.2025 21:40:23 CET | Pressemelding
Torsdag ble over 600 tonn egg trukket fra markedet grunnet risiko for høyt innhold av vitamin D. Dette skjedde som følge av en feildosering hos Felleskjøpet Agri i fôr til verpehøns og svin. Nortura har nå informert Mattilsynet om at kjøtt fra ca. 200-300 svin som har spist fôr med forhøyet vitamin D, har gått til mat før feildoseringen ble avdekket. Selv om foreløpige beregninger viser at det ikke er akutt helserisiko knyttet til konsum, ser Mattilsynet alvorlig på at dette har skjedd.
Mattilsynet følger opp Norturas og Coops tilbaketrekking av egg6.2.2025 16:13:17 CET | Pressemelding
Mattilsynet følger opp tilbaketrekkingen av et stort parti egg som inneholder for høyt nivå av vitamin D.
Sirkulær økonomi sentralt i ny gjødselvareforskrift3.2.2025 10:51:29 CET | Pressemelding
Nytt gjødselregelverk trådte i kraft 1. februar 2025. Den gamle gjødselvareforskriften er nå delt i gjødselvareforskriften og gjødselbrukforskriften. I det nye regelverket legges det mer til rette for at avfall og biprodukter kan brukes i gjødselvarer, samtidig som at matjorden skal tas vare på et i et langsiktig perspektiv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom