Ny forskning viser ekstremt høy grad av vold mot barn med nedsatt funksjonsevne

Minst 93 millioner barn i verden har nedsatt funksjonsevne. I rapporten «Beskytt oss!» dokumenterer Plan International funn fra en ny studie om vold mot barn med nedsatt funksjonsevne i utviklingsland.
Hovedkonklusjonen i rapporten er at barn med nedsatt funksjonsevne opplever ekstremt høy grad av vold, og at de har vanskeligere for å få beskyttelse enn andre barn. Barn med nedsatt funksjonsevne sees på som et «lett bytte», fordi de har vanskeligere for å komme seg unna, rope om hjelp eller si i fra. De mangler også ofte kunnskap om hvor de skal henvende seg for å få hjelp, og blir ikke tatt på alvor om de skulle rapportere. Gjerningsmenn slipper lettere unna.
– Dette er en viktig studie som viser at vi må prioritere funksjonshemmede spesielt i alt arbeid for barns beskyttelse. Der vi ikke bevisst inkluderer marginaliserte mennesker, ekskluderer vi. Vold og overgrep mot de aller svakeste er et grovt brudd på menneskerettighetene, sier generalsekretær i Plan International Norge, Kjell Erik Øie.
Plan International er til stede på Statspartsmøtet i FN i New York 14.–16. juni 201, hvor verdens land hvert år diskuterer funksjonshemmedes rettigheter på høyeste nivå. Plan lanserer rapporten under dette møtet.
– Vår studie er gjort i to land i det sørlige Afrika. Det er stor mangel på forskning og kunnskap om dette temaet, særlig i fattige land, siden både vold og funksjonshemming er så tabubelagt. Studier fra vår del av verden viser at også her er funksjonshemmede barn betydelig mer utsatt for vold enn andre barn. Vi må alle gjøre mer for å beskytte, inkludere og endre holdninger til barn med funksjonsnedsettelser, og her må vi jobbe sammen med funksjonshemmede selv og lokale myndigheter, sier Øie.
Viktige funn i rapporten
- 84 prosent av barn med funksjonsnedsettelse sier at de har blitt utsatt for vold den siste uken. Tallet for funksjonsfriske barn er 54 prosent.
- Barn med psykisk utviklingshemming og/eller vanskeligheter med å kommunisere er spesielt utsatt for vold.
- Barn med funksjonsnedsettelser har svært vanskelig for å få tilgang på beskyttelse. Systemer som skal sikre deres beskyttelse, er ikke tilrettelagt/tilgjengelig for dem. For eksempel har de vanskelig for å komme seg til sykehus eller politi, de har lite informasjon om hvor de skal henvende seg, de har vanskelig for å kommunisere, og de opplever at de ikke blir trodd.
Hva må gjøres?
- Myndighetene i hvert enkelt land må ta ansvar for å forebygge vold mot barn med funksjonsnedsettelser. De må sørge for at alle som jobber med barns beskyttelse har kunnskap om funksjonshemmede, slik at også de får den hjelpen de har rett på.
- Vi må jobbe sammen og handle: Myndigheter, frivillige organisasjoner og lokalsamfunn må jobbe sammen for å stoppe vold mot alle barn, og sikre at barn med nedsatt funksjonsevne får hjelp om de utsettes for vold.
- Organisasjoner som jobber for barns beskyttelse må ha kunnskap og systemer på plass for å unngå at barn med nedsatt funksjonsevne ekskluderes i deres arbeid.
Om forskningsprosjektet
- Studien er bestilt av Plan International, finansiert av Norge, Finland og Storbritannia. Plan International Norge finansierer ved hjelp av midler fra UD.
- Studien er utført av London School of Hygiene and Tropical Medicine, en anerkjent forskningsinstitusjon på temaer relatert til både vold mot barn og funksjonshemmede.
- Studien har en kvantitativ del, som ser på omfang og type vold mot barn med funksjonshemmede (i Uganda), og en kvalitativ del som går i dybden og ser på deres tilgang på beskyttelse (i Uganda og Malawi).
Rapporten publiseres i sin helhet her 16. juni: https://plan-international.org/protect-us
Kontakt
Nina Bull-Jørgensen, kommunikasjonsrådgiver, ninabull.jorgensen@plan-norge.no, 997 05 615
Nøkkelord
Bilder

Om Plan International Norge
Plan International er en global bistandsorganisasjon som jobber for at alle barn skal ha like muligheter. Men der barn ikke har det bra, har jenter det verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi jobber i mer enn 50 land og driver prosjekter i 55.000 lokalsamfunn verden over. Vi jobber særlig med barns beskyttelse mot vold og overgrep, forhindre barneekteskap, få unge ut i arbeid, og for tenåringsjenter i kriser.
Følg pressemeldinger fra Plan International Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Plan International Norge
June Holm og Vi tror deg-stiftelsen vinner Jenteprisen 202311.10.2023 19:41:15 CEST | Pressemelding
Jenteprisen 2023 går til June Holm for å ha etablert et bredt tilbud til kvinner som har blitt utsatt for voldtekt gjennom Vi tror deg-stiftelsen.
Plan inviterer til utdeling av Jenteprisen 20233.10.2023 06:30:00 CEST | Presseinvitasjon
Årets Jentepris deles ut på Ingensteds på Den internasjonale jentedagen 11. oktober.
Rekordmange nominerte til Jenteprisen 202315.9.2023 06:30:00 CEST | Pressemelding
På den internasjonale jentedagen 11. oktober deler Plan International Norge ut Jenteprisen for ellevte gang. – Dessverre er denne markeringen mer aktuell enn noensinne, sier generalsekretær Kari Helene Partapuoli.
Nå kan du nominere kandidater til Jenteprisen 202315.8.2023 06:00:00 CEST | Pressemelding
– Det har aldri vært viktigere å skape blest om arbeidet for jenters rettigheter, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.
Familier på flukt splittes opp8.5.2023 15:10:32 CEST | Pressemelding
Siden 15. april har det vært harde kamper i Sudans hovedstad Khartoum. Flere hundre er drept og tusenvis er skadet. Dette påvirker mange sivile, og hardest går det ut over barna, både dem som er i Sudan og de som er på flukt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom