Grilling i borettslag og sameier

- I mange borettslag og sameier er det lov å bruke elektriske griller, og noen gir også lov til å bruke gassgriller på balkongen. Kullgriller er sjelden lovlig, og det er vel ganske åpenbart hvorfor, sier Henning Lauridsen, advokat i Norske Boligbyggelags Landsforbund.
Dessuten er det som alltid viktig å ta hensyn til naboene, spesielt med tanke på lukt og grillos.
Vanligst med elektrisk grill på balkongen
På nettsiden til Marmorberget borettslag i Oslo, skriver de at det bare er lov å bruke elektrisk- eller gassgrill på balkongene og terrassene i borettslaget. Dette er på grunn av den økte brannfaren ved bruk av tennvæske og kullgrill.
I likhet med flere andre borettslag og sameier har de etablert grillplasser i fellesområdene i borettslaget som alle beboerne kan bruke.
Grillkos kan bli til grillos
I Engelsborg borettslag har de kjøpt inn gassgriller som beboerne kan bruke etter avtale. Til Aftenposten har styreleder Jan Arne Grønli tidligere uttalt at de ikke ville at beboerne skulle grille på balkongene fordi de var så små. Derfor mente styrelederen at skikkelig gassgriller til utlån var et bedre tilbud til beboerne. De ønsker også å redusere bruken av engangsgriller og håper at utlån av gassgriller kan bidra til det.
- Fordi grillkos for deg fort blir til grillos for naboen, er det viktig å ta hensyn. Det finnes ikke noe eget regelverk for grilling i borettslag og sameier ut over at ingen må gjøre noe som er til unødvendig skade eller ulempe for andre. Det er derfor opp til det enkelte boligselskap å bestemme. De fleste tar utgangspunkt råd fra Norsk brannvernforening, sier advokat Henning Lauridsen i Norske Boligbyggelag.
Grillvettregler fra Norsk brannvernforening:
- På balkong skal man aldri bruke kullgrill på grunn av stor fare for brannspredning. Elektrisk grill og gassgrill er tryggere alternativer fordi man i større grad kan kontrollere varmen.
- Sørg for at grillen står stødig og i god avstand fra brennbart materiale. Det forutsettes også at balkongen har god utlufting langs gulv og tak uten noen form for innglassing, slik at røyk og eventuell lekket gass raskt luftes ut (røyken er lettere enn luft og stiger, mens propangassen er tyngre enn luft og synker).
- Hold grillen under oppsikt hele tiden mens den er varm. Pass på at røyk fra grillen ikke sjenerer naboer.
- Merk at borettslag og sameier ofte har egne husordensregler som må følges.
Flere grillvettregler fra Norsk brannvernforening finner du her
Nøkkelord
Kontakter
Tonje Rock LøwerKommunikasjonssjef
Tel:930 93 468trl@nbbl.noBilder


Lenker
Om NBBL - Norske Boligbyggelag
Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) er interesseorganisasjonen for boligbyggelag.
42 boligbyggelag er tilsluttet NBBL. Boligbyggelagene har 990.000 medlemmer og forvalter omlag 490.000 boliger i over 12.000 boligselskap over hele landet.
Følg pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NBBL - Norske Boligbyggelag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag
10 millioner gir ikke 130.000 boliger15.5.2025 12:19:40 CEST | Pressemelding
Husbanken er tom, og ti millioner kroner til raskere byggesaker vil ikke få fart på boligbyggingen alene. De som sliter med å komme inn på boligmarkedet, får lite ekstra drahjelp i revidert nasjonalbudsjett.
Færre boliger for førstegangskjøperne29.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Store forskjeller for førstegangskjøpere i norske byer, viser Førstehjemindeksen fra Norske Boligbyggelags Landsforbund. Men én negativ trend preger alle byene.
Usikkerhet preger husholdningenes renteforventninger28.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et knapt flertall tror renten vil holde seg uendret det kommende året, men befolkningen er splittet i synet på utviklingen fremover. Samtidig svekkes boligprisforventningene noe, fra et høyt nivå. Det viser NBBLs Boligmarkedsbarometer for april.
Lovlig å droppe dugnaden, sier advokat. Men er det greit?24.4.2025 09:15:00 CEST | Pressemelding
Vårens dugnader i borettslag og sameier er i gang. Det er ingen plikt til å delta, men det er en mulighet til å spare penger og samtidig få det fint til 17. mai og våren, sier advokat Line Bjerkek i Norske Boligbyggelags Landsforbund.
Boligbyggelagene passerte 1,3 millioner medlemmer i 202411.4.2025 07:10:00 CEST | Pressemelding
Ved utgangen av 2024 hadde norske boligbyggelag 1 330 000 medlemmer. Det er en kraftig vekst på nær 53 000 medlemmer det siste året.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom