Feilaktig data i anerkjente modeller av hvordan klimaendringer påvirker fisk
To fysiologer, Sjannie Lefevre og Göran E. Nilsson, ved Institutt for Biovitenskap ved Universitetet i Oslo har sammen med en kollega, David J. McKenzie ved Universitetet i Montpellier, publisert en artikkel i Global Change Biology denne uken. Artikkelen viser at enkelte godt siterte artikler og publiserte modeller er bygget på gale fysiologiske prinsipper og fakta. Disse modellene forutsier at fisk vil bli mindre i varmere klima som er forventet i fremtiden.
- Forfatterne bak disse modellene kan være prominente fiskeri-biologer, men uheldigvis er noen av de fundamentale antagelsene i disse modellene helt enkelt gale, sier Sjannie Lefevre. For det første så er det geometriske prinsippet, som disse forskere sier styrer overflaten av fiskens gjeller, fullstendig feil. For det andre antas det at fiskenes behov for oksygen øker lineært med fiskens størrelse, vilket ikke understøttes av tilgjengelig data på området.
Disse feilaktige prinsipper leder til konklusjonen at fisks evne til å ta opp oksygen fra vannet begrenser deres evne til vekst, og at økt behov for oksygen i et varmere klima derfor vil lede til mindre fisk i fremtiden. Det er bekymringsverdig at disse falske antagelsene ikke har blitt lagt merke til, eller i det minste ikke påpekt tilrekkelig, av fiske-fysiologer, men antagelsene har vært godt gjemt i formler og i obskure utsagn i disse artiklene.
Lefevre, McKenzie og Nilsson sier at de ikke benekter muligheten for at fisk kan bli mindre i en varmere fremtid, selv om det ikke foreligger sterke bevis på dette nå. Enhver forutsigelse må være basert på faktiske mekanismer og eksperimentelle bevis.
Referanse
Lefevre, S., McKenzie, D. J. and Nilsson, G. E. (2017), Models projecting the fate of fish populations under climate change need to be based on valid physiological mechanisms. Glob Change Biol. Accepted Author Manuscript. doi:10.1111/gcb.13652
Nøkkelord
Kontakter
Sjannie Lefevre, IBV, sjannie.lefevre@imbv.uio.no, tlf 48364745
Göran E. Nilsson, IBV, g.e.nilsson@ibv.uio.no, tlf 92057838
David McKenzie, Centre for Marine Biodiversity Exploitation and Conservation, UMR 9190 MARBEC (CNRS, IRD, IFREMER, UM), Montpellier, France, David.MCKENZIE@cnrs.fr
Lenker
Om UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

Sem Sælands vei 24
0371 Oslo
22 85 56 00http://www.mn.uio.no/
Det matematisk-naturvitskaplege fakultet har ein lang og stolt tradisjon innan forsking og undervising i dei klassiske realfaglege disiplinane. Fakultetet si verksemd dekkjer også eit breitt spekter av tverrfagleg forsking og ligg i front i Europa på fleire område.
Følg våre forskingsnyheiter på Titan.uio.no, som også er på Facebook og Twitter, eller abonner på nyheitsbrevet.
Følg pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Ny forskning viser at det for få år siden var en tredje torskebestand i Oslofjorden2.7.2025 10:52:25 CEST | Pressemelding
Nå er den borte. Forskerne advarer om pågående kollaps av de lokale torskebestandene.
Nå er meitemarken giftig, ifølge ny definisjon27.6.2025 13:00:38 CEST | Pressemelding
Mygg, hagesnegler og bladlus: Hagen er full av giftige dyr!
TRUST blir nasjonalt senter for kunstig intelligens – tildeles midler av Norges forskningsråd11.6.2025 13:43:27 CEST | Pressemelding
Norges forskningsråd har i dag offentliggjort hvilke miljøer som får status som nasjonale forskningssentre for kunstig intelligens (KI). Blant de utvalgte er TRUST – The Norwegian Centre for Trustworthy AI – som nå får betydelig støtte for å bygge opp et nasjonalt forskningssenter med kjernen av senteret i Oslo Science City. TRUST skal ledes av Universitetet i Oslo (UiO), SINTEF og Norsk Regnesentral og vertskap for senteret blir dScience ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetet ved UiO.
Norge må delta i kvantekappløpet3.2.2025 09:50:19 CET | Pressemelding
Kvanteteknologi vil endre verden, og påvirke vesentlige samfunnsfunksjoner. Norges ledende fageksperter anbefaler nå landets politikere å utarbeide en nasjonal strategi for kvanteteknologi.
Derfor gjør julelukter oss så glade20.12.2024 09:00:00 CET | Aktuelt
Lukt er spesielt effektivt for å hente fram gamle minner. Hva er det som skjer i hjernen når vi lukter?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom