Halvparten av oss mener vi ser falske nyheter ukentlig
– Undersøkelsen viser at tilnærmet halvparten mener at offentlige myndigheter
har et stort ansvar i å øke befolkningens mediekompetanse. Medietilsynet gjør allerede mye på dette feltet. Vi ser på resultatene av undersøkelen med stor interesse og tar dette med oss i det videre arbeidet, sier direktør Tom Thoresen.
Her er en kort presentasjon av hovedfunnene:
Deling av falske nyheter og egen evne til å oppdage dem
- 23 prosent av befolkningen har èn eller flere ganger delt en nyhet som de senere fant ut var falsk.
- 15 prosent har en eller flere ganger delt en nyhet som de visste eller mistenkte var usann.
- 62 prosent oppgir Facebook som kilde der de oftest ser usann informasjon presentert som nyheter, 21 prosent mener det samme om tradisjonelle medier. Deretter følger søkemotorer med 15 prosent, Youtube med 14 prosent og alternative nyhetsnettsteder med 12 prosent.
- 47 prosent oppgir at de er ganske sikre eller veldig sikre på at de klarer å oppdage om en nyhet er falsk eller sann. 40 prosent er usikre, mens 14 prosent vet ikke. På spørsmål om andres evne til å oppdage falske eller usanne nyheter, sier 22 prosent at de er ganske eller veldig sikre på at de klarer det. 59 prosent er usikre og 18 prosent vet ikke.
- Undersøkelsen viser at 63 prosent foretar seg noe for å melde fra eller ettergå informasjonen dersom man mistenker at en nyhet er falsk eller usann. Blant annet oppgir 35 prosent at de gjør et nettsøk, 24 prosent sjekker saken opp mot tradisjonelle medier (eks. NRK, VG, Aftenposten), mens 18 prosent sjekker ved hjelp av faktasjekktjenester. 37 prosent oppgir at de ikke foretar seg noen ting.
Meninger om ansvar
- 68 prosent av befolkningen mener tradisjonelle medier har et veldig stort ansvar i å forhindre spredningen av falske nyheter. Deretter følger sosiale medier, regjering, politikere og andre folkevalgte med 49 prosent som mener de har veldig stort ansvar. 27 prosent mener at en selv har et veldig stort ansvar for å hindre spredningen av falske nyheter.
- Meninger om hvem som har et veldig stort ansvar for å øke befolkningens mediekompetanse og kildekritikk fordeles slik: tradisjonelle medier 50 prosent, skole/utdanning 47 prosent og offentlige myndigheter 46 prosent. Videre mener 38 prosent at sosiale medier har et veldig stort ansvar, og 26 prosent mener at ansvaret ligger hos seg selv.
Om undersøkelsen
Medietilsynet har utført undersøkelsen om falske nyheter på oppdrag fra Kulturdepartementet. Sentio Research har gjennomført undersøkelsen over web og består av et utvalg på 1000 personer i alderen 18-80 år fra hele Norge. Utvalget er trukket slik at det er representativt for populasjonen med tanke på alder, kjønn og region. Undersøkelsen er utført i mars 2017.
Nøkkelord
Kontakter
Tom ThoresenDirektør i Medietilsynet
Tel:69301296 / 91807893tom.thoresen@medietilsynet.noEva LiestølDirektør brukertrygghet
Tel:69301248 / 48250457eva.liestol@medietilsynet.noTone Gunhild Haugan-HepsøRådgiver
Tel:69301243 / 48229180tonegunhild.haugan@medietilsynet.noDokumenter
Lenker
Om Medietilsynet
Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder om barn og unges bruk av digitale medier, setter aldersgrenser for kinofilm, forvalter støtteordninger, behandler søknader om og fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kulturdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Medietilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Medietilsynet
Medietilsynet opnar for innspel til vurdering av mediestøtteordningane13.5.2025 06:50:00 CEST | Pressemelding
Bransjeaktørar og andre interessentar blir nå inviterte til å komme med innspel i samband med at Medietilsynet skal gå gjennom dei ulike ordningane for direkte mediestøtte.
Ny rapport fra Medietilsynet: Mange får med seg nyheter, men færre er på tradisjonelle plattformer6.5.2025 06:50:00 CEST | Pressemelding
De fleste følger med på nyheter, men færre bruker tradisjonelle plattformer i sitt daglige nyhetskonsum. Det viser Medietilsynets nye rapport om status for bruksmangfoldet.
Stian Barsnes-Simonsen blir ny kommunikasjonssjef i Medietilsynet24.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Stian Barsnes-Simonsen (46) er ansatt som ny kommunikasjonssjef i Medietilsynet.
Forbod mot reklame i radio og tv i påska16.4.2025 06:50:00 CEST | Pressemelding
Radio- og tv-kanalane har ikkje lov til å sende vanleg reklame langfredag og 1. påskedag. Mange av kringkastarane vel å gi bort reklameplassen til ideelle organisasjonar desse dagane.
Endra aldersgrense på ny familiefilm etter tilsyn11.4.2025 06:50:00 CEST | Pressemelding
Den nye kinofilmen “Hundemannen” har fått ny aldersgrense etter at Medietilsynet har ført tilsyn med han. Filmen har nå aldersgrense 6 år mens den først var merka “tillaten for alle”.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom