Nofima

Forsker på fiskens robusthet i krevende oppdrettsmiljø

Del
Gjeller, skinn og tarm er barrierer som skal beskytte fisk mot omgivelsene, og bidra til å holde fisken frisk. Et viktig spørsmål er hvordan fôrsammensetning påvirker funksjonen til disse barrierene hos oppdrettslaksen.
For laksen er skinnet et effektivt førstelinjeforsvar mot patogener. I nytt prosjekt skal forskere undersøke hvordan omega-3 og sink påvirker robustheten til barrierevev som skinn, gjeller og tarm. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen © Nofima.
For laksen er skinnet et effektivt førstelinjeforsvar mot patogener. I nytt prosjekt skal forskere undersøke hvordan omega-3 og sink påvirker robustheten til barrierevev som skinn, gjeller og tarm. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen © Nofima.

Gjeller, skinn og tarm er barrierer som skal beskytte fisk mot omgivelsene, og bidra til å holde fisken frisk. Et viktig spørsmål er hvordan fôrsammensetning påvirker funksjonen til disse barrierene hos oppdrettslaksen.

Et stort nytt tverrfaglig prosjekt på dette har nettopp startet opp. Tittelen på prosjektet er «Ernæringens betydning for skinn-, tarm- og gjellehelse hos laks».

Nysgjerrig på omega-3 og robusthet

Nofima-forsker og prosjektleder Gerd Marit Berge har med seg et bredt lag av forskere innen fôr, ernæring, helse og fysiologi for å teste ut sammenhengen mellom marint omega-3 (EPA og DHA) i fôret og barrierevevets egenskaper.

‒ Dette prosjektet tar utgangspunkt i spennende funn fra tidligere, der vi har sett at nivåer av EPA og DHA som før har blitt sett på som trygge, likevel gir fisken helseproblemer under utfordrende miljøbetingelser. Vi håper å finne svar på hvorfor det er slik, sier Gerd Marit Berge.

De tidligere funnene viser at lave nivåer av marine omega-3-fettsyrer påvirker sammensetning av membranlipider i tarm og skinn, og forskerne har også sett strukturmessige (morfologiske) endringer i vevene.

Alle vev som utgjør fiskens barrierer mot ytre miljø, må være robuste, intakte og fungere normalt når miljøet rundt fisken er utfordrende.

I dette prosjektet skal det forskes på om nivåene av omega-3-fettsyrene DHA og EPA, i samspill med endret sinknivå i fôr, påvirker funksjon og robusthet av skinn, tarm og gjeller hos laks. Det er kjent at mineralet sink er viktig, for eksempel i sårhelingsprosesser. Målet er å undersøke hvordan endringer i fôrsammensetning påvirker de tre barrierevevene.

Kan redusere dødeligheten?

I prosjektet vil forskerne fremskaffe kunnskap om betydningen av omega-3 og sink for barrierevevsfunksjon og laksens robusthet. Hvis den tas i bruk, kan det gi bedre helse og høyere overlevelse for fisken. I tidligere FHF-prosjekt ble det anslått at 10 til 20 % av all oppdrettslaks i Norge blir borte fra sjøsetting til slakting.

‒ Vi håper forskningen vil gi kunnskap som kan bidra til å få ned dette tallet, avslutter Berge.

Göteborgs universitet og Oslo Universitetssykehus er partnere med Nofima i prosjektet. Prosjektet varer i 2 ½ år. Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) finansierer forskningen.

Nøkkelord

Bilder

For laksen er skinnet et effektivt førstelinjeforsvar mot patogener. I nytt prosjekt skal forskere undersøke hvordan omega-3 og sink påvirker robustheten til barrierevev som skinn, gjeller og tarm. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen © Nofima.
For laksen er skinnet et effektivt førstelinjeforsvar mot patogener. I nytt prosjekt skal forskere undersøke hvordan omega-3 og sink påvirker robustheten til barrierevev som skinn, gjeller og tarm. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen © Nofima.
Last ned bilde
Oppstartsmøte på Gardermoen, med deler av prosjektgruppa. Fra venstre: Arne Schei (Lerøy), Barbra Noodt (Oslo Universitetssykehus), Bente Ruyter (Nofima), Harald Takle (Marine Harvest), Ida Rud (Nofima), Merete Schrøder (FHF), Mona Pedersen, Grete Bæverfjord og Gerd Marit Berge (Nofima), Kristina Sundell (Göteborgs universitet) og Tone-Kari Østbye (Nofima). Foto: Nofima.
Oppstartsmøte på Gardermoen, med deler av prosjektgruppa. Fra venstre: Arne Schei (Lerøy), Barbra Noodt (Oslo Universitetssykehus), Bente Ruyter (Nofima), Harald Takle (Marine Harvest), Ida Rud (Nofima), Merete Schrøder (FHF), Mona Pedersen, Grete Bæverfjord og Gerd Marit Berge (Nofima), Kristina Sundell (Göteborgs universitet) og Tone-Kari Østbye (Nofima). Foto: Nofima.
Last ned bilde

Om Nofima

Nofima
Nofima
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

77 62 90 00http://nofima.no

Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.

Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.

Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.

Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte

Følg pressemeldinger fra Nofima

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nofima

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye