22 millioner skal styrke forskningen på Sunndalsøra

Med oppgraderingen vil stasjonen bedre kunne møte forskningsbehov knyttet til lukkede anlegg, smoltens overgang til sjøvann og forskning på postsmolt og helt frem til slaktestørrelse. Stasjonsleder Synnøve Helland mener oppgraderingen blir et løft for fleksibiliteten og kvaliteten:
‒ Vi blir mer fleksible i måten vi designer forsøk på, ved at separate resirkuleringsanlegg skal tas i bruk på flere karsystem, og vi bygger ut store kar slik at vi kan ha fisk helt frem til slaktestørrelse. Samtidig er oppgraderingen et kvalitetsløft fordi forsøk i lukkede anlegg helt frem til slakt gir mer kontrollerte betingelser enn forsøk i merder.
Nofima er også godt i gang med å gjennomføre Lean management på stasjonen. Lean er en ledelsesfilosofi som i dette tilfellet handler om kvalitetssikring av forsøksarbeidet.
Femårsplan
Nofimas styre ga 6. januar klarsignal til rehabiliteringen. I planen, som lokal ledelse og administrasjon har utarbeidet, legges det opp til at arbeidet skal gjennomføres i fem faser over en periode på fem år. To faser gjennomføres i 2017 og 2018, mens investeringene til de tre påfølgende fasene tilpasses den overordnede utviklingen av Nofimas økonomi, ettersom alt overskudd i Nofima pløyes tilbake i infrastruktur og forskning. Den totale kostnadsrammen for hele planen er på 22 millioner kroner.
På stasjonen kan det gjøres forskning på laks, regnbueørret, rensefisk, kveite og torsk. Det jobber nær 50 forskere, teknikere og laboratoriepersonell hos Nofima på Sunndalsøra.
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsrådgiver Akvakultur
Tel:64 97 03 89reidun.lilleholt@nofima.noBilder


Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Skit inn, skit ut sier pukkellaksforsker22.8.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det myldrer av pukkellaks i elver i Troms og Finnmark. Folk klarer ikke å håndtere mengden, og da blir kvaliteten fort dårlig, hevder pukkellakseforsker i Nofima.
38 millioner daglige måltider sjømat ignorert: - Store hull i matberedskapen15.8.2025 08:48:11 CEST | Pressemelding
Hver dag produserer og eksporterer Norge 38 millioner måltider med sjømat. Likevel er sjømat og sjømatproduksjon så vidt nevnt i analyser av matberedskapen i landet. Et paradoks fire tunge forskningsmiljø nå skal belyse grundig.
Matfaglig kompetanse gir lokalmaten kraft og styrker beredskapen11.8.2025 09:11:09 CEST | Kronikk
Norsk matberedskap krever mer enn lager og råvarer – det handler om kunnskapen som gir ferske råvarer holdbarhet, kvalitet og verdi. Uten folk med fagkompetanse står både produksjon og beredskap svakere.
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom