FINN.no

8 av 10 er passive jobbsøkere

Del
Det store flertallet av oss er passive jobbsøkere, ifølge en ny undersøkelse. – Funnene viser også at vi har det veldig godt på arbeidsplassen. Men halvparten av oss er positive til å bytte jobb hvis «den rette» dukker opp, sier Fredrik Schjold, produktdirektør for Finn jobb.

55 % av de spurte i undersøkelsen er passive jobbsøkere, mens 20 % sier det er uaktuelt å flytte på seg. Kun 24 % kan beskrives som aktive jobbsøkere.

Undersøkelsen er gjennomført av Opinion på vegne av Finn.no i januar blant 1102 respondenter og fokuserer blant annet på jobbskifte.

Venter på «den rette»
Videre kommer det frem at 79 % er fornøyde med sin nåværende stilling. Men selv om de fleste står på stedet hvil vil 46 % av respondentene vurdere å bytte jobb i løpet av de to neste årene, dersom «den rette» dukker opp.

Arbeidsgivere må fri
– Norge er et lite lykkeland. Selv om man kanskje ikke er tilfreds med absolutt alt, som for eksempel lønn eller sjefen, tyder funnene på at de fleste har en god totalopplevelse av arbeidsplassen sin. Mange er imidlertid villige til å flytte på seg hvis det tilfeldigvis dukker opp en spennende mulighet. Det betyr at arbeidsgivere må være ekstremt gode til å synliggjøre hvilke fordeler de tilbyr, spesielt når det gjelder arbeidsoppgaver. Dette er gjerne viktigere for folk enn lønn, sier Schjold.

– Arbeidsgivere som vil ha de beste hodene må lete aktivt etter spennende kandidater og gjøre seg flid med stillingsbeskrivelsen. Har du slurvet med denne skyver du attraktive kandidater fra deg med én gang. Selvsagt er det mye annet av betydning også, som arbeidsmiljø og et godt rykte, sier han.

– Gjør en egeninnsats
Schjold mener videre at den store andelen passive jobbsøkere også bør gjøre en innsats selv for å bli oppdaget.

– Etter flere år i samme stilling kan det være et smart karrieretrekk å bytte jobb. Noen arbeidstagere går inn i en usunn dvale, kanskje fordi de har det for behagelig på jobb, noe som på sikt kan gjøre dem mindre attraktive på arbeidsmarkedet. Men kremjobber kommer sjeldent rekende på ei fjøl. Følg litt med, oppdater CV-en og sett opp autosøk slik at du får tips om spennende stillinger, oppfordrer han.

Åpne for å gå ned i lønn
32 % av de spurte er villige til å gå ned i lønn hvis de blir tilbudt en stilling med mer interessante arbeidsoppgaver, mens 19 % er usikre.

Organisasjonspsykolog Andreas Narum mener det er sammensatte grunner til at noen er åpne for lønnsreduksjon.

– I tillegg mer interessante arbeidsoppgaver ønsker kanskje noen en mindre ansvarsfull stilling, slik at de får mer fritid. Verdisyn er et annet element. Vi vet at det er viktig for folk å identifisere seg med virksomheten de jobber for, eller kanskje gjøre noe meningsfullt. Veldedige organisasjoner har for eksempel ofte et høyt antall søkere på stillingene sine. Når de fleste behovene i livet er tilfredsstilt og man befinner seg på toppen av Maslows pyramide, begynner mange å lete etter andre måter å fylle tilværelsen på, sier Narum.

Menn blir oftere headhuntet
Undersøkelsen viser også at menn har en større sjanse for å bli headhuntet enn kvinner, eller forfremmet på sin nåværende arbeidsplass. Mens 22 % av menn ble headhuntet til sin nåværende stilling, gjaldt det samme kun 13 % av kvinnene.

– Dette er et betent tema som det er mange meninger om. Fødselspermisjon gjør at kvinner i perioder er borte fra arbeidslivet, noe som kan være én medvirkende årsak. Jeg har også inntrykk av at det er mindre vanlig blant kvinner enn menn å prioritere karriere når de har småbarn. Videre er gutta gjerne flinkere til å smøre på litt når de presenterer seg selv og sin egen kompetanse. Kvinner er mer forsiktige. En uredd holdning bidrar til å gjøre menn til kandidater for ansvarsfulle og topptunge stillinger, sier Narum.

Funn fra undersøkelsen

Vurderer du eller kan det være aktuelt for deg å vurdere å bytte jobb i løpet av de neste 24 månedene?
Ja: 46 %
Nei: 54 %

Hvor tilfreds vil du si at du alt i alt er med din nåværende stilling?Sett kryss ved det alternativet som passer best.
Svært misfornøyd: 2 %
Ganske misfornøyd: 7 %
Verken eller: 11 %
Ganske fornøyd: 45 %
Svært fornøyd: 34 %
Vet ikke: 0 %

Nedenfor finner du beskrivelser på fire ulike situasjoner. Selv om ingen av dem passer helt eksakt for deg, sett allikevel kryss for den du mener best beskriver deg og din situasjon.
Jeg er overhodet ikke interessert i å bytte jobb, og befinner meg på mange måter i en perfekt jobbsituasjon. 20 % av svarene.
Jeg er i utgangspunktet ikke på utkikk etter ny jobb, men vil vurdere det dersom det kommer en interessant henvendelse. 55 % av svarene.
Jeg følger ganske regelmessig med på annonser og jobbmarkedet for å se om det dukker opp interessante muligheter. 14 % av svarene.
Jeg er aktivt på jakt etter ny jobb, og ønsker egentlig å skifte jobb så snart en mulighet byr seg. 10 % av svarene.

I hvilken grad holder du deg orientert om ledige stillinger og muligheter i arbeidsmarkedet?
I svært liten grad: 19 %
I ganske liten grad: 29 %
Verken eller: 19 %
I ganske stor grad: 24 %
I svært stor grad: 8 %
Ikke svar/ vet ikke: 1 %

Kommentar: Det er en økning i andelen respondenter som følger med på stillingsmarkedet i år sammenlignet med i fjor. Finn.no gjorde tilsvarende undersøkelse i 2014. Da svarte 5 % at de i svært stor grad holdt seg orientert om ledige stillinger, mens 20 % svarte «i ganske stor grad». Det utgjør en samlet (og betydelig) økning på 9 prosentpoeng.Større usikkerhet knyttet til utviklingen i landets økonomi sammen med andre relaterte forhold (lavere kroneverdi, høy belåningsgrad på bolig, osv.) kan være faktorer som påvirker dette.

Hvordan tror du at arbeidsmarkedet kommer til å utvikle seg de kommende 12 månedene?Tror du at
Arbeidsledigheten kommer til å øke i betydelig grad: 8 %
Arbeidsledigheten kommer til å øke i noen grad: 50 %
Arbeidsledigheten vil holde seg omtrent som i dag: 29 %
Arbeidsledigheten kommer til å synke i noen grad: 2 %
Arbeidsledigheten kommer til å synke i betydelig grad: 0 %

Vet ikke/ kan ikke svare: 11 %

Hvordan fikk du den stillingen du har i dag?Sett kryss ved det alternativet som passer best:
Stillingen var utlyst og jeg søkte på den i konkurranse med flere andre kandidater: 41 %
Stillingen var utlyst, og jeg ble bedt av arbeidsgiver (eller andre) om å søke på den: 13 %
Jeg ble headhuntet til stillingen direkte av arbeidsgiver: 15 %
Jeg ble headhuntet til stillingen av et rekrutteringsbyrå: 3 %
Byttet jobb internt i firmaet, stillingen var ikke utlyst: 9 %
Annet: 19 %
Husker ikke: 0 %

Kunne du tenke deg å gå ned i lønn dersom du fikk tilbud om en jobb med vesentlig mer interessante arbeidsoppgaver?
Ja: 32 %
Nei: 49 %
Vet ikke: 19 %

Om undersøkelsen
Undersøkelsen fra Finn.no er gjennomført av Opinion i samarbeid med Norstat i januar 2015. Den er basert på webintervjuer blant et representativt utvalg av landets befolkning mellom 18 og 60 år. Totalt deltok 1102 personer i undersøkelsen. Temaene omhandler holdninger til arbeidsliv og jobbskifte.

Kontakt
Fredrik Schjold, produktdirektør for Finn jobb, fredrik.schjold@finn.no, 91790951
Andreas Narum, organisasjonspsykolog og parterapeut, narum@runbox.com, 99544554
Lene Kallum, PR- og informasjonssjef i FINN, lene.kallum@finn.no, 99107900

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Fredrik Schjold, produktdirektør i FINN jobb
Fredrik Schjold, produktdirektør i FINN jobb
Last ned bilde

Dokumenter

Om FINN.no

FINN.no
FINN.no
Grensen 5-7
0159 Oslo

+47 22 86 44 10http://www.finn.no

Vi er der for deg når du skal selge boligen din, når du er på jakt etter en pent brukt sofa, når du er moden for et karriereskift, hvis du finner ut at du vil bytte bil, reise på ferie eller leie hytte til påsken; vi er der for de fleste anledninger. 

FINN er Norges største markedsplass, og skal du kjøpe eller selge, stort eller smått, så er FINN stedet. 

Vil du vite mer om menneskene bak produktet FINN, og litt om hva vi driver med, så besøk oss gjerne på vår inspirasjons- og innholdsside FINNspirasjon, eller på Jobbifinn.finn.no.

Har du spørsmål om data, tall eller innsikt fra FINN? Send en henvendelse til presse@finn.no (i helger og ferier er det dessverre ikke sikkert vi rekker å besvare alle henvendelser). 

Følg pressemeldinger fra FINN.no

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra FINN.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra FINN.no

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye