Søker forskerspirer opptatt av barn, mat og helse
Elleve stipendiater fra ulike land skal rekrutteres, og disse får sjansen til å forske ved miljøer med internasjonalt anerkjent kompetanse innenfor fagområder sensorisk oppfattelse, matglede, matvalg og matadferd.
Målet med doktorgradene vil være å utvikle sunnere matvaner hos barn. For å lykkes må man få barn til å like og aktivt velge sunn mat.
– Vi ønsker å gi unge, dyktige og innovative forskerspirer muligheten til å utvikle førsteklasses kompetanse innenfor flere matforskningsfelt, sier prosjektleder for Edulia, Nofimaforsker Paula Varela Tomasco.
Stipendiatenes konkrete oppgaver
Den overordnede hensikten med programmet er å forstå bedre hvordan ulike faktorer påvirker hverandre og fungerer som hindre for å få barn til å spise sunt, og naturlig nok også hvordan man kan håndtere disse hindrene.
Av konkrete oppgaver skal stipendiatene i Edulia:
- Utvikle markeds- og nugdingstrategier.
- Studere sosiale relasjoner og mønstre mellom likesinnede og i familier
- Studere markedsføring i sosiale medier
- Identifisere sensoriske og ikke-sensoriske parametere som påvirker matvalg
- Utvikle produkter som kan stimulere til sunne matvaner gjennom matglede
- Undersøke barns matvalg i reelle situasjoner.
– Edulias fremste bidrag vil være opprettelsen av en særdeles kompetent arbeidsstyrke. Fra et vitenskapelig perspektiv vil Edulia bevege seg bort fra den klassiske tilnærmingen å «lære barn hva som er sunt», til å finne nye måter for å få barn til å like og aktivt velge sunne matvarer, og å utvikle langvarige sunnere kostvaner, avslutter Paula Varela Tomasco.
Fakta om programmet
Programmet er en del av Marie Curie Training Network, finansiert av EU gjennom Horisont 2020. Deltakerne i programmet er alle internasjonalt anerkjente miljøer.
Fire universitet: Universitetet i Firenze (Italia), Wageningen Universitet (Nederland), Aarhus Universitet (Danmark) og Universidad de la República i Uruguay. Av forskningsinstitutt deltar i tillegg til Nofima også INRA og Institut Paul Bocuse Research Centre begge i Frankrike.
Følgende matprodusenter deltar: Tine, Arla, Samontana (Italia) samt Elior og Diana (begge Frankrike).
Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Handbooks on crowding salmon have been launched5.11.2025 11:07:33 CET | Press release
Nofima and the Institute of Marine Research have released two handbooks focused on measuring and monitoring the welfare of salmon during crowding—one tailored for tanks and the other for marine net pens.
Håndbøker om trenging av laks er lansert5.11.2025 10:19:14 CET | Pressemelding
Nofima og Havforskningsinstituttet har laget to håndbøker om måling og overvåkning av laksens velferd under trenging. De har laget en for kar og en for merder.
Torsk i garn: Jo kortere tid, jo bedre kvalitet – og dyrevelferd4.11.2025 10:09:40 CET | Pressemelding
«Alle» vet jo at fisk som står lenge i garnet får dårligere kvalitet enn fisk som hales etter kort tid. Men hvor lenge kan den stå før det begynner å gå ut over både dyrevelferd og kvalitet
Fra frykt til tillit: Åpenhet kan gjøre mat prosessert med høyteknologi til det neste store30.10.2025 09:28:15 CET | Pressemelding
Forbrukere ønsker bærekraftig, sunn og praktisk mat. Men vi frykter det vi ikke forstår oss på. Mat prosessert med høyteknologi, for eksempel.
Smaken av gresskar30.10.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Gresskar blir stadig mer populært på norske middagsbord, og utvalget vokser for hvert år. Nå har Nofimas smaksdommere bedømt syv utvalgte matgresskar – slik at det skal bli enklere å velge den beste sorten til suppen, gryten eller paien.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
