Nå er årets Perlepoteter i butikk!

I disse dager er de små perlehvite potetene på vei ut i butikk, fra Dovrefjell i sør til Finnmark i nord. Perlepotet er små, skallfaste poteter av sortene Solist og Folva, som gjødsles sparsommelig og får modne langsomt. - Resultatet er små, men modne poteter med masse smak, forteller Viken.
Til krig mot importpotet
Målet er å ta opp kampen mot de importerte gourmetpotetene. - Vi så at folk spiste mindre og mindre norsk potet, mens salget av de små importpotetene føk i været, forteller hun. – Det er jo synd, når vi kan dyrke så gode poteter selv. Derfor bestemte vi og to andre potetprodusenter på Frosta for å kaste oss inn i potetkrigen under navnet ”Frosta i god jord”, forteller Viken. I motsetning til importerte gourmetpoteter, som kan holde seg i månedsvis, er Perlepotet en ferskvare. Dette skyldes at de ikke er gasset med antigromiddel, et middel som er ulovlig å benytte i Norge, men som brukes hyppig i utlandet.
Godt mottatt
Perlepoteten ble lansert under Oi! Trøndersk matfestival i fjor sommer, med mye oppmerksomhet både fra media og blant festivalgjestene. – Vi hadde aldri drømt om å få en slik mottakelse. Det var helt overveldende. Vi måtte reise hjem underveis i festivalen for å ta opp mer potet, ler Viken. Flere av Trondheims beste kokker har snakket varmt om poteten, og satt den på sine menyer. Heder og ære fikk de små perlene også da de tidligere i år mottok Spesialitet-merket for sin unike smak.
Suksessen har gitt produsentene blod på tann. – På sikt håper vi å kunne dyrke flere delikate grønnsaker fra ”Frosta i god jord”. Men nå er det potetsesongen som står for tur, og du kan tro vi har nok å henge fingrene i, sier Viken.
Kontakter
Kari Helga Viken, tlf: 920 16 961
Bilder


Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
Beiarmat og Kyvik Sild hedret med Spesialitet19.1.2025 20:18:00 CET | Pressemelding
Tildelingen av Spesialitet-merket til fire nye norske produkter fant sted ved åpningen av Norges stand på Internasjonale Grüne Woche i Berlin den 17. januar 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom