120 millioner til nytt forskningssenter for miljøvennlig energi
Forskningsrådet har besluttet å investere 120 millioner kroner i et nytt forskningssenter for miljøvennlig energi. Forskningen fra det nye senteret skal skape eksportmuligheter for norsk næringsliv og sikre at miljøpåvirkningene fra fremtidig vindkraftutbygging blir minst mulig.

Senteret som nå får støtte fra Forskningsrådet heter Norwegian Research Centre on Wind Energy (NorthWind). I prosjektet skal forskere og næringsliv samarbeide om teknologiutvikling som er nødvendig for å gjøre norske bedrifter konkurransedyktige på et internasjonalt marked. Senteret vil få 15 millioner kroner i året over åtte år fra Forskningsrådet. I tillegg kommer betydelig finansiering fra næringsliv og forskningsinstitusjoner.
- Havvind er i stor vekst internasjonalt og kan bety store muligheter for energinasjonen Norge. Forskning og utvikling er avgjørende for å sikre lavere kostnader, bedre miljøtilpassing og gode driftsmodeller for slike prosjekter. Jeg har stor tro på at et langsiktig forskningssenter med partnere fra både industri, forskning og forvaltning vil bidra til å skape konkrete resultater som kan tas i bruk, sier olje- og energiminister Tina Bru.
Bærekraftig vindenergi
Vindenergi både til lands og til havs påvirker miljøet, og utbygginger kan være kontroversielle. Forskningen i NorthWind skal sikre at miljøpåvirkningene blir minst mulige. Senteret vil også engasjere seg for en kunnskapsbasert debatt om vindenergiutbygging, der alle perspektiver rundt vindenergi blir belyst.
– Jeg er svært fornøyd med at vi nå har pekt ut et nytt forskningssenter for miljøvennlig energi innenfor vindenergi, sier Fridtjof Fossum Unander, områdedirektør for bærekraft og grønt skifte i Forskningsrådet. - Forskningsrådet finansierer allerede flere forskningssentre for miljøvennlig energi, men det manglet et senter for vindenergi. Det er derfor svært positivt at vi fikk mulighet til å utlyse en konkurranse om et senter som del av regjeringens tiltakspakker i 2020, sier Unander.
Et sterkt konsortium
Forskningssentrene for miljøvennlig energi er ikke fysiske sentre, men består av flere organisasjoner og bedrifter som samarbeider. Det nye senteret, NorthWind, har tyngdepunkt i Trondheim, men har partnere fra hele landet. SINTEF Energi er vertsinstitusjon.
– Det er en sterk gruppe som står bak søknaden. Vi ser frem til aktiv deltakelse fra næringsaktørene og til forskning på høyt faglig nivå som vil bidra til å styrke mulighetene for eksportrettet næringsliv i globale markeder spesielt innenfor havvind, sier Unander.
I tillegg deltar SINTEF, NTNU, Universitetet i Oslo (UiO), Norges geotekniske institutt (NGI) og Norsk institutt for naturforskning (NINA) i senteret.
Konsortiet har mer enn 40 næringslivspartnere som skal delta aktivt i forskning, styring og finansiering av senteret. Det er et bredt spekter av bedrifter i senteret, og det er en god balanse mellom leverandører, energiselskap, rådgivningsselskap og klynger/interesseorganisasjoner.
Faktaboks Forskningssentre for miljøvennlig energi
- Forskningssentrene for miljøvennlig energi (FME) arbeider med langsiktig forskning som er rettet mot fornybar energi, energieffektivisering, CO2-håndtering og samfunnsvitenskap.
- Sentrene skal ha potensial for innovasjon og verdiskaping. Forskningen skjer i et tett samarbeid mellom forskningsmiljøer, næringsliv og forvaltning. Internasjonalt samarbeid og forskerutdanning er viktige oppgaver for sentrene, som er etablert for en periode på inntil åtte år (5 + 3).
- Med FME-et på vindenergi, er det nå til sammen 11 slike sentre. To av sentrene arbeider med samfunnsvitenskapelig forskning, de øvrige 9 er i all hovedsak teknologiske.
For kommentarer fra olje- og energidepartementet kontakt kommunikasjonsrådgiver i OED, Margrete Løbben Hanssen, E-post: mlh@oed.dep.no Tlf: 92 85 78 91
Statsråd Tina Bru er tilgjengelig for evt. telefonintervjuer mellom 10 og 10.30, fredag 11.desember.
Nøkkelord
Kontakter
Christian Haug-MobergPressekontakt
Tel:+47 976 72 419chh@forskningsradet.noBilder

Om Forskningsrådet
Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles.
Følg saker fra Forskningsrådet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Forskningsrådet
Enorm interesse for å ta del i det grønne skiftet gjennom Grønn plattform20.1.2021 06:50:00 CET | Pressemelding
Over 400 norske bedrifter og forskningsinstitutter har søkt om å få jobbe videre med sine grønne prosjektideer fram til utlysningen høsten 2021.
Kronprins Haakon blir beskytter for Konkurransen Unge forskere5.1.2021 12:34:09 CET | Pressemelding
Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen har sagt ja til å være høy beskytter for Konkurransen Unge forskere. Konkurransen Unge forskere inviterer elever fra ungdomsskole og videregående skole til å være med.
193 millioner til innovasjon i offentlig sektor17.12.2020 07:55:00 CET | Pressemelding
Gjennom Forskningsrådet deler regjeringen ut 193 millioner til prosjekter der forskere og offentlige virksomheter samarbeider om å løse offentlig sektors egne utfordringer.
2,65 milliarder kroner til nyskapende forskning16.12.2020 07:55:00 CET | Pressemelding
256 forskerprosjekter får i dag til sammen 2,65 milliarder kroner i støtte fra Forskningsrådet. Pengene går til forskere ved universiteter, høyskoler og institutter over hele landet.
1,6 milliarder til forskning for å løse store samfunnsutfordringer15.12.2020 09:55:00 CET | Pressemelding
Regjeringen investerer gjennom Forskningsrådet nå 1,6 milliarder kroner i 113 forskningsprosjekter som skal gi oss ny kunnskap om blant annet matproduksjon, helse, miljøpåvirkning, klimateknologi, energi og samfunn.
Mari Sundli Tveit er ny administrerende direktør i Forskningsrådet9.12.2020 12:55:00 CET | Pressemelding
Mari Sundli Tveit (46) er ansatt som ny administrerende direktør i Norges forskningsråd. Hun kommer fra rollen som direktør for politikk i NHO og har tidligere vært rektor ved NMBU og styreleder i Universitets- og høgskolerådet.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom