Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Frokost bra for vekten

Del
Mange nordmenn har som nyttårsforsett å slanke seg. Det å innarbeide gode frokostrutiner, kan være gunstig for å holde en stabil vekt. - Undersøkelser viser at personer som spiser frokost, har et sunnere kosthold sammenlignet med dem som ikke spiser frokost, forteller ernæringsfysiolog, Ingvild Steen Nøding i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

- Det er vist i flere studier at de som ikke spiser frokost spiser mer utover dagen. Å kutte ut frokosten resulterer ofte i økt småspising og et høyere inntak av snacks og kaloririk mat i løpet av dagen, forklarer Steen Nøding.

I følge en undersøkelse fra Ipsos MMI ønsker mange unge å ha en sunnere linje på nyåret. I gruppen under 30 år svarte 41 % at de vil trene mer, 36 % vil spise sunnere og 28 % vil slanke seg. (Kilde: Ipsos MMI webomnibus uke 1/2013 – 591 respondenter over 18 år).

Ernæringsfysiologen påpeker at det er smart å ikke droppe frokosten om du er opptatt av å holde vekten. Frokost kan nemlig gi helsegevinster fordi det gjør det enklere å komme opp i anbefalt mengde av de næringsstoffene kroppen trenger påfyll av hver dag. Med en sunn frokost kan du
få en god start på dagen. Velg gjerne melk til frokostmåltidet.

–Tre porsjoner med meieriprodukter daglig kan bidra til å sikre kalsiuminntaket. Det kan for eksempel være tre glass melk (a 1,5 dl), men du kan også bytte ut et melkeglass med et lite beger yoghurt eller et par skiver gulost, sier Steen Nøding i Melk.no.

Flere studier har sett på sammenhengen mellom frokost og vekt, blant annet en studie på 25 000
nederlandske ungdommer som viste at det å hoppe over frokosten hadde en
sterkere sammenheng med overvekt enn for eksempel lavt fysisk aktivitetsnivå. - Forskning viser at blant dem som spiser frokost hver dag, er det færre overvektige, sammenlignet med de som ikke spiser frokost hver dag, forteller Steen Nøding.

Lignende funn viste også en undersøkelse i 2011, gjennomført av Synovate på
vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no). Blant de som
droppet frokost var det flere som hadde høy BMI (body mass indeks/
kroppsmasseindeks) enn blant de som spiste frokost.- I løpet av en natt uten tilførsel av mat og drikke kommer kroppen inn i en fastemodus, hvor den begynner å spare på energilagrene. Når vi
spiser frokost bryter vi denne fasten og kroppens normale energiregulering
aktiveres igjen, forteller Steen Nøding videre.

-Mange tror de kan spare kalorier ved å hoppe over frokosten eller andre måltider. Da er det lett
at man narrer seg selv, for kroppen oppfatter nemlig mangelen på energi som en
form for krisesituasjon og svarer med å skru forbrenningen ned på sparebluss.
Dermed øker sjansen for at man på sikt legger på seg, avslutter Steen Nøding
som påpeker at norske frokostvaner med grovt brød og melk er blant verdens
beste og verdt å ta vare på.

Melk og brød er en fin kombinasjon, ettersom de inneholder ulike næringsstoffer
som kroppen trenger. Grovt brød er en god kilde til karbohydrater, fiber, selen
og vitamin B1, mens melk er en god kilde til kalsium, jod, fosfor og vitaminene
B2 og B12.

Lurer du på hvor sunn frokosten din er? Test den i Melk.no sin frokostkalkulator.

Klikk på linken for høytoppløselige bilder til trykk: Bilder

Les mer om kosthold, helse og ernæring på http://www.melk.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Dokumenter

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye