Heder og ære til Nyyyt Pinnasteik
- Å få Spesialitet-merket er veldig stas. Vi har lagt ned mye jobb i over ti år for å komme dit vi er i dag. Spesialitet er jo et bevis på at vi har gjort noe riktig, sa daglig leder i Nyyyt, Georg-Fredrik Ueland.
Sjarmerte fagjuryen
Spesialitet-merket er en veiviser til de unike smaksopplevelsene. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury ledet av fylkesmann Lars Sponheim. Fagjuryen vurderer grundig kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet.
Pinnasteik fra Nyyyt sjarmerte fagjuryen i senk under forrige møte. – Pinnasteik får full pott fra meg. Nydelig kjøtt med en fascinerende historie, sa fagjurymedlem Britt Kåsin. Fagjuryens leder Lars Sponheim var enig; - Dette er fantastisk godt kjøtt. Det er flott at denne tradisjonen fra Rogaland nå blir mer tilgjengelig.
Kjøttfull tradisjonsrett
Nyyyt drives av tre familier Ueland i Vikeså i Bjerkreim kommune. Oppskriften på Nyyyts Pinnasteik er utviklet i samarbeid med Jærmuseet, og retten har lange tradisjoner i Rogalandstraktene. Pinnasteik er en forløper til dagens pinnekjøtt, men lages av hele lammet og er dermed mer kjøttfull enn pinnekjøtt. Lammet deles opp i åtte deler og legges i en lake av salt og sukker i fjorten dager før kjøttet tørkes. Den spesielle laken gjør at pinnasteiken blir mør og får en mild saltsmak. Pinnasteik produseres på Røysland Gaard av lammekjøtt fra bønder på Vestlandet.
Kontakter
Nina Sundqvist, adm. dir Matmerk, tlf: 917 85 620
Georg-Fredrik Ueland, daglig leder i Nyyyt, tlf: 909 55 855
Bilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
Beiarmat og Kyvik Sild hedret med Spesialitet19.1.2025 20:18:00 CET | Pressemelding
Tildelingen av Spesialitet-merket til fire nye norske produkter fant sted ved åpningen av Norges stand på Internasjonale Grüne Woche i Berlin den 17. januar 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom