Redningsselskapet fyller 125 år - fikk redningsskøyte i bursdagsgave

Statsministeren var blant gjestene under Redningsselskapets festforestilling på Norsk Maritimt Museum.
– Redningsselskapet er en stor dugnad der frivillige, givere, folk som gir donasjoner og staten tar sin del av ansvaret. Organisasjonen bidrar til trygghet og sikkerhet for tusenvis av mennesker i lokalsamfunn langs hele kysten. Jeg er glad for å være statsminister i et land som bidrar i en slik dugnad, fortsetter Erna Solberg.
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sto også på talelisten.
– I dag vil jeg særlig takke de 1 500 livredderne som bemanner 50 redningsskøyter landet over. Dere trygger kysten og innsjøene, og når uværet kommer setter dere ut med et mål: Å redde liv. Jeg vil også takke for de viktige bidragene dere gjør internasjonalt i Middelhavet, i god norsk tradisjon, sier Gahr Støre.
Viser heltemot
President Nicolai Jarlsby i Redningsselskapet hyllet selskapets folk på sjø og land, og de som har gitt redningsskøyter under tirsdagens jubileumsfest. – Dere er helter, og dere gjør Redningsselskapet til bærebjelken i norsk maritim beredskap, sier han.
Jarlsby fortalte at mottoet for jubileumsåret er «gi tilbake», og at kveldens feiring er en måte å vise takknemmelighet på. Takken gikk både til dem som sørger for at Redningsselskapet kan redde liv på sjøen, og til dem som gjør det.
– En rød tråd, som har kjennetegnet Redningsselskapet helt fra begynnelsen, er våre ansatte og frivilliges vilje til å trosse farer, være modige og ha vilje til selvoppofrelse for et større formål: Det å redde liv. Mennesker med slike egenskaper er helter, sier presidenten.
Gir ny redningsskøyte i bursdagsgave
Hans Herman Horn, opprinnelig fra Hvaler, har støttet Redningsselskapet i 40 år og gitt penger og navn til tre av redningsskøytene som er i beredskap langs norskekysten i dag.
Horn overrasket forsamlingen med å gi enda en redningsskøyte i bursdagsgave da president Jarlsby skulle takke ham som representant for donatorene.
– Man kan ikke komme tomhendt i bursdagsselskap! Jeg har vært heldig i livet, og vil gjerne gi noe tilbake. Jeg håper jeg kan inspirere andre til å gjøre det samme, sier Horn, som altså bidrar med en redningsskøyte i Staff-klassen denne gangen.
Redningsskøytedonatorene består av enkeltpersoner, bedrifter, fond, stiftelser, legater, foreninger eller forbund.
– Donatorene våre har gjort det mulig for oss å bygge opp en flåte av førsteklasses redningsskøyter. De 50 skøytene vi har i operativ drift i dag har en anskaffelseskost på 774 millioner kroner, og de aller fleste er finansiert gjennom gaver fra rause donatorer, forteller Jarlsby, og sier henvendt til Horn:
– Bidragene fra donatorene våre har gitt redningsfolkene de nødvendige verktøyene for å redde liv: uten skøyter – ingen redning. Derfor er dere helter.
Frivillige «strikket redningsskøyter»
Jorunn Nilsen (75) fra Sommarøy representerte de tusenvis av ildsjelene som utgjør frivilligheten på land. Nilsen er sekretær i redningsforeningen Fremad, som ble stiftet i 1925. Hun har viet mange år av livet sitt til ulønnet arbeid for Redningsselskapet.
– I tidligere tider var omkvedet at kvinnene strikket redningsskøytene våre. De samlet inn millioner av kroner og gjorde det mulig for sjøfolkene våre å redde liv og berge verdier, forteller Jarlsby.
– I dag består vår frivillighet av både kvinner og menn. Og frivillighet på land omfatter mye mer enn tradisjonelt innsamlingsarbeid. Tusenvis av dedikerte og profesjonelle frivillige på land jobber blant annet med kunnskapsformidling, sjøvettarbeid og kurs for å gjøre sjøen tryggere.
– Det har vært en utrolig hyggelig dag, sier Jorunn Nilsen, som lover å fortsette den frivillige innsatsen.
Havets helter har reddet 6 441 liv
Avslutningsvis trakk presidenten fram «havets helter» – sjøfolkene i selskapet som bemanner Redningsselskapets 50 redningsskøyter. De som går ut når andre går inn for å redde liv og verdier.
– Siden 1891 har «havets helter» reddet 6 441 menneskeliv. Siste redning ble utført av mannskapet på «Ruth Opsahl» på søndag, da de reddet en paraglider-pilot som hadde styrtet i vannet utenfor Bodø, som er foreløpig siste liv reddet, sier Jarlsby.
Thor Hugo Johansen er opprinnelig fra Vesterålen, men bor like utenfor Mandal og er skipsfører på RS «Ægir» i Farsund. Han begynte på RS «Ambassador Bay» for 44 år sider, og var invitert som representant for de fast ansatte sjøfolkene på 25 redningsskøyter.
– Det er en stor ære å representere de sjøansatte her i dag, sier Thor Hugo Johansen.
Frivillige livreddere
1 300 profesjonelle frivillige bemanner halvparten av redningsskøytene. Caroline Balchen Habbestad fra Bærum er båtfører på RS «Uni Oslofjord», som er stasjonert på Lysaker i Oslo.
– De frivillige i sjøredningskorpsene gir ufattelige 140 000 arbeidstimer i året for å trygge norske farvann. Tenk dere hva denne dugnadsinnsatsen betyr for vår evne til å levere god beredskap, sier Jarlsby.
– Jeg er frivillig på redningsskøyta for å gjøre en forskjell og hjelpe mennesker, og ikke minst for å lære noe selv. Det er utrolig hyggelig å bli satt pris på som representant for alle oss som er frivillige på sjøen, sier Caroline Balchen Habbestad.
Kontakter
Kontaktinfo til Redningsselskapets helter:
Hans Herman Horn, donator: 950 77 037
Jorunn Nilsen, frivillig land: Tlf 905 33 358
Thor Hugo Johansen, sjøansatt: Tlf 901 32 920
Caroline Balchen Habbestad, frivillig sjø: Tlf 977 97 265
Frode PedersenKommunikasjonssjef og ansvarlig redaktør
Tel:+47 907 22 391frode.pedersen@rs.noTanja KrangnesRedaksjonssjef og kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 907 37 421tanjak@rs.noBilder









Om Redningsselskapet
Redningsselskapet er en frivillig, humanitær organisasjon. Vår visjon er «Ingen skal drukne».
Våre 1 500 redningsmenn og -kvinner bemanner 59 redningsskøyter langs hele kysten og på de to største innsjøene. Vi er som regel de første på stedet når uhellet er ute.
Følg pressemeldinger fra Redningsselskapet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Redningsselskapet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Redningsselskapet
Kraftig nedgang i drukningsulykker første halvår4.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Så langt i år har 15 personer omkommet i drukningsulykker i Norge, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Det er en markant nedgang sammenlignet med samme periode i fjor, da tallet var 41.
Mange er redde i båt25.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Over 40 % av norske båteiere har følt seg utrygge eller redde på sjøen, viser en fersk undersøkelse. Ny teknologi skal gjøre det tryggere for engstelige båtførere.
1 av 3 usikre på egne båtferdigheter11.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Mange norske båteiere mangler grunnleggende båtkompetanse og er usikre på egne ferdigheter, viser en fersk undersøkelse.
Fem personer druknet i mai4.6.2025 09:05:00 CEST | Pressemelding
Fem personer mistet livet i drukningsulykker i Norge i mai, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Fire av de omkomne var utenlandske fisketurister.
1 av 3 sikrer ikke båten mot tyveri2.6.2025 09:53:46 CEST | Pressemelding
I fjor ble det stjålet båter og båtmotorer for rekordhøye 145 millioner kroner i Norge. Likevel slurver båteierne med sikkerheten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom