Helseforskning - størst og i vekst
Veksten skjer både i helseforetakene og i universitets- og høgskolesektoren. Dette viser NIFUs nye rapport om ressursinnsatsen til FoU innenfor medisin og helsefag i Norge, utarbeidet på oppdrag fra Forskningsrådet.
Flere eldre - nye behov
- Den sterke økningen innenfor helseforskning er svært positiv, sier Jesper Simonsen, divisjonsdirektør i Forskningsrådet.
Han fremhever at helsesektoren nå står overfor store utfordringer.
- Stadig bedre folkehelse fører til en økende andel eldre i befolkningen. Flere vil leve med sammensatte og kroniske lidelser i årene fremover. Forskning for å møte disse utfordringene er derfor en av Forskningsrådets hovedprioriteringer, sier Simonsen.
Han understreker at forskningen må intensiveres på sykdommer som rammer mange eldre, for eksempel diabetes, kols, hjertesvikt, slag og kreft, og ikke minst Alzheimers demenssykdommer .
Flest kvinner
Personalet innenfor medisin og helsefag utgjorde i overkant av en fjerdedel av alle forskerne i UoH-sektoren og instituttsektoren i 2009. Dermed er dette det største fagfeltet målt i antall personer involvert i FoU-aktivitet.
Kvinneandelen har økt på alle nivåer av den akademiske karrierestigen innenfor medisin og helsefag de siste ti årene. Størst var veksten i gruppen av doktorgradskandidater, som økte fra 38 prosent i 1999 til 69 prosent i 2009. Andelen kvinnelige professorer er dessuten doblet og utgjør nå en fjerdedel.
Andelen kvinnelige forskere innenfor medisin og helsefag er 55 prosent, mens gjennomsnittet for alle forskere er 43 prosent.
Økning for alle
Samlet stod helseforetakene for 44 prosent av forskningen i 2009, mens universiteter og vitenskapelig høgskoler stod for 39 prosent, instituttsektoren 12 prosent og statlige høgskoler 5 prosent.
Medisinsk og helsefaglig forskning har økt for alle institusjonstyper. Veksten er betydelig både ved universiteter og vitenskapelige høgskoler og ved helseforetak med universitetssykehusfunksjoner.
Strategisk aktør
Vel en halv milliard kroner eller 12 prosent av totalfinansieringen til helse- og medisinfag gikk gjennom Forskningsrådet i 2009.
- Selv om Forskningsrådet har en forholdvis liten andel av den totale nasjonale finansieringen av medisinsk og helsefaglig forskning, er Forskningsrådet en viktig strategisk aktør. Den nasjonale konkurransearenaen bidrar til høy vitenskapelig kvalitet og internasjonalisering av forskningen, sier Simonsen.
Norge – mest offentlig
Danmark har størst utgifter til medisinsk FoU, med 300 euro per innbygger. Sverige og Island har om lag 260 euro. Deretter følger Norge med om lag 170 euro per innbygger. Forskjellene mellom de nordiske landene henger først og fremst sammen med størrelsen på farmasøytisk industri.
Norge utmerker seg ved å ha størst andel av den medisinske og helsefaglige forskningen utført i offentlig sektor eller universitets- og høgskolesektoren.
På vei internasjonalt
Målt i vitenskapelig sampublisering med utenlandske forskere er graden av internasjonalisering av norsk medisinsk og helsefaglig forskning relativt høy.
Andre indikatorer peker likevel i retning av at norsk helseforskning har et potensial for økt internasjonalisering.
Både Sverige, Danmark og Finland henter til dels vesentlig mer midler fra EU-forskningen enn Norge. Det skyldes ikke at suksessraten for norsk helseforskning i EU er lavere, men først og fremst at norske forskere er mindre ambisiøse med å utnytte mulighetene og søke midler fra EUs rammeprogrammer. Helseforskningen henter også hjem en mindre andel finansiering fra utlandet, sammenlignet med resten av norsk forskning.
Om Forskningsrådet
Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles.
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
19 forskningsmiljøer videre til siste runde for å bli nasjonalt forskningssenter på kunstig intelligens4.4.2025 12:52:29 CEST | Pressemelding
Det har vært enorm interesse for å bli forskningssenter på kunstig intelligens. Nå er 19 søknader videre til den siste runden med vurdering. Tildelingen vil skje i midten av juni.
EU-støtte til cybersikkerhet i Norge3.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
33 små og mellomstore virksomheter får til sammen nærmere 20 millioner kroner til utvikling av cybersikkerhetstiltak fra NCC-NO. Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Forskningsrådet leder senteret som forvalter EU-midler til cybersikkerhet i Norge.
60 millioner i norsk forskningsstøtte til Ukraina11.3.2025 07:57:00 CET | Pressemelding
Krigen i Ukraina har hatt enorme konsekvenser, og den har også rammet ukrainsk forskning hardt. Forskningsrådet har siden fullskala-invasjonen for tre år siden støttet og samarbeidet tett med det ukrainske forskningsrådet (NRFU) og ukrainske forskere, blant annet gjennom Science Europe. Nå støtter Forskningsrådet ukrainsk forskning og forskere med rundt 60 millioner kroner.
126 millioner kroner til nye FRIPRO-prosjekter17.2.2025 10:20:10 CET | Pressemelding
Tolv forskningsprosjekter med høy kvalitet og banebrytende potensial får finansiering i årets første FRIPRO-tildeling.
To nye forskningssentre for norsk fagspråk i akademia16.2.2025 11:30:00 CET | Pressemelding
Forskningsrådet deler ut 120 millioner kroner til to nye nasjonale forskningssentre for norsk fagspråk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom