Kraftig økning i salget av laktosefri og laktoseredusert melk

Tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) viser at laktosefri og laktoseredusert melk nå utgjør ca. 2 % av den samlede omsetningen av hvit melk og utgjorde i 2014 nesten 8 millioner liter.
– Det er den helt laktosefrie melken som tar nesten hele veksten, mens omsetningen av laktoseredusert melk holder seg relativt konstant, uttaler Berg Hauge.
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) forventer at veksten i omsetningen av laktosefri melk vil fortsette i 2015, spesielt fordi det i høst også ble lansert laktosefri ekstra lett melk i tillegg til vanlig lettmelk.
- Vi er glad for at de som trenger det får flere laktosefrie alternativer å velge blant. For å sikre daglig inntak av kalsium anbefaler vi tre meieriprodukter daglig, og ett glass melk kan gjerne være ett av de tre. Laktosefri melk inneholder akkurat like mye kalsium og andre næringsstoffer som vanlig melk. Det er bare laktoseinnholdet som er endret, sier Berg Hauge i Melk.no.
Det er langt fra kun de som har en laktoseintoleranse som inntar laktosefri og laktoseredusert melk. Undersøkelser viser at anslagsvis kun 22 % av de som inntar laktosefri og laktoseredusert melk daglig oppgir at de selv har en laktoseintoleranse. 49 % oppgir at de drikker denne type melk fordi de har barn eller andre i husstanden som er laktoseintolerante. 29 % av den laktosefrie/-reduserte melken inntas av personer som verken selv eller husstandsmedlemmer har intoleranse*.
* Landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) november 2014.
Fakta
- Variantene av laktosefri og laktoseredusert vanlig hvit melk på markedet er laktosefri lettmelk, laktosefri ekstra lett melk og laktoseredusert lettmelk.
- Laktoseredusert og laktosefri melk utgjør ca. 2 % av den samlede omsetningen av vanlig hvit melk og utgjorde i 2014 nesten 8 millioner liter.
- I Norge er det rundt 2-3 % av befolkningen som har laktoseintoleranse.
Nøkkelord
Kontakter
Ida Berg HaugeDaglig leder
Tel:915 78 410 / 23 30 20 12Ane Køber GuldvikKommunikasjonssjef
Tel:415 06 828ane@melk.noTerese Glemminge ArnesenErnærings- og kommunikasjonsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
Melk med smak tar av – 37 % økning siden 202021.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Nordmenn elsker melk med smak! Salget har økt med 37 % på fire år, ifølge Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Den tradisjonelle sjokolademelken er fortsatt den store favoritten, men bransjen har vært rask til å følge nye trender og skape flere smakfulle alternativer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom