Stor usikkerhet rundt barneyoghurt

En undersøkelse gjennomført for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) viser at 43 % av foreldre med hjemmeboende barn er enige i påstanden «Barneyoghurter har et høyere innhold av tilsatt sukker enn de fleste andre yoghurter». Kun 25 % er uenig i påstanden, og så mange som en tredjedel (32 %) svarer at de ikke vet om påstanden er riktig eller ei.
Mindre sukker i barneyoghurt enn «voksenyoghurt»
De fleste barneyoghurtene på markedet inneholder rundt 4 % tilsatt sukker. Dette er det laveste innholdet av tilsatt sukker i fruktyoghurtene på markedet, bortsett fra yoghurtene som er kunstig søtet.
– Ett beger barneyoghurt bidrar med rundt 5 gram tilsatt sukker. I kostholdet til små barn er det plass til inntil 30 gram tilsatt sukker, basert på Helsedirektoratets anbefalinger, forklarer Kaja Helland-Kigen, klinisk ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Yoghurt har høyt næringsinnhold
Tall fra norske kostholdsundersøkelser viser at små barn får mesteparten av sukkeret i kostholdet fra matvarer som bidrar med ellers lite næringsstoffer, som kjeks, saft, godteri og brus. Yoghurt bidrar med en liten del av sukkeret i barnas kosthold sammenliknet med disse matvarene.
– Litt sukker fra en yoghurt kan være greit, fordi yoghurten også bidrar ned flere næringsstoffer som kroppen trenger, som proteiner, kalsium, jod, B-vitaminer, fosfor og magnesium sier Helland-Kigen. Vi må huske på at sukker ikke er farlig i små mengder, og det er plass til litt sukker i barnas kosthold.
Bra for småspiste barn
Forvirringen rundt sukkerinnhold i yoghurt kan kanskje skyldes at yoghurten med jevne mellomrom blir fremhevet som syndebukken når det er snakk om sukker i barns kosthold.
– At så mange tror det er mye sukker i barneyoghurt, viser at det er stor usikkerhet og lite kunnskap blant foreldre om hvor mye sukker det er i yoghurt, sier ernæringsfysiologen.
Noen foreldre lar kanskje være å gi barna yoghurt fordi de er redde for at de skal få i seg for mye sukker. Små barn har stort behov for næringsstoffer, men kan i perioder har dårlig matlyst.
– Barn er ofte glad i yoghurt, og det kan derfor bidra med kjærkommen energi og næringsstoffer i perioder som barna spiser lite, avslutter Helland-Kigen i Melk.no.
Undersøkelsen er gjennomført for Melk.no av Norstat. Det er foretatt 1000 intervjuer totalt i et landsrepresentativt utvalg 15 år +. Undersøkelsen er gjennomført i mai 2015.
For mer informasjon, vennligst ta kontakt med:
Kaja Helland-Kigen, klinisk ernæringsfysiolog Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no),
e-post: kaja@melk.no tlf: 976 85 234
Terese Glemminge Arnesen, ernærings- og kommunikasjonsrådgiver Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no),
e-post: terese@melk.no tlf: 951 951 29
Nøkkelord
Kontakter
Ida Berg HaugeDaglig leder
Tel:915 78 410 / 23 30 20 12Ane Køber GuldvikKommunikasjonssjef
Tel:415 06 828ane@melk.noTerese Glemminge ArnesenErnærings- og kommunikasjonsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Økologisk melk skyter fart – opp 20 prosent i første halvår4.9.2025 05:13:00 CEST | Pressemelding
Økologisk hvit søtmelk er på full fart inn i norske kjøleskap. I første halvår 2025 økte salget med hele 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det viser ferske forbrukstall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Kvarg skyter fart – opp 43 prosent29.8.2025 07:59:19 CEST | Pressemelding
Kvarg er årets store overraskelse i meieridisken. Salget økte med hele 43 prosent i første halvår 2025, viser ferske volumtall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Oppgangen drives av nordmenns appetitt på proteinrike og allsidige meieriprodukter.
Yoghurt, helmelk og smør løfter meierisalget27.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn kjøpte merkbart mer yoghurt, helmelk og smør i første halvår 2025. Målt i volum økte yoghurt med nær åtte prosent, helmelk med 4,8 prosent og smør med 4,9 prosent, viser tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Når melk og brød blir kontroversielt – hva gjør kostholdsdebatten med ungdom?11.8.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
En ny landsrepresentativ undersøkelse blant ungdom avslører hvordan råd, trender og påvirkning skaper forvirring om mat og helse. Funnene slippes for første gang under Arendalsuka – etterfulgt av debatt med politikere, fagpersoner og influensere.
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom