Genene styrer isjiassmerter
Skiveprolaps i korsryggen er en vanlig årsak til isjiassmerter. Slike smerter kan være relatert til mekanisk trykk på nerverøttene, men også til en betennelsesreaksjon utløst av prolapset. Hvor stort smerteproblemet blir, og hvordan dette påvirker de daglige gjøremål, varierer mye fra person til person. Hvorfor det er slik vet vi ikke sikkert, men deler av forklaringen kan ligge i genene. I avhandlingen «Disc herniation, inflammatory mediators and lumbar radicular pain» har Aurora Moen derfor valgt å studere sammenhengen mellom gener, betennelsesfremmende faktorer og utvikling av isjiassmerter. Både forsøk på dyr og observasjoner av pasienter inngår i arbeidet.
Forsøkene utført på rotter viser at betennelsesreaksjonen utløst av prolapsvevet gir en vedvarende økning i nervecelleaktiviteten i smertebanene til hjernen. Videre viser disse dataene økte uttrykk av både IL-1, IL-6, TNF, CSF-1 og FasL. Dette er stoffer som fremmer betennelse. Hos pasienter med isjiassmerter ble det også funnet høye nivåer av mange betennelsesfremmende proteiner i blodet. Videre ble det vist at isjiaspasienter med genetiske varianter relatert til ett økt utrykk av IL-1 (et betennelsesfremmende protein) hadde mer smerte og dårligere prognose det første året etter skiveprolaps.
Til slutt ble det vist at en ny gruppe små molekyler som regulerer genuttrykk, såkalte mikroRNA, også blir oppregulert i prolapsvevet hos rotter. Dette nye sporet ble fulgt opp videre hos pasientene. Disse dataene viste at pasienter med høye nivåer av mikroRNA (miR-223) etter skiveprolaps hadde en bedre prognose enn de med lavere nivåer. Hvordan disse mikroRNAene egentlig virker, og om de kan tenkes å hemme betennelse, er foreløpig ikke undersøkt.
Studien viser at betennelsesfremmende gener trolig kan påvirke sykdomsforløpet etter skiveprolaps.
Nøkkelord
Kontakter
Aurora Lie Moen
auroram@student.matnat.uio.no
Lenker
Om UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

Sem Sælands vei 24
0371 Oslo
22 85 56 00http://www.mn.uio.no/
Det matematisk-naturvitskaplege fakultet har ein lang og stolt tradisjon innan forsking og undervising i dei klassiske realfaglege disiplinane. Fakultetet si verksemd dekkjer også eit breitt spekter av tverrfagleg forsking og ligg i front i Europa på fleire område.
Følg våre forskingsnyheiter på Titan.uio.no, som også er på Facebook og Twitter, eller abonner på nyheitsbrevet.
Følg pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Norge må delta i kvantekappløpet3.2.2025 09:50:19 CET | Pressemelding
Kvanteteknologi vil endre verden, og påvirke vesentlige samfunnsfunksjoner. Norges ledende fageksperter anbefaler nå landets politikere å utarbeide en nasjonal strategi for kvanteteknologi.
Derfor gjør julelukter oss så glade20.12.2024 09:00:00 CET | Aktuelt
Lukt er spesielt effektivt for å hente fram gamle minner. Hva er det som skjer i hjernen når vi lukter?
EUs største genomprosjekt – “Genome of Europe (GoE)” – er lansert20.11.2024 10:00:00 CET | Pressemelding
• GoE-prosjektet er satt i gang som svar på den raskt voksende bruken av genetiske data i forskning og pasientbehandling. I dag mangler man et godt sett med referansedata for fullstendige genomer, kalt helgenomer, fra den europeiske befolkningen. • Prosjektet har utspring i 1+MG-initiativet, der mange europeiske land ønsker å dele genomdata for minst én million mennesker, både innen sykdomsgrupper og friske. • Oppstartsmøtet for Genome of Europe (GoE) fant nylig sted 30. –31. oktober i Rotterdam, Nederland.
«Kalde» kreftsvulstar som vert gjort «varme» gjev nytt håp for immunterapi mot prostatakreft8.11.2024 09:39:55 CET | Aktuelt
Kalde krefttypar let seg ikkje behandla med immunterapi. Men ei ny oppdaging kan gjera dei varme og opna for behandling likevel.
Slik kan et fremtidig astronomisk teleskop bidra til det grønne skiftet16.10.2024 09:00:00 CEST | Aktuelt
Det planlagte AtLAST-teleskopet i Atacama-ørkenen kan bane vei for lokale energisamfunn rundt observatorier i tynt befolkede områder.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom