Randstad

Norske sjefer krever døgnberedskap

Del
Nær halvparten av norske arbeidstakere mener sjefen deres forventer døgnberedskap på jobb – syv dager i uken. Det er langt over våre naboland.

Det viser en en ny, inyernasjonal arbeidsmarkedsundersøkelse i regi av rekrutteringskonsernet Randstad. Fire ganger i året tar selskapet, som er verdens nest største aktør innen rekruttering, bemanning og HR, temperaturen på det internasjonale arbeidsmarkedet.

Årets første rapport tar blant annet for seg tilgjengelighet, og skillet mellom jobb og fritid. Undersøkelsen viser at dette skillet har blitt svært vagt for mange nordmenn. Skillet mellom jobb og fritid er mer visket ut i Norge enn i nabolandene Sverige og Danmark.

Hele 44 prosent av norske arbeidstakere sier arbeidsgiveren forventer tilgjenglighet 24 timer i døgnet, syv dager i uken. Det er langt høyere tall enn hos våre naboer i Sverige og Danmark, der henholdsvis 23 og 22 prosent må være tilgjengelige dag og natt.

- Det norske arbeidsmarkedet er veldig fleksibelt og vi ser en utvikling mot et arbeidsliv der skillet mellom jobb og fritid viskes ut. Å få en telefon fra sjefen søndag kveld eller svare på mail etter kveldsnytt er blitt helt normalt i store deler av norsk arbeidsliv. Vi tror denne utviklingen kommer til å forsterkes i årene fremover, både i Norge og internasjonalt. Mitt råd er at arbeidstaker og arbeidsgiver avstemmer forventingene rundt tilgjengelighet og fleksibilitet slik at dette danner et godt grunnlag for en helhetlig balanse mellom jobb og fritid, sier Camilla Grana, daglig leder i Randstad i Norge.

Trenden understrekes av at et stor del av norske arbeidstakere opplyser at de både utfører private gjøremål i arbeidstiden og at de jobber på fritiden. 43 prosent av norske arbeidstakere medgir at arbeidstiden brukes til private ærender. I bare fire land i Europa bruker flere arbeidstakere tid på dette enn i Norge. Svenskene topper listen over arbeidstakere som bruker tid på private gjøremål.

50 prosent  av norske arbeidstakere opplyser imidlertid også at de jobber etter arbeidstid. 52 prosent av danskene og 48 prosent av svenskene opplyser det samme.

- Innenfor mange profesjoner har jobben lenge vært en livsstil. Nå ser vi imidlertid en tydelig utvikling mot at skillet mellom jobb og fritid har blitt visket ut for svært mange. Når fem av ti norske arbeidstakere jobber på fritiden og fire av ti er tilgjengelige døgnet rundt, hele uken, er det tydelig at vi har fått et arbeidsliv der svært mange ikke deler opp tiden sin i jobb og fritid lenger, sier Grana.

 

Mener arbeidsgiver forventer tilgjengelighet 24/7

Topp 5, Europa

1) Slovakia, 59%

2) Tyrkia, 57%

3) Tsjekkia, 54%

4) Nederland, 45%

5) Norge, 44%

Mener arbeidsgiver forventer tilgjengelighet 24/7

Topp 5, Skandinavia

1) Norge, 44%

2) Sverige, 23%

3) Danmark, 22%

Utfører private ærender på jobben

Topp 5, Europa

1) Sverige, 49%

2) Sveits, 47%

3) Luxembourg, 48%

4) Slovakia, 46%

5) Norge 43%

Danmark: 37%

Jobber på fritiden

Topp 5, Europa

1) Hellas, 66%

2) Spania, 64%

3) Ungarn, 60%

4) Tsjekkia, 60%

5) Slovakia, 59%

Norge: 50%, Sverige: 48%, Danmark: 52%

 

Bildetekst: Camilla Grana, daglig leder for Randstad i Norge.

 

For ytterligere opplysninger eller kommentarer, ring gjerne Camilla Grana på telefon  454 82382

 

Om undersøkelsen:

Randstad Work Monitor publiseres fire ganger i året, og viser lokale og globale mobilitetstrender på det internasjonale arbeidsmarkedet. Undersøkelsen avdekker blant annet arbeidstageres tillit til sin arbeidsgiver, tar temperaturen på sannsynligheten for jobbskifte det neste halve året, samt tilfredshet på arbeidsplassen og andre tidsaktuelle temaer.

Denne kvantitative undersøkelsen gjennomføres parallelt i 25 land over en periode på 14 dager, blant arbeidstagere mellom 18 og 65 år, som arbeider minst 24 timer i uken i lønnet arbeid (ikke selvstendig næringsdrivende). 

Bortsett fra Afrika, er alle kontinenter representert i undersøkelsen; Europa, Australia, USA/Canada, Sør-Amerika og Asia.

Om Randstad:

Randstad er verdens nest største rekrutterings- bemannings- og HR-selskap. Etter overtagelsen av konkurrenten Vedior i 2008, er Randstad nå den nest største aktøren i verden på dette området. Randstad har 27500 ansatte i 43 land, og omsatte i 2010 for  14,2 milliarder euro. Selskapet ble grunnlagt i 1960, og er børsnotert i Nederland og USA. I Norge har selskapet kontorer i Oslo og Stavanger (www.randstad.com / www.randstad.no )

Bilder

Daglig leder Camilla Grana i Randstad.
Daglig leder Camilla Grana i Randstad.
Last ned bilde

Om Randstad

Randstad
Randstad
Kristian Augusts gate 15
0164 Oslo

400 21 400http://www.randstad.no

Om Randstad

Randstad er den globale markedslederen innen HR-service. Vi hjelper mennesker og virksomheter med å realisere sitt fulle potensial. Dette gjør vi ved å kombinere kraften i dagens teknologi med vår brennende interesse for mennesker. Dette kaller vi Human Forward. I 2020 hjalp vi mer enn to millioner kandidater med å finne en meningsfylt jobb hos en av våre 236 000 kunder. I tillegg ga vi opplæring til mer enn 350 000 mennesker. Randstad har en tilstedeværelse i 38 land over hele verden, og har en topp-tre markedsposisjon i halvparten av disse. I 2020 hadde Randstad i gjennomsnitt 34 680 egne ansatte og en omsetning på 20,7 mrd Euro. Randstad ble etablert i 1960 og har hovedkontor i Diemen i Nederland. Randstad N.V. er notert på NYSE Euronext. For mer informasjon, se www.randstad.com og www.randstad.no

I Norge har Randstad kontorer over hele landet, og tilbyr tjenester innen rekruttering, bemanning og HR-løsninger. Les mer på randstad.no.

Følg pressemeldinger fra Randstad

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Randstad på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Randstad

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye