Kampen mot MRSA gir resultater

-Totalt testet vi 872 svinebesetninger i 2016 gjennom vårt årlige overvåkningsprogram. Kun en av disse besetningene var positiv for MRSA. Med oppfølgende prøvetakinger i kontaktbesetninger av disse og andre utbruddsoppklaringer i 2016 fant vi totalt bare åtte positive besetninger. Sett mot de 34 positive besetningene vi totalt sett fant i 2015 er det en stor reduksjon, sier Karen Johanne Baalsrud, direktør for avdeling planter og dyr i Mattilsynet.
Bedre kunnskap om smitteveiene
-Etter hvert som vi får mer og mer kunnskap om smitteveier og utbredelse gir det mer målrettede tiltak.
Sammen med kunnskapsinstitusjoner og næringsaktører har Mattilsynet i tre år gjennomført systematiske prøvetakinger og vi har nå klart å samle inn så mye kunnskap at vi klarer å rette inn tiltakene våre enda bedre. Kombinert med næringens egne forebyggende tiltak ser ut til å gi gode resultater.
Det er en utbredt praksis i svinenæringen å benytte utenlandsk arbeidskraft, og denne arbeidskraften kommer ofte fra land hvor resistente bakterier er mer utbredt i landbruket enn her i Norge. Sporing av smitten viser at de utbruddene vi har hatt i Norge stammer som oftest fra røktere og andre som jobber på gården.
Derfor foreslår vi nå noen tiltak som skal hindre at mennesker tar med seg antibiotikaresistente bakterier inn på gården.
Testing av alle som arbeider i besetningene og bedre generelle smitteverntiltak som bruk av hansker, masker og overtrekksdrakter vil forhåpentligvis bidra til å holde forekomsten av LA-MRSA nede.
Videre ser vi at utstrakt kontakt mellom besetninger er en kilde til smittespredning fra gård til gård. Derfor konsentrerer vi kartlegging og prøvetaking i avlsbesetningene som sender dyr til andre besetninger.
Godt utgangspunkt
- Målet vårt er å forhindre at mennesker blir smittet av antibiotikaresistente bakterier fra husdyr. Norge har bedre utgangspunkt enn nesten alle andre land, det gjør det mulig å forsøke å hindre MRSA-bakterien fra å etablere seg i svinenæringen. Vi har tradisjonelt gode smittevernrutiner som er bygget opp over tid og vi har lite import av levende dyr. Det bidrar til å redusere smittepresset.
MRSA-strategien krever mye innsats fra næring, myndigheter og kunnskapsinstitusjoner. Derfor er det svært viktig med et utstrakt samarbeid mellom næringen og myndighetene hvis vi skal lykkes.
Kontakter
Mattilsynets pressevaktTlf.: 469 12 910 (08.00 - 22.00)
kommunikasjon@mattilsynet.noBilder

Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Intensivert kontroll av ulovlige stoffer i importert sjømat25.6.2025 10:28:40 CEST | Pressemelding
Mattilsynet og Havforskningsinstituttet gjennomfører årlig flere kontroller av sjømat. I 2024 fant vi tre tilfeller av ulovlige legemidler i importert sjømat. To av funnene var av stoffet malakittgrønt som er helseskadelig og det andre stoffet var et antibiotika. Nivåene var lave, men basert på funnene vil vi ta flere analyser av disse stoffene i 2025.
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom