Forsker på fiskens robusthet i krevende oppdrettsmiljø

Gjeller, skinn og tarm er barrierer som skal beskytte fisk mot omgivelsene, og bidra til å holde fisken frisk. Et viktig spørsmål er hvordan fôrsammensetning påvirker funksjonen til disse barrierene hos oppdrettslaksen.
Et stort nytt tverrfaglig prosjekt på dette har nettopp startet opp. Tittelen på prosjektet er «Ernæringens betydning for skinn-, tarm- og gjellehelse hos laks».
Nysgjerrig på omega-3 og robusthet
Nofima-forsker og prosjektleder Gerd Marit Berge har med seg et bredt lag av forskere innen fôr, ernæring, helse og fysiologi for å teste ut sammenhengen mellom marint omega-3 (EPA og DHA) i fôret og barrierevevets egenskaper.
‒ Dette prosjektet tar utgangspunkt i spennende funn fra tidligere, der vi har sett at nivåer av EPA og DHA som før har blitt sett på som trygge, likevel gir fisken helseproblemer under utfordrende miljøbetingelser. Vi håper å finne svar på hvorfor det er slik, sier Gerd Marit Berge.
De tidligere funnene viser at lave nivåer av marine omega-3-fettsyrer påvirker sammensetning av membranlipider i tarm og skinn, og forskerne har også sett strukturmessige (morfologiske) endringer i vevene.
Alle vev som utgjør fiskens barrierer mot ytre miljø, må være robuste, intakte og fungere normalt når miljøet rundt fisken er utfordrende.
I dette prosjektet skal det forskes på om nivåene av omega-3-fettsyrene DHA og EPA, i samspill med endret sinknivå i fôr, påvirker funksjon og robusthet av skinn, tarm og gjeller hos laks. Det er kjent at mineralet sink er viktig, for eksempel i sårhelingsprosesser. Målet er å undersøke hvordan endringer i fôrsammensetning påvirker de tre barrierevevene.
Kan redusere dødeligheten?
I prosjektet vil forskerne fremskaffe kunnskap om betydningen av omega-3 og sink for barrierevevsfunksjon og laksens robusthet. Hvis den tas i bruk, kan det gi bedre helse og høyere overlevelse for fisken. I tidligere FHF-prosjekt ble det anslått at 10 til 20 % av all oppdrettslaks i Norge blir borte fra sjøsetting til slakting.
‒ Vi håper forskningen vil gi kunnskap som kan bidra til å få ned dette tallet, avslutter Berge.
Göteborgs universitet og Oslo Universitetssykehus er partnere med Nofima i prosjektet. Prosjektet varer i 2 ½ år. Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) finansierer forskningen.
Nøkkelord
Bilder


Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
Has documented cause of kidney stones in rainbow trout26.6.2025 12:39:57 CEST | Press release
Scientists at Nofima have investigated the impact of carbon dioxide in water on the development of kidney stones in farmed rainbow trout. The research shows a clear connection.
Har dokumentert at CO2 er en årsak til nyrestein hos oppdrettsørret26.6.2025 12:26:14 CEST | Pressemelding
Forskere ved Nofima har sjekket hva karbondioksid i vannet har å si for utvikling av nyrestein hos regnbueørret i oppdrett. Det er en soleklar sammenheng, viser forskningen.
New head of Nofima’s Fish Health Department19.6.2025 14:03:57 CEST | Press release
Kjetil Fyrand has moved from Pharmaq to Nofima and now leads the Fish Health Department.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom