Nasjonalforeningen for folkehelsen

Fladby og Gullestad hedret av Kongen

Del
Nasjonalforeningen for folkehelsens forskningspriser 2017 ble i dag tildelt professor Tormod Fladby for demensforskning, og professor Lars Gullestad for hjerteforskning.

Demensforskningsprisen

Årets mottaker er Tormod Fladby (1959), professor i nevrologi, overlege og avdelingssjef ved nevroklinikken ved Akershus universitetssykehus. Initiativtaker til Norsk Nevropsykiatrisk forening, styreleder i Nansen Neuroscience Foundation

Begrunnelse for prisen
Tormod Fladby har bidratt til banebrytende ny kunnskap om demenssykdommer.  Fladby forsker på biomarkører fra blod og spinalvæske i hjernen og hvordan disse kan påvise demenssykdom på et tidlig stadium.  Dette har bidratt til bedre diagnostikk og kunnskap om behandling av demenssykdommer.  Han integrerer laboratorieforskning og pasientnært arbeid på en ypperlig måte.  Fladby har vært en aktiv pådriver for demensforskning, både nasjonalt og internasjonalt.

Hjerteforskningsprisen
Årets mottaker er Lars Gullestad (1952) professor i kardiologi ved Universitetet i Oslo og overlege ved kardiologisk avdeling, OUS Rikshospitalet. Har i mange år ledet Norsk Cardiologisk Selskaps Arbeidsgruppe for hjertesvikt samt drevet utstrakt forskningssamarbeid på internasjonalt nivå og vært koordinator i store internasjonale studier.

Begrunnelse for prisen
Lars Gullestad har vært en betydningsfull deltaker i norsk kardiologisk forskning. Særlig hans forskning på sammenhengen mellom betennelse og hjertesvikt, har bidratt til ny forståelse for – og behandling av hjertesviktpasienter og hjertetransplanterte.

Prisene: Nasjonalforeningen for folkehelsens forskningspriser ønsker å løfte, oppmuntre og bidra til forskning på demens og hjerte- og karsykdom. Prisvinnerne er forskere som har oppnådd betydelige resultater innen hjerte- og karforskningen og demensforskningen i Norge. Prisene består av et beløp på 200 000 kroner og et grafisk blad. Beløpet skal komme norsk forskning til gode.

Nasjonalforeningen for folkehelsen har siden 1959 bidratt med betydelige midler til norsk medisinsk forskning, med over 950 millioner kroner til hjerte- og karforskningen. Siden 2001 har Nasjonalforeningen for folkehelsen bidratt med over 80 millioner til demensforskningen og har etablert Demesforskningsprogtrammet.

Pressekontakt: Kommunikasjonsrådgiver Kirsti Ellefsen, mobil: 92433277,  epost: kiel@nasjonalforeningen.no

Nøkkelord

Bilder

Om Nasjonalforeningen for folkehelsen

Nasjonalforeningen for folkehelsen
Oscars gate 36B
0258 Oslo

23 12 00 00http://www.nasjonalforeningen.no

Nasjonalforeningen for folkehelsen er en frivillig, humanitær organisasjon med helselag og demensforeninger over hele landet. Vårt mål er å bekjempe hjerte- og karsykdommer og demens. Det gjør vi med forskning, informasjon, forebyggende tiltak og helsepolitisk arbeid. Nasjonalforeningen for folkehelsen er interesseorganisasjon for personer med demens og deres pårørende. Vår innsats finansieres med innsamlede midler og gaver.

Følg pressemeldinger fra Nasjonalforeningen for folkehelsen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonalforeningen for folkehelsen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nasjonalforeningen for folkehelsen

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye