22 millioner skal styrke forskningen på Sunndalsøra

Med oppgraderingen vil stasjonen bedre kunne møte forskningsbehov knyttet til lukkede anlegg, smoltens overgang til sjøvann og forskning på postsmolt og helt frem til slaktestørrelse. Stasjonsleder Synnøve Helland mener oppgraderingen blir et løft for fleksibiliteten og kvaliteten:
‒ Vi blir mer fleksible i måten vi designer forsøk på, ved at separate resirkuleringsanlegg skal tas i bruk på flere karsystem, og vi bygger ut store kar slik at vi kan ha fisk helt frem til slaktestørrelse. Samtidig er oppgraderingen et kvalitetsløft fordi forsøk i lukkede anlegg helt frem til slakt gir mer kontrollerte betingelser enn forsøk i merder.
Nofima er også godt i gang med å gjennomføre Lean management på stasjonen. Lean er en ledelsesfilosofi som i dette tilfellet handler om kvalitetssikring av forsøksarbeidet.
Femårsplan
Nofimas styre ga 6. januar klarsignal til rehabiliteringen. I planen, som lokal ledelse og administrasjon har utarbeidet, legges det opp til at arbeidet skal gjennomføres i fem faser over en periode på fem år. To faser gjennomføres i 2017 og 2018, mens investeringene til de tre påfølgende fasene tilpasses den overordnede utviklingen av Nofimas økonomi, ettersom alt overskudd i Nofima pløyes tilbake i infrastruktur og forskning. Den totale kostnadsrammen for hele planen er på 22 millioner kroner.
På stasjonen kan det gjøres forskning på laks, regnbueørret, rensefisk, kveite og torsk. Det jobber nær 50 forskere, teknikere og laboratoriepersonell hos Nofima på Sunndalsøra.
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsrådgiver Akvakultur
Tel:64 97 03 89reidun.lilleholt@nofima.noBilder


Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Researched what temperature does to salmon health and development16.10.2025 12:35:40 CEST | Press release
In a scientific trial, Atlantic salmon reared at different temperatures developed as expected — until transferred to sea water, when one group surprised the scientists from Nofima.
Undersøkte temperaturens påvirkning på laks16.10.2025 12:35:25 CEST | Pressemelding
Laks som var oppdrettet ved ulike temperaturer utviklet seg helt som forventet. Helt til de ble satt i sjø. Da var det en gruppe av laks som overrasket forskerne.
BlueFusion skal drifte sju forskningstillatelser på Havbruk i nord15.10.2025 17:31:11 CEST | Pressemelding
Havbruksstasjonen i Tromsø har fått sju nye forskningstillatelser for havbruk i nord, og i dag signerte de driftsavtale med BlueFusion AS.
Møt selskapet som skal drifte sju forskningstillatelser på havbruk i nord14.10.2025 15:32:21 CEST | Presseinvitasjon
Havbruksstasjonen i Tromsø har fått sju nye forskningstillatelser for havbruk i nord.
Kristin Hollung blir ny divisjonsdirektør i Nofima10.10.2025 09:41:51 CEST | Pressemelding
Kristin Hollung (59) har takket ja til stillingen som divisjonsdirektør for divisjon Mat i Nofima. Hun kommer fra stillingen som forskningssjef for avdeling Mat og Helse i samme institutt og har vært konstituert divisjonsdirektør siden 1. april 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom