Funn i 6 av 7 prospekter i Barentshavet
Oljedirektoratets prognoser viser at størsteparten av de uoppdagete petroleumsressursene på norsk sokkel ventes å være i Barentshavet. De må bare finnes først. Og det er nettopp det Halvor Jahre og hans team av letefolk er godt i gang med. Men det er en rekke koder som må knekkes for å lykkes.
-Det handler om å legge et puslespill av små biter informasjon, sier Jahre. -Noen biter får vi fra seismiske undersøkelser, andre biter er informasjon hentet fra havbunnen eller fra geologiske strukturer på land. Og selvsagt mye verdifull informasjon fra brønner som er boret.
Og bitene har begynt å falle på plass. Lundin Norway har hittil boret letebrønner i sju ulike prospekter i Barentshavet. Og funnet olje og gass i seks av disse.
-Normalt er om lag to av tre letebrønner tørre. Så at vi har gjort funn i seks av sju prospekter må kunne kalles en letesuksess, sier Halvor Jahre.
Blant disse er Gohta og Alta som Lundin er i gang med å modne fram til en potensiell utbygging. Og ikke langt fra disse funnene traff selskapet tidligere i år også blink med letebrønn i Filicudi-prospektet der det ble funnet olje.
-Men vi har fortsatt mange nøtter igjen å knekke. Vi vil helst finne olje i brønnene våre, men hittil har også en god del vært gass som ofte ikke vil være lønnsom å produsere. Hver dag skjønner vi litt mer av hvordan hydrokarbonene har beveget seg i undergrunnen og hvor det er sjanse for at de har samlet seg i reservoarer. Vi er svært optimistiske for framtiden i Barentshavets, sier Halvor Jahre.
Ringvirkninger i nord
Beregninger viser at Lundins leteaktivitet i Barentshavet gir ringvirkninger også på land i Nord-Norge. De 13 lete- og avgrensningsbrønnene selskapet har boret hittil har gitt en verdiskapning på om lag 400 millioner kroner, eller rundt 250 årsverk. I all hovedsak er dette verdiskapning i Finnmark.
Men de største og mest varige ringvirkningene for landsdelen vil komme når flere felt blir bygget ut, forteller administrerende direktør Kristin Færøvik.
-Når et felt settes i produksjon genererer det behov for tjenester til driften offshore, til basetjenester og logistikk både med båt og helikopter. Erfaringer fra tidligere utbygginger viser at disse ringvirkningene kan gi flere hundre arbeidsplasser for hvert felt, sier Færøvik. -Men som våre tall viser, gir også leteaktivitet et ikke uvesentlig bidrag til verdiskapning i regionen.
Kontinuerlig leting
Lundin har ledet an i leteaktiviteten i Barentshavet de siste årene. I fjor kontraherte vi en vinterisert rigg, Leiv Eiriksson, slik at leteaktiviteten kan pågå også i vinterhalvåret.
-Vi har en rekke spennende prospekter som vi ønsker å utforske. Både i området på og rundt Lopphøgda, men også i andre deler av Barentshavet, sier letesjef Halvor Jahre.
-Slik det ser ut nå vil vi drive kontinuerlig leteaktivitet i nord i overskuelig framtid. For å holde takten oppe i letearbeidet er vi nå ute i markedet for å sikre oss enda en rigg som skal benyttes i Barentshavet i 2018.
Lundin Norway sine funn i Barentshavet
- Skalle (2011)
- Gohta (2013)
- Alta (2014)
- Ørnen (2015)
- Neiden (2016)
- Filicudi (2017)
Kontakter
Brage RønningenSenior Communication Advisor
Tel:+47 976 80 704brage.ronningen@lundin-norway.noBilder
Om Lundin Norway
Lundin startet som et leteselskap, og har utviklet seg videre til en erfaren utbygger og driftsoperatør. I dag leter vi ikke bare etter olje og gass. Vi utforsker nye ideer og nye løsninger. Når vi finner det vi søker etter, blir vi litt bedre. Når vi ikke finner det, blir vi litt klokere.
Følg pressemeldinger fra Lundin Norway
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Lundin Norway på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Lundin Norway
Første offshorefartøy som går på avfall29.10.2021 14:07:08 CEST | Pressemelding
Island Crusader er det første fartøyet på norsk sokkel som kjører på biogass laget på avfall fra fiskeindustri og landbruk. Netto utslipp av klimagasser reduseres til nær null. Tester viser at alle LNG-fartøy kan bytte til biogass helt uten modifikasjoner.
Kongen utnevner letegeolog til Ridder av St. Olavs Orden14.8.2019 16:10:04 CEST | Pressemelding
Mannen som fant det gigantiske Johan Sverdrup-feltet utnevnes av H.M. Kongen til Ridder 1. klasse for sin innsats innen petroleumsgeologi.
Rosenberg WorleyParsons skal gjøre modifikasjonsarbeid på Edvard Grieg-plattformen16.10.2018 15:41:36 CEST | Pressemelding
Lundin Norway og lisenspartnerne i lisens PL338 tildeler Stavangerbedriften Rosenberg WorleyParsons en kontrakt for modifikasjonsarbeid på Edvard Grieg-plattformen i Nordsjøen. Kontrakten gir viktige ringvirkninger lokalt og regionalt, og vil på det meste sikre arbeid til 130 personer.
Skal gjøre flere prosjekter lønnomme26.10.2017 14:33:46 CEST | Pressemelding
Lundin Norway og TechnipFMC inngår samarbeidsavtale som skal gjøre flere utbyggingsprosjekter på norsk sokkel lønnsomme. Kompetansen i begge selskapene skal utnyttes bedre for å finne de smarteste løsningene.
Test lover godt for utbygging i Barentshavet13.7.2017 10:38:12 CEST | Pressemelding
Lundin Norway har boret en avgrensningsbrønn på Alta-funnet i Barentshavet og har gjennomført en produksjonstest fra brønnen med meget gode resultater. -Dette lover godt for en utbygging av feltet, sier administrerende direktør Kristin Færøvik.