22 millioner skal styrke forskningen på Sunndalsøra

Med oppgraderingen vil stasjonen bedre kunne møte forskningsbehov knyttet til lukkede anlegg, smoltens overgang til sjøvann og forskning på postsmolt og helt frem til slaktestørrelse. Stasjonsleder Synnøve Helland mener oppgraderingen blir et løft for fleksibiliteten og kvaliteten:
‒ Vi blir mer fleksible i måten vi designer forsøk på, ved at separate resirkuleringsanlegg skal tas i bruk på flere karsystem, og vi bygger ut store kar slik at vi kan ha fisk helt frem til slaktestørrelse. Samtidig er oppgraderingen et kvalitetsløft fordi forsøk i lukkede anlegg helt frem til slakt gir mer kontrollerte betingelser enn forsøk i merder.
Nofima er også godt i gang med å gjennomføre Lean management på stasjonen. Lean er en ledelsesfilosofi som i dette tilfellet handler om kvalitetssikring av forsøksarbeidet.
Femårsplan
Nofimas styre ga 6. januar klarsignal til rehabiliteringen. I planen, som lokal ledelse og administrasjon har utarbeidet, legges det opp til at arbeidet skal gjennomføres i fem faser over en periode på fem år. To faser gjennomføres i 2017 og 2018, mens investeringene til de tre påfølgende fasene tilpasses den overordnede utviklingen av Nofimas økonomi, ettersom alt overskudd i Nofima pløyes tilbake i infrastruktur og forskning. Den totale kostnadsrammen for hele planen er på 22 millioner kroner.
På stasjonen kan det gjøres forskning på laks, regnbueørret, rensefisk, kveite og torsk. Det jobber nær 50 forskere, teknikere og laboratoriepersonell hos Nofima på Sunndalsøra.
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsrådgiver Akvakultur
Tel:64 97 03 89reidun.lilleholt@nofima.noBilder


Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Fenalår er en unik delikatesse med store smaksforskjeller14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Fenalår er mer enn et tradisjonsrikt produkt – det er en smakfull del av Norges kulturarv. Sensoriske analyser utført av Nofimas profesjonelle smaksdommere avslører store variasjoner i smak og tekstur mellom fenalår fra ulike produsenter.
Sensorer kan «se» hvor søte tomatene er9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det er en klar forventning om at dyprøde kirsebærtomater smaker søtt og frisk, men slik er det ikke alltid. Det gir misfornøyde kunder, som kanskje velger en annen tomattype nesten gang.
Bakterier i fiskens nese kan gi viktige svar om artenes overlevelse i havet4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
I en banebrytende studie har forskere avdekket hvordan klimaendringer kan påvirke bakteriesamfunnene i fiskens nese. Dette kan ha stor betydning for fiskens overlevelsesevne i et varmere hav.
Fish nose bacteria may hold clues to marine species survival4.4.2025 07:30:00 CEST | Press release
In a groundbreaking study, scientists have revealed how climate change might influence the bacterial communities living in fish noses - a previously unexplored frontier that could have implications for fish survival in warming oceans.
Fem sekunder unna å uskadeliggjøre drapsmaneten4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Perlesnormaneten dreper millioner av norske oppdrettsfisk og kan enkelte år drive oppdrettsnæringen til fortvilelse. Løsningen kan være bare fem sekunder unna.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom