Fra jakten på kjærligheten til kampen mot barneekteskap

– Det jeg fikk være med på i Malawi var veldig nervepirrende og følelsesladet, noe jeg tror kommer frem i dokumentaren, sier programleder for podcasten Katarina Flatland.
Hun reiste rett fra innspilling i «Jakten på Kjærligheten» til jakten på å stanse et barnebryllup. Flatland fikk være med en av Plans 48 ungdomsgrupper i Malawi på oppdrag i en uke. Frivillige ungdommer bruker fritiden sin til å stoppe barneekteskap. Denne gangen står de overfor en spesielt brutal og vanskelig sak.
– Når foreldre, skole, politi og rettsvesen svikter de unge jentene, er Plans ungdomsgrupper i mange tilfeller de eneste som kan redde jentene fra å bli tatt ut av skolen og inn i ektesengen til en fremmed mann, sier Flatland.
Halvparten giftes bort
I Malawi giftes halvparten av mindreårige jenter bort til tross for at landet i fjor innførte 18-årsgrense for ekteskap. Konsekvensene er store, både for samfunnet og for den enkelte jenta. Gjennom podcastserien forsøker Plan International Norge å få nordmenn til å få øynene opp for barneekteskap og hvordan de kan bekjempes. Målet er å utrydde barneekteskap for godt innen 2030.
– Ungdommene vi fulgte er noen av de mest inspirerende menneskene jeg har møtt, sier Katarina Flatland videre.
Se flere bilder i dropbox: https://www.dropbox.com/sh/55orlka4i3jq5s0/AABcaoKWAzrIYiTNQEgIWGBla?dl=0
Modig forbilde
Gjennom innspillingen ble Katarina Flatland godt kjent med 16 år gamle Hilda, som selv ble giftet bort som 14-åring for at besteforeldrene skulle få ett barn mindre å forsørge. Hun ble slått og voldtatt av mannen og fikk et barn som nå er halvannet år gammel.
– Men heldigvis klarte Hilda å komme seg ut av ekteskapet. I dag jobber hun som frivillig i ungdomsgruppa og det er Hilda som går inn og snakker med barnebruden vi får møte i podcasten. Hun er utrolig modig og et stort forbilde, sier Flatland.
– Jeg er utrolig takknemlig for å ha fått møtt Hilda og resten av ungdomsgruppa og for at jeg får lov til å være med å bidra i kampen mot barneekteskap. Om så bare mitt bidrag kan hjelpe til å redde én jente ut av barneekteskap, så er det verdt det.
Effektiv metode
Over hele Malawi, og i flere land i Afrika, Asia og Latin-Amerika, jobber lignende ungdomsgrupper med å stanse barneekteskap.
– Årsakene til barneekteskap er komplekse og det finnes ikke én enkel løsning. Men noe av det viktigste vi gjør er å dele informasjon, og dialog med partene som berøres. En av Plans mest effektive metoder er samarbeid med lokale ungdomsgrupper der vi jobber, sier generalsekretær i Plan International Norge Kjell Erik Øie.
Når gruppene hører om potensielle barnebryllup, går ungdommene i dialog med foreldrene til jenta som er i ferd med å gifte seg og gir informasjon om lovverk og jentas rettigheter. De hjelper familien å finne alternative løsninger. Ofte lykkes de. Hvis ikke snakker de med den lokale høvdingen eller politiet for å få hjelp til å stoppe det.
– Hvis flere voksne lytter til ungdommene, kan vi stoppe flere barneekteskap. I tråd med FNs bærekraftsmål, er vårt mål å utrydde praksisen innen 2030 , sier Øie.
Kort om Katarina Flatland
Katarina Flatland (27) er medisinstudent og programleder på TV 2. I høst aktuell med «Jakten på Kjærligheten». Hun er nyforlovet med kjæresten Harald Dobloug. I august reiste hun sammen med Ida Fladen til Malawi i regi av Plan for å følge en ungdomsgruppe og deres oppdrag med å stanse et barneekteskap.
Kort om barneekteskap
Barneekteskap er et grovt brudd på grunnleggende menneskerettigheter og Barnekonvensjonen. På verdensbasis giftes det bort 40 000 jenter hver dag. Det tilsvarer én jente hvert andre sekund. Plan ønsker for å stoppe barneekteskap og jobber for at praksisen utryddes innen 2030 – i tråd med FNs bærekraftsmål.
Kort om podcasten Barnebruden
- Podcasten er i fire deler, programleder er Katarina Flatland, og den er produsert av JCP Ignite og BådeOg.
- Den er tilgjengelig i iTunes og på www.barnebruden.no
- Vi har stor tro på podcast som formidlingskanal av sterke historier fra landene vi jobber i. Radiodokumentar får folk til å stoppe opp og leve seg inn i en annen virkelighet, og man har anledning til å ta et dypdykk i viktige verdensproblemer.
- Hvis flere lytter til Plans ungdomsgrupper, vil flere jenter slippe å gifte seg mens de ennå er barn. Flere jenter vil få skolegang, flere vil bli voksne før de selv får barn, færre vil oppleve vold og færre vil dø i barsel - kun fordi kroppene deres ikke var ferdig utvokst og klare til å føde barn ennå.
For mer informasjon kontakt Unni Claussen, kommunikasjonsrådgiver i Plan International Norge. Mobil: +47 915 17 357, e-post: Unni.Claussen@plan-norge.no
Nøkkelord
Kontakter
kommunikasjonsrådgiver i Plan International Norge.
Mobil: +47 915 17 357, e-post: Unni.Claussen@plan-norge.no
Bilder




Lenker
Om Plan International Norge
Plan International er en uavhengig barnerettighetsorganisasjon som jobber barns rettigheter, både langsiktig og gjennom nødhjelp. Men der barn ikke har det bra, har jenter det ofte verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi jobber i mer enn 80 land og driver prosjekter i 67.000 lokalsamfunn verden over. Vi jobber særlig med å sikre jenters rett til å bestemme over egen kropp, beskytte barn mot vold, sørge for at alle barn får en trygg og god utdanning og bidra til at unge kvinner kan bli økonomisk selvstendige.
Følg pressemeldinger fra Plan International Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Plan International Norge
Verdens flyktningdag: Livsfarlig å være jente på flukt20.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemelding
Over 122 millioner mennesker er på flukt i verden i dag og mer enn 60 millioner av dem er kvinner og jenter, ifølge FN. Risikoen for vold og seksuelle overgrep øker dramatisk i konfliktområder som Sudan, Gaza og Ukraina.
Femte dag med droneangrep mørklegger Sudan8.5.2025 17:01:11 CEST | Pressemelding
Fem dager med målrettede droneangrep mot flyplass, drivstofflagre og strømforsyning i Port Sudan har svekket nødhjelpen kraftig. Hjelpearbeidere er i livsfare, og verdens største flukt- og sultkrise forverres time for time.
Ny katastrofe truer Myanmar28.4.2025 14:31:12 CEST | Pressemelding
Én måned etter jordskjelvet lever hundretusener av familier i Myanmar i ruiner og midlertidige leirer. Nå nærmer monsunregnet seg, og med bare én tredjedel av hjelpen dekket kan konsekvensene bli enorme.
Gaza: Halvparten av barna ønsker ikke lenger å leve21.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Over én million barn i Gaza trenger akutt psykisk helsehjelp etter halvannet år med krig. Frykten for å dø preger hverdagen deres, og en ny rapport viser at halvparten av barna ikke lenger ønsker å leve.
Klimakrisen presser jenter til å bytte sex mot mat12.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Klimaendringer forverrer sult og vannmangel i Sahel-regionen i Afrika og tvinger unge jenter til ekstreme valg for å overleve, viser en ny rapport fra Plan International.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom