Kosemat kan gi barn bedre kosthold

I en studie ved Nofima der 12 norske barnefamilier ble intervjuet om middagsmat, kom det frem hvor viktig det var å kose seg i helgene. Familiene levde travle liv der det var liten tid til å lage og spise middag sammen på hverdagene. I helgene var det viktig at de fikk tid til hverandre og til å nyte middagen i ro og mak.
Både foreldre og barn fortalte at de ofte koste seg i helgene med såkalt «kosemat». Kosemat kunne være taco, pannekaker, hjemlaget pizza, hamburger og lasagne. Disse rettene inneholdt som regel ingredienser som befolkningen er anbefalt å spise mindre av, slik som kjøttdeig og ost.
Fotograferte middagen
I en uke fotograferte andreklassingene middagsmåltidene som de spiste hjemme. Bildene ble så brukt som dokumentasjon for hvilken middagsmat familiene spiste.
Ingen av familiene spiste sjømat til middag i helgene, og foruten den vanlige fredagstacoen var det lite grønnsaker på middagstallerkene. Dette er i tråd med nasjonale statistikker som viser at nordmenn bør spise mer grønnsaker og fisk.
Foreldrene som ble intervjuet fortalte at barna som regel fikk velge fritt hva de skulle ha til middag en av helgedagene. På fredagene fikk barna ofte være med å kutte grønnsaker til tacoen og dekke på bordet. De fleste barna fortalte at taco var en av favorittrettene og at de likte å få være med i matlagingen.
En rekke studier viser at barn som får være med å tilberede mat sammen med de voksne som regel blir mer innstilt på å spise maten som serveres. Det samme gjelder dersom barna får lov til å velge maten. Å skape en hyggelig stemning rundt middagsbordet der man tar seg tid til å prate sammen, kan gi positive matopplevelser og øke matpreferanser.
La barna delta i matlaging
Funnene fra Nofima-studien kan derfor bidra med kunnskap om hvordan man kan forbedre barns kosthold.
For å få mer kos i hverdagen kan barn i større grad ta del i mattilberedningen ved å være med på å bestemme innkjøpene, hente maten ut av kjøleskapet, røre i gryter og dekke på bord.
Foreldrene kan styre barnas valg ved å la de velge mellom begrensede sunne alternativer som for eksempel mellom brokkoli eller blomkål. Foreldrene kan forsøke å prioritere mer tid til mattilberedelse og samvær rundt middagsbordet på ukedagene.
Mat som ansees som kosemat kan med enkle justeringer gjøres sunnere. For eksempel ved å bruke mer fullkornsprodukter og erstatte kjøtt med fisk. Det går for eksempel an å bruke laks i tacoen i stedet for kjøttdeig, og erstatte hamburgeren med fiskekarbonade.
Grønnsaker kan serveres i ulike skåler slik man ofte gjør med taco, så kan barna kan velge hvilke grønnsaker de vil spise. Ved å ta med seg elementer av helgekos inn i hverdagen, kan man legge til rette for utvikling av sunne matpreferanser hos barn.
Nøkkelord
Kontakter
Siril AlmForsker
Tel:+47 776 62 139siril.alm@nofima.noBilder

Lenker
Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Stressed salmon become paler16.5.2025 14:05:32 CEST | Press release
More pigments are being used in salmon feed than before, yet the colour of the fillet has become paler. In a recently concluded project, researchers have found that stress reduces the colour intensity of fish fillets. However, there is one exception.
Stresset laks blir blekere16.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Det brukes mer fargestoff i laksefôret enn før, men fargen på fileten har blitt blekere. I et nylig avsluttet prosjekt har forskerne funnet ut at stress reduserer fargen på fiskefileten. Men det finnes ett unntak.
Ny EU-satsing skal hjelpe oppdrettsnæringen15.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Varmere hav gir utfordringer for oppdrettsnæringen. Små løsninger kan gjøre en stor forskjell når de er smarte, anvendelige og skalerbare ifølge EU-prosjektet OCCAM
Lokalmatprodusenter har stor nytte av matkonkurranser9.5.2025 11:02:32 CEST | Pressemelding
Mange lokalmatprodusenter vil gjerne nå ut til nye kunder. Nofima-forskere har funnet at ved å delta i matkonkurranser som "Det Norske Måltid" får produsentene profesjonelle vurderinger, økt synlighet og verdifulle nettverk som hjelper dem å vokse.
1 av 3 mener havbruksnæringen ikke er forberedt på klimaendringene9.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Samtidig sier nær sagt alle at oppdrettsnæringen opplever effekter av klimaendringer i dag. Det viser en måling blant deltagerne under klimaworkshopen som ble arrangert hos Nofima rett etter påske. Der deltok 88 personer fra forskning, industri, myndigheter, organisasjoner og finans.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom