Vanlig melk mest populært i skolene – likevel nedgang

Skolemelkordningen er et viktig bidrag for at barn skal få i seg tilstrekkelig med kalsium i løpet av dagen. Over tid har oppslutning til ordningen flatet ut. Skoleåret 2011/2012 lå denne på 51,3 % på landsbasis og 12,6 % på rene ungdomsskoler.
- Årsakene til dette kan være mange, men noe kan skyldes at det etter hvert har dukket opp mange drikkealternativer både innenfor og utenfor skoleporten. Det er bekymringsfullt når vi vet at barn og ungdom er i en alder hvor skjelettet vokser og trenger den næringen som melken bidrar med, spesielt kalsium. Vi vet at de dessverre ikke så lett får i seg disse næringsstoffene på annen måte i lunsjen sin, forteller, Kjersti Selseth, skolefaglig rådgiver i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Tilnærmet alle skoler får tilbud om skolemelk. Det er skolene selv som velger å være med på ordningen og hvilke typer melk som skal tilbys. Selv om det er en liten nedgang i antall barn og unge som velger skolemelk, viser tall fra Melk.no at vanlig hvit melk fortsatt er den mest populære melkedrikken blant barn og unge på skolen.
-Vi ser at det er et stort sprik mellom fylkene i andelen elever som drikker melk på skolen. Sogn og Fjordane er det eneste fylket hvor andelen som drikker melk øker, de har over flere år vist seg flinkest i klassen på skolemelk sammenlignet med alle fylkene i landet, roser Kjersti Selseth i Melk.no.
- Vi anbefaler i utgangspunktet å drikke vanlig melk, men for dem som ikke liker hvit melk er skolemelk med smak et godt alternativ. Det er utviklet flere varianter som inneholder nesten ikke sukker i det hele tatt. Den fanger opp mange barn som ellers ville valgt bort skolemelken til fordel for saft og juice, fortsetter Kjersti.
Hun har sett nærmere på hva barn og unge faktisk drikker i sin skolehverdag for skoleåret 2012/2013. Spesielt to fylker i landet skiller seg ut fra de andre fylkene i forhold til å drikke vanlig hvit melk på skolen.
Oppland topper fylkesstatistikken. 82,2 % av de barna som har skolemelk, velger her å drikke hvit melk. På en god andreplass finner vi Sogn og Fjordane med 82,1 %. Her drikkes det sammenlignet med andre fylker minst smaksatt melk.
- Tre porsjoner med magre meieriprodukter som del av et sunt kosthold sikrer at man får seg flere viktige næringsstoffer som kroppen trenger. Skolemelk, både med og uten smak, inneholder blant annet proteiner, kalsium, fosfor, jod, vitamin B2 og B12. Melk kan sammen med en sunn matpakke gi barn og unge et verdifullt tilskudd av energi og næringsstoffer i løpet av skoledagen. Skolemelk kan med fordel være en av porsjonene, forteller Kjersti Selseth.
Melk med smak er etterhvert en populær drikke blant skoleelever. Vest-Agder topper statistikken på landsbasis skoleåret 2012/2013, her drikker 30,6 % av de som velger skolemelk smaksatt melk. Melk med smak er også populært i Telemark (30,5 %), Østfold (29,6 %) og Aust-Agder (25,8 %). Minst oppslutning finner man i Oppland (13,6 %), Sogn og Fjordane (13,9 %) og Nord-Trøndelag (17,6 %).
I sortimentet som skolene kan velge mellom finnes vanlig lettmelk, ekstra lett melk, laktosefri lettmelk, i tillegg til melk med smak av bringebær og to ulike kakaovarianter. Ved å velge skolemelk med smak får man i seg de samme næringsstoffene som vanlig hvit melk. Den smaksatte skolemelken er laktoseredusert, og er derfor et fint alternativ for barn som har laktoseintoleranse. De fleste typer av skolemelk med smak er også beriket med vitamin D, med fettinnhold tilsvarer det man finner i ekstra lett melk (0,7 %).
Erfaringsmessig velger en del skolebarn bort både melk og matpakke fra femte klasse og oppover. Mye annen mat og drikke frister mer, og barna bestemmer også i større grad selv. Det ser ut til at skoler som jobber bevisst med å etablere og utvikle gode kostvaner også har en høy andel skolemelkdrikkere, avslutter Kjersti Selseth i Melk.no.
Fakta om skolemelk
- 99 % av alle grunnskoler får tilbud om å være med på skolemelkordningen. Det er skolen selv som bestemmer om de vil ha ordningen eller ikke.
- Høsten 2013 tilbys det til skolen seks varianter av skolemelk, med og uten smak. Alle variantene med smak er spesielt tilpasset skolen og inneholder ikke eller nesten ikke tilsatt sukker (mellom 0 og 0,9 %). Det finnes også laktosefrie alternativer.
- Det er opp til skolen å velge hvor mange varianter man vil tilby elevene.
- Skolemelk subsidieres av norske bønder gjennom Omsetningsfondet for melk med 50 øre per kartong (kr 2 per liter).
- På skolemelk.no kan foreldre melde på barna og betale for ordningen. Dette er gjort blant annet for å redusere skolens administrasjon rundt ordningen.
Helsedirektoratet har retningslinjer for skolemåltidet der skolemelk anbefales som drikke til skolematen.
Fordelingen av type drikke i barne- og kombinerte barne- og ungdomsskole på fylkesnivå, blant andelen som er med på skolemelkordningen, skoleåret 2012/2013:
Fylke |
Vanlig melk |
Smaksatt melk |
Juice |
Iste |
Oppland |
82,2 % |
13,6 % |
3,2 % |
0,5 % |
Sogn og Fjordane |
82,1 % |
13,9 % |
3,2 % |
0,4 % |
Nord-Trøndelag |
76,2 % |
17,6% |
5,4 % |
0,4 % |
Oslo |
76,5 % |
18,8 % |
3,9 % |
0,4 % |
Hordaland |
76,7 % |
18,4 % |
4,2 % |
0,3 % |
Buskerud |
74,0 % |
20,9 % |
4,1 % |
0,5 % |
Møre og Romsdal |
73,7 % |
21,5 % |
3,9 % |
0,4 % |
Akershus |
72,6 % |
20,8 % |
5,0 % |
0,8 % |
Nordland |
72,0 % |
21,3 % |
5,3 % |
0,7 % |
Sør-Trøndelag |
71,1 % |
21,2 % |
5,4 % |
0,4 % |
Vestfold |
77,5 % |
23,8 % |
3,6 % |
0,5 % |
Hedmark |
71,7 % |
23,7 % |
4,2 % |
0,2 % |
Troms |
69,9 % |
20,6 % |
7,7 % |
0,9 % |
Rogaland |
68,6 % |
27,6 % |
3,2 % |
0,3 % |
Aust-Agder |
69,8 % |
25,8 % |
1,7 % |
1,3 % |
Østfold |
64,7 % |
29,6 % |
3,3 % |
1,2 % |
Vest-Agder |
65,7 % |
30,6 % |
2,2 % |
0,7 % |
Telemark |
65,2 % |
30,5 % |
3,6 % |
0,4 % |
Finnmark |
59,9 % |
21,9 % |
15,6 % |
1,3 % |
Se link til våre skolemelksider her
Les mer om kalsium
Les mer om anbefalt inntak av kalsium for ulike aldersgrupper
Sjekk ditt kalsiuminntak på vår kalsiumkalkulator
Klikk på linken for høytoppløselige bilder til trykk
Klikk på linken for å se frokost og matpakkeoppskrifter fra vår web tv på melk.tv
Les mer om Helsedirektoratets retningslinjer for skolemåltidet her.
Les mer om skolemelkordningen her.
Nøkkelord
Kontakter
Ida Berg HaugeDaglig leder
Tel:915 78 410 / 23 30 20 12Ane Køber GuldvikKommunikasjonssjef
Tel:415 06 828ane@melk.noTerese Glemminge ArnesenErnærings- og kommunikasjonsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom