Fjernvarme gjør ny fornybar kraftproduksjon mer lønnsom

Resultater fra forskningsprosjektet Flexelterm viser at mer såkalt fleksibel bruk av elkjeler til fjernvarmeproduksjon i Norden vil kunne øke markedsverdien for småkraft og vindkraft med 5-10 prosent i et normalår.
– Fleksibiliteten oppstår ved at fjernvarmen bruker elektrisitet i oppvarmingssystemet når kraftprisen er lav og for eksempel biobrensel når kraftprisen er høy, sier professor Torjus Folsland Bolkesjø ved NMBU.
Denne fleksibiliteten vil løfte kraftprisen når prisene ellers er lave om sommeren, mens den gir liten eller ingen prisøkning når prisene ellers er høye, viser modellene som Flexelterm har utviklet.
Stor gevinst i våte år
Mens produksjonen av vannkraft kan reguleres ved bruk av magasiner, foregår produksjonen av det meste av annen fornybar kraft uavhengig av priser og behov i markedet. Bolkesjø påpeker at elkjelbruk til i fjernvarmen vil fungere som en såkalt «hedge» mot lave priser for ikke-regulerbar småkraft og elvekraft, sol- og vindkraft.
– I et våtår vil særlig sommerprisene løftes betraktelig og markedsverdien av ny fornybar kraft øker med mange titalls prosentpoeng. Elkjelbruk i fjernvarmesektoren bidrar dermed til at fornybarteknologier blir mer konkuransedyktig mot andre teknologier, sier Bolkesjø, som sammen med NMBU-kollegene Erik Trømborg og Jon Gustav Kirkerud har analysert og modellert dette samspillet mellom kraft- og varmesektoren.
Økt forsyningssikkerhet
Resultatene viser også at fleksibel bruk av kraft til oppvarming gir økt forsyningssikkerhet og mer stabile kraftpriser. Siden inntektene ved kraftsalg i markedet øker mest for de fornybare kraftteknologiene, vil en slik fleksibel bruk av elektrisitet i varmesektoren også innebære redusert behov for støtte til ny fornybar kraftproduksjon for å oppnå fornybarmål og utslippsmål i Europa.
Resultatene viser også at fleksibiliteten som termiske systemer kan bidra med er særlig viktig i regioner med en sårbar kraftforsyning og i regioner med stort kraftoverskudd, mye uregulert kraftproduksjon og begrenset overføringskapasitet.
En forutsetning for dette er at netttariffene utformes slik at de ikke hindrer fleksibel bruk av el.
– Dette gjelder særlig beregning av effektleddet for bruk av elkjelere i store fjernvarmesystemer, påpeker Bolkesjø.
Nøkkelord
Kontakter
Torjus Folsland BolkesjøProfessor
Tel:99516917torjus.bolkesjo@nmbu.noTrygve Mellvang-BergKommunikasjonssjef
Tel:95 866 933trygve@fjernvarme.noBilder

Om Norsk Fjernvarme
Flexelterm er et fireårig forskningsprosjekt støttet av Forskningsrådet med deltagelse fra en lang rekke bedrifter i energibransjen og organisasjonene Energi Norge og Norsk Fjernvarme.
Prosjektet, som ferdigstilles i 2017, har gjennom flere rapporter analysert behovet for fleksibilitet i det framtidige kraftsystemet og særlig hvordan fleksibel bruk av kraft i varmesektoren kan bidra til et robust fornybart energisystem. Mer informasjon om prosjektet finnes på flexelterm.no
Følg pressemeldinger fra Norsk Fjernvarme
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Fjernvarme på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Fjernvarme
John Vincent Haugen ny styreleder i Norsk Fjernvarme5.6.2025 13:13:39 CEST | Pressemelding
5. juni 2025 – Oslo/Tromsø – Under Norsk Fjernvarmes årsmøte i Tromsø onsdag 4. juni ble John Vincent Haugen, direktør i Drammen Fjernvarme, valgt til ny styreleder. Han overtar vervet etter Irene Vik, Tafjord Kraftvarme AS i Ålesund som trer tilbake etter fem år som styreleder. Hun fortsetter som styremedlem.
Norsk Fjernvarme henter Maiken Prestmo fra Leidar Norway AS2.6.2025 12:31:17 CEST | Pressemelding
2. juni 2025 – I dag starter Maiken Prestmo som seniorrådgiver i Norsk Fjernvarme. Maiken Prestmo kommer til Norsk Fjernvarme med verdifull bakgrunn, utdanning og master i statsvitenskap sammen med viktig arbeidserfaring fra blant annet Brussel og kommunikasjonsbransjen.
Slik kan norge raskt sikres mer energi: Politisk debatt – lansering av «fjernvarmeløftet»1.4.2025 10:03:55 CEST | Pressemelding
«Fjernvarmeløftet» er et helhetlig forslag fra fjernvarmebransjen om felles innsats for å produsere mye mer smart, konfliktfri og miljøvennlig energi. Bransjen har som mål å raskt doble energiproduksjonen til 15 TWh årlig (vi bruker i dag nesten 50 TWh strøm til oppvarming). Dette er Norges smarteste og raskeste energitiltak.
Regjeringens pressekonferanse om Norgespris i dag: REGJERINGEN BIDRAR TIL Å SIKRE MER ENERGI MED FJERNVARME10.3.2025 12:54:57 CET | Pressemelding
Oslo – 10. mars 2025 – Regjeringen foreslår å likebehandle fjernvarme med kraft i dagens pressekonferanse. Det er viktig og på høy tid. Så langt har fjernvarmebransjen tapt tre milliarder fordi de tatt kostnaden selv. Norsk Fjernvarme (NFV) har som mål å raskt doble energiproduksjonen til 15 TWh. Det er Norges enklest, raskeste og billigste tiltak for å skaffe energi. Det krever riktige rammevilkår. Så langt går store deler av bransjen med underskudd.
I forkant av Regjeringens mars-konferanse: Regjeringen kan sikre mye mer strøm med fjernvarme7.3.2025 12:20:01 CET | Pressemelding
Oslo – 7. mars 2025 – Norsk Fjernvarme (NFV) har som mål å raskt doble energiproduksjonen til 15 TWh. Det er Norges enklest, raskeste og billigste tiltak for å skaffe energi. Det krever riktige rammevilkår. I dag går store deler av bransjen med underskudd.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom