Norgesmesteren i sunn fast-food 2016 er kåret: Patricias Gatekjøkken stakk av med seieren

Juryen har i sin vurdering lagt vekt på den helhetlige tankegangen med langsiktig og konkret arbeid med sunnere menyer. Fokuset ligger på mindre porsjoner, sunnere tilbehør, vegetartilbud og friske, kortreiste grønnsaker. Alt dette uten at det går på bekostning av smak, kvalitet og kundetilfredshet, sa direktør i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), Guttorm Rebnes på vegne av juryen, som også bestod av ernæringsfaglig rådgiver hos OFG, Cathrine Øverås Frisvold, samt mangeårig redaktør i fagbladet FastFood, Odd H. Vanebo.
Sunne alternativer på menyen er et konkurransefortrinn
Prisutdelingen fant sted på åpningsfesten til SMAK 2017, tirsdag 7. februar 2017. Her var store og små aktører fra hele mat- og drikkebransjen samlet, og dette skapte en fin ramme for å kåre den nye norgesmesteren i sunn fast-food.
Et av kriteriene juryen legger til grunn for avgjørelsen er at konseptet er med på å øke inntaket av frukt og grønnsaker hos forbruker. Det er også et poeng at konseptet når ut til flest mulig forbrukere, og at det er med på å inspirere andre aktører til å «grønne opp» sine tilbud.
- Det er positivt at serveringsstedene tar utgangspunkt i det vi allerede spiser mye av og møter forbrukerne der de er, slik at terskelen ikke settes for høyt i forhold til å ta et sunnere valg. Patricias Gatekjøkken gjør nettopp dette, sier ernæringsfaglig rådgiver i OFG, Cathrine Øverås Frisvold.
Det var en ydmyk og stolt daglig leder Anne-Lise Sørensen, som mottok prisen på vegne av Patricias Gatekjøkken som holder til i Bardu, nær Setermoen. De fikk 3. plass i fjorårets konkurranse, og var godt fornøyd med å kapre gullet i år. – Selv om vi holder til i et lite veikryss i nord har vi et tilbud til alle forbrukere i farta. Sunn mat skal smake godt, og det er viktig at vi gir kundene våre valgmuligheter, sa Anne-Lise i sin takketale.
I tillegg fremhevet vår nye norgesmester viktigheten av gode samarbeidspartnere. – Det er viktig med dyktige leverandører og sparringspartnere i arbeidet vi gjør. Norsk Storhusholdning leverer de viktige råvarene, og Samkjøpsgruppen ved Go2Grill formidler mitt budskap. Hva jeg gjør i dag, gjør andre i morgen. Jeg er veldig stolt og fornøyd, avsluttet Anne-Lise Sørensen fra scenen.
Bensinstasjonen som arena for grønne valg
Circle K E6 Berkåk tok 2. plass, og på delt 3. plass kom YX Skulestadmo (Voss trafikksenter) og Kopervik Bensin og Storkiosk. Bensinstasjonen er en viktig kanal da den i økende grad handler om convenienceprodukter og raske matvalg heller enn bil og bensin. Bensinkanalen har også stort potensiale i å nå målgrupper som har behov for sunne alternativer.
I sin vurdering av Circle K Berkåk la juryen vekt på at de har gjort salatbaren til en attraksjon, og lykkes med å nå et segment som kan være vanskelig å få tak i. I sin vurdering av YX Skulestadmo og Kopervik Bensin og Storkiosk, som havnet på delt 3. plass, la juryen vekt på viktigheten av sunne tilbud på bensinstasjoner. Vinnerne i denne kategorien tar ansvar og initiativ til sunnere mattilbud ved sine respektive stasjoner, og er lydhøre for innspill fra kundene.
- Vi ser med stor spenning på fremtiden til convenience-stores og deres menyer og utvalg. Vi håper at enkeltaktørers engasjement og suksess vil settes i system sentralt, sier direktør i OFG, Guttorm Rebnes.
Årets åtte finalister:
- Helt Riktig AS
- YX Skulestadmo
- Max Hamburger
- Patricias Gatekjøkken
- Reitan Convenience
- Circle K E6 Berkåk
- WHAT’SOUP
- Kopervik Bensin og Storkiosk
Foto: Karine H. Henriksen/FastFood.no
Kontakter
Cathrine Øverås Frisvold, ernæringsfaglig rådgiver, tlf. 938 04 751, e-post:cathrine.overas.frisvold@frukt.no.
Guttorm Rebnes, direktør, tlf. 908 58 227, e-post: guttorm.rebnes@frukt.no.
Bilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Slik finner du den søteste vannmelonen i butikken16.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Vannmelon er en fast følgesvenn gjennom sommeren, men visste du at det finnes noen enkle triks for å finne den aller mest modne og søte? Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) deler sine beste tips til hva du bør se etter – før du legger vannmelonen i handlekurven.
Når grønt møter grill, skjer det noe magisk9.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Grillsesongen er i gang, og det er ikke bare kjøttet som fortjener plass over glørne. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer flere til å legge grønnsaker – og gjerne frukt – på grillen i sommer.
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom