Sparebanken Vest-kunder «ga vekk» over 50 millioner kroner ved kortbruk i utlandet

- Våre kunder kan påvirke prisen på valuta i betalingsøyeblikket både ved uttak i minibank, kjøp i butikk og handel på nett. Dessverre ser vi fremdeles at altfor mange gir ris til egen lommebok ved å velge å betale i norske kroner i utlandet. All erfaring viser at man da får en dårligere vekslingskurs enn om man velger lokal valuta og benytter kortselskapets offisielle vekslingskurs. En relativt konservativ beregning gjort av Sparebanken Vest basert på 1.500 minibanktransaksjoner i utlandet forteller at våre kunder i 2015 unødvendig ga fra seg totalt over 50 millioner kroner ved bruk av kort i utlandet, sier informasjonssjef i Sparebanken Vest, Lars Ove Breivik.
Blant bankens kunder er det spesielt reisende til Sverige og Storbritannia som oftest velger å betale i norske kroner.
Utspekulerte metoder i minibanker
- Menystrukturen i mange utenlandske minibanker er nøye designet for å lede brukere til å velge den valutaen eieren av minibanken vil tjene mest penger på. Dette er metoder vi kjenner igjen fra klassisk spillteori, såkalt ‘nudging’. Eksempelvis er det nærliggende å anta at man ved uttak i en minibank er mer tilbøyelig til å trykke på en grønn knapp enn en rød knapp hvis man ønsker en «trygg utbetaling til mest gunstig pris». Farger, skriftstørrelse, plassering av tekst og grafiske elementer som flagg benyttes i økende grad i utenlandske minibanker for å lede brukere i en bestemt retning, forklarer Breivik.
- Jeg vil ikke betegne det som svindel, men at det er ganske utspekulert er det ingen tvil om. Her må kundene uansett være våkne og bevisste. Så rådet er å ikke la seg ukritisk forføre av verken norske flagg eller annen staffasje, men alltid se etter alternativet som lar deg velge lokal valuta selv om det skulle være det mest stusselige ikonet på skjermen, påpeker informasjonssjefen i Sparebanken Vest.
Store forskjeller i vekslingskurs
I mange tilfeller utgjør differansen i vekslingskursen ganske mye i både kroner og prosenter. En forskjell i margin på rundt 10 prosent er ikke uvanlig. Da kaster man altså vekk 100 kroner på et uttak på 100 Euro. Vekslingskursene ved belastning i norske kroner viser store variasjoner fra minibank til minibank, og det er også tegn på geografiske forskjeller.
- Sparebanken Vest har ikke gjort vitenskapelige analyser på dette, men vi gjør oss likevel noen betraktninger basert på data fra 1.500 transaksjoner med debetkort utstedt av banken. Vi ser at minibanker på større trafikk-knutepunkt som flyplasser og buss- og jernbanestasjoner gir generelt dårligere vekslingskurs. Og desidert dårligst kurs finner man tilsynelatende i minibanker i nærheten av bagasjehenting/tapt bagasje på flyplasser. Minibanker i tilknytning til bankfilialer synes generelt å gi mer «edruelige» vekslingskurser enn frittstående minibanker i for eksempel butikker, barer og restauranter, forteller Breivik.
- Men uansett hvor man er, og hvilken minibank man velger, vil man i 99,99 av 100 tilfeller få en bedre vekslingskurs ved å velge å bli belastet i lokal valuta fremfor i norske kroner. Skal man shoppe etter de billigste minibankene så må det være for å finne en minibank med minst mulig gebyr. Disse gebyrene er som oftest fastbeløp på typisk 10 til 40 kr som eier av minibank tar per uttak uavhengig av beløp, vekslingskurs, hvilket kort kunden har eller bank man har kundeforholdet sitt i, sier informasjonssjef i Sparebanken Vest, Lars Ove Breivik.
Husk også betalingsterminalene
Mange av bankens kunder er heller ikke bevisste på å velge lokal valuta også ved kjøp av varer og tjenester.
- Så selv om servitøren på restauranten i London høflig og galant trykker forbi valgene på betalingsterminalen for deg og kun ber om beløpsgodkjenning, skal du ikke godkjenne betalingen før du hatt fått avklart at belastningen skjer i lokal valuta, avslutter Breivik.
Forbrukerrådet: - Vårt råd er enkelt; velg lokal valuta når du reiser internasjonalt!
Forbrukerrådet anbefaler norske forbrukere å betale for seg i utlandet med lokal valuta. De påpeker at det finnes få gode grunner til å la butikken eller selger få avgjøre valutakursen i din handel.
- Forbrukere bør se på butikkenes og selgernes inntreden som ett ekstra ledd i verdikjeden for betalingen i fremmed valuta. Ett ekstra ledd i verdikjeden innebærer alltid merkostnader og vi legger til grunn at det så godt som alltid er lønnsomt for forbrukere å betale i fremmed valuta når de ferierer i utlandet eller handler på nett. Videre merker vi oss at det er mye kreativitet i å lure kundene til å velge feil. Bruk av norske flagg og advarsler om at du tar et usikkert alternativ ved å velge lokal valuta brer om seg, både i butikk og i minibank, sier Jorge Jensen, fagdirektør i Forbrukerrådet.
################################################
Datagrunnlag:
Tallmaterialet som ligger til grunn for denne saken er basert på et tilfeldig uttrekk av 1.500 minibanktransaksjoner gjort i Europa med debet Visa-kort utstedt av Sparebanken Vest. Uttrekkene er gjort på til sammen 16 ulike transaksjonsdager i april, mai og juni 2016 der belastningen er gjort i norske kroner. Transaksjonens vekslingskurs er så beregnet og sammenlignet med Visas offisielle vekslingskurs på de gitte dagene for å finne «gevinst»/»tap» for kunden ved å ha valgt norske kroner.
Av 1.500 transaksjoner var det 4 tilfeller der det var mest gunstig å ta ut penger i norske kroner. Største marginforskjell mellom offisiell Visa-kurs og brukerstedskurs var 12,4 %.
Sparebanken Vest sitt valutapåslag på 1,75 % er hensyntatt i beregningene slik at sammenligningene er «netto» mot «netto».
Nøkkelord
Kontakter
Lars Ove BreivikInformasjonssjef
Tel:41506999lars.breivik@spv.noBilder

Om Sparebanken Vest
Sparebanken Vest er landets tredje største sparebank. Vi er et komplett finanshus for mer enn 290.000 person- og bedriftskunder. Vi er stolt over å være et selvstendig finanskonsern med hovedkontor i Bergen med en sentral rolle i mye av den verdiskapningen som skjer på Vestlandet.
Følg pressemeldinger fra Sparebanken Vest
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sparebanken Vest på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sparebanken Vest
Konsernledelsen i Sparebanken Norge er klar10.4.2025 14:05:59 CEST | Pressemelding
– Jeg er stolt av å kunne presentere dette laget. Med de ambisiøse målene vi har satt for Sparebanken Norge, er det helt avgjørende med en sterk toppledelse som setter retning for det vi skal bygge sammen, sier konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth.
Sparebanken Norge velger Tietoevry som langsiktig strategisk partner7.4.2025 11:58:18 CEST | Pressemelding
Sparebanken Vest, som 2. mai slår seg sammen med Sparebanken Sør og danner Sparebanken Norge, kunngjør i dag at banken har inngått en langsiktig og strategisk partneravtale med Tietoevry, den ledende leverandøren av moderne kjernebanksystemer med tilhørende tjenester for banker i Norge. Avtalen løper i fem år med en opsjon på ytterligere to pluss to år.
Se den nye logoen til Sparebanken Norge14.3.2025 10:12:22 CET | Pressemelding
– Dette er en merkedag for oss. Vi bygger sparebanken for Norge og den nye logoen symboliserer det vi nå skaper sammen: en hyperlokal sparebank med nasjonal kraft, sier Jan Erik Kjerpeseth, som blir konsernsjef i Sparebanken Norge.
Sørmegleren og Eiendomsmegler Vest slår seg sammen12.3.2025 09:34:01 CET | Pressemelding
De to meglerforetakene, eid av det som snart blir Sparebanken Norge, skal slå seg sammen og etablere Eiendomsmegler Norge.
Sparebanken Vest gir ti millioner kroner til Fritt Ukraina og HMM Helsehjelp Ukraina3.3.2025 14:54:03 CET | Pressemelding
Sparebanken Vest donerer fem millioner kroner til Fritt Ukraina og fem millioner kroner til HMM Helsehjelp Ukraina. – Det er tid for handling og tid for å vise solidaritet, sier konsernsjef i Sparebanken Vest, Jan Erik Kjerpeseth.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom