Dropp ikke melken når du slanker deg

Mange nordmenn starter januar med et ønske om å innføre sunnere matvaner og et begrenset inntak av kalorier. I perioder da man reduserer inntaket av mat og drikke er det spesielt viktig å velge næringstette matvarer som gir mange næringsstoffer per kalori. Da kan man enklere få i seg vitaminene og mineralene man trenger daglig, uten å få i seg mange kalorier.
Er melk fetende?
Melk er en næringsrik drikk og inneholder både kalsium, jod, proteiner, fosfor og vitaminene B2 og B12. Samtidig er det en del som mener at melk er fetende. En landsomfattende undersøkelse gjennomført på vegne av Melk.no viser at 27 % mener at melk er fetende, og at 28 % er enige i utsagnet om at melk inneholder mange kalorier.
– For dem som er opptatt av å redusere kaloriinntaket, er det viktig å huske på at kroppen har like stort behov for vitaminer og mineraler når man slanker seg. Ved å velge magre meieriprodukter, som for eksempel skummet melk, får man i seg like mye vitaminer og mineraler som i helmelk. Det er kun fettinnholdet som er redusert. Noen tror at innholdet av næringsstoffer er lavere i mager melk enn i helmelk, men det stemmer ikke, sier Ida Berg Hauge, daglig leder i Melk.no.
Skummet melk regnes som fettfri med kun 0,1 prosent fett mens ekstra lett melk inneholder 0,5 % - 0,7 %. Generelt bidrar melk og meieriprodukter med ca. 70 % av kalsiuminntaket og ca. 60 % av jodinntaket i det norske kostholdet.
– Det meste av maten og drikken vi får i oss inneholder kalorier. Ett glass skummet melk (1,5 dl) inneholder rundt 50 kalorier, er fettfri og gir deg seks viktige næringsstoffer som kroppen trenger. Det er derfor en næringstett matvare, fortsetter Ida Berg Hauge.
Mager melk mest populær
Siden 1997 har forbruket av de ulike melketypene endret seg, og melketypene med minst fett har en samlet andel på 83 % av forbruket. Forbruket av helmelk har sunket fra en andel på 23 % i 1997 til 17 % i 2013. Etter at ekstra lett melk kom på markedet har denne vokst og blitt mer populær enn helmelk, bare slått av lettmelk.
– Fordelen med å ha flere typer melk på markedet er at forbrukerne kan velge det fettinnholdet de selv foretrekker. Man kan fint leve «lett» og samtidig få i seg både kalsium og andre næringsstoffer som jod og proteiner gjennom å innta magre meieriprodukter daglig. Vi anbefaler 3 porsjoner daglig, da sikrer man kalsiuminntaket, avslutter Ida Berg Hauge.
Nøkkelord
Kontakter
Ida Berg HaugeDaglig leder
Tel:915 78 410 / 23 30 20 12Ane Køber GuldvikKommunikasjonssjef
Tel:415 06 828ane@melk.noTerese Glemminge ArnesenErnærings- og kommunikasjonsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder




Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
Melk med smak tar av – 37 % økning siden 202021.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Nordmenn elsker melk med smak! Salget har økt med 37 % på fire år, ifølge Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Den tradisjonelle sjokolademelken er fortsatt den store favoritten, men bransjen har vært rask til å følge nye trender og skape flere smakfulle alternativer.
Brunosten er tilbake – flere får smaken på nasjonalosten7.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Etter flere år med nedgang gjør brunosten comeback. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget har økt med 9,2 % de siste to årene. Nasjonalosten er igjen en favoritt på nordmenns brødskiver.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom