Spaden i jorda for Redningsselskapets storsatsing på sjøsikkerhet

September neste år skal Europas mest moderne senter for sjøredning og sjøsikkerhet stå klart på Langgrunn like utenfor Horten sentrum. Ambisjonene er at senteret skal trekke til seg kursdeltagere fra både Norge og verden for øvrig.
– Nå får vi samlet alt vi kan på ett sted og kan skape et eget kompetanse- og læringsmiljø for søk- og redning og sjøsikkerhet for alle. Dette er det største enkeltløftet vi har gjort i Redningsselskapets lange historie. Nå bygger vi et eget ”hjem” for å dele med andre alt vi har lært på gjennom 125 år, sier generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet.
– Spektakulært
Det er lagt stor vekt på at bygget skal falle godt inn i kystmiljøet som omgir skolen. Det vil bli spektakulært i seg selv, og det er også planlagt en egen kanal inn fra sjøen hvor man for eksempel kan lære unger sjøvett og båtliv under trygge forhold. Det er også gitt plass til det planlagte nye sjøredningskorpset som er under etablering i Horten. Dette gjør at Hortens befolkning får et godt forankret forhold til det skolen skal drive med.
Prosjektet er et samarbeid med lokale næringsinteresser, og bygget skal romme både hotellfløy, restaurant, undervisnings- og kontorlokaler for RS-Sjøredningsskolen og Redningsselskapet. Det er lagt vekt på at kyststien som passerer rett nedenfor bygget skal bestå, og at folk fra Horten bruker området slik de har gjort til nå.
– Vi har tidligere drevet Sjøredningsskolen i Stavern siden 2007, men valgte å flytte til Horten for to år siden. Vi er allerede godt etablert på Høgskolen med våre store fasiliteter som simulatorrom, brannfelt og svømmehall tilpasset trening av profesjonelle mannskaper under ekstreme øvingsforhold. Dette skal bestå i tillegg til at skolen etablerer seg på Langgrunn, sier Børre Jacobsen.
Møteplass og kompetansesenter
Det blir selvsagt lagt til rette for de kommersielle kundene og Redningsselskapets behov for å utdanne eller etterutdanne egne mannskaper, men det skal også bli en møteplass og kompetansesenter for folk i alle aldre og med forskjellig tilnærming til sjøen. Derfor legger man også vekt på et å få til gode boforhold i en egen liten hotellfløy, og en topp restaurant som er tilpasset forskjellige brukergrupper. I tillegg er det planlagt en egen lavvopark som vil være tilpasset yngre kursdeltagerne.
– Vi er veldig på utkikk etter en god vert eller kokk som kan gjøre restauranten vår til både et gourmetsted for de som vil nyte mat ved havet, og for de som bare vil nyte utsikten med et godt glass vin, sier prosjektleder Martin Fuhr Bolstad i Redningsselskapet.
Det planlegges å etablere en kanal inn til et indre basseng som skal fungere som en arena for opplæring av barn og unge i så vel båtferdigheter som svømming.
– Jeg håper dette skal bli oppfattet som et signalbygg som kler Hortens maritime tradisjoner godt. Vi skal sørge for at lokalmiljøet føler seg velkommen til Langgrunn, og at vi gjennom satsingen på dette fyrtårnet skal bidra på en positiv måte både når det gjelder arbeidsplasser og kompetanse, sier leder for Sjøredningsskolen Børre Jacobsen.
Fakta om utbyggingen:
- Det bygges cirka 4 000 kvadrat
- Dette er fordelt på 3 bygg, et kurs og kompetansesenter med konferansefasiliteter og overnatting (10 rom med inntil 4 senger,) et flott bygg for frivilligheten og nytt redningskorps i Horten, et teknisk kursbygg for RS Sjøredningsskolens profesjonelle aktivitet.
- I tillegg får vi en flott kanal og et indre basseng som gir veldig mange nye muligheter, vi får et flott opparbeidet uteområde - med spennende planer for hva vi kan legge til rette for av aktivitet først og fremst for barn og unge.
- Vi får også en oppgradert "havn" med moloer som skal huse både kommersiell drift og være tilgjengelig for fritidsbåter (dette i samarbeid med Horten Havn/Horten kommune.)
- Det er RS-Tunet As som står for bygget, et samarbeid mellom Redningsselskapet og Horten Industripark.
- Prosjektet er kostnadsberegnet til cirka 120 millioner kroner, hvorav Redningsselskapet har bevilget 20 millioner til frivilligdelen av prosjektet. Resten er lånte penger på helt ordinære vilkår.
- Redningsselskapet jobber videre med spennende planer for uteområdet og søker bidrag fra forskjellige støttespillere for å realisere dette.
- Byggene skal betales med leieinntekter bl.a. fra RS Sjøredningsskolen.
Kontakter
Leder for RS Sjøredningsskolen, Børre Jacobsen: 41 44 59 05
Prosjektleder Martin Fuhr Bolstad: 928 97 168
Bilder


Lenker
Om Redningsselskapet
Redningsselskapet er en frivillig, humanitær organisasjon. Vår visjon er «Ingen skal drukne».
Våre 1 500 redningsmenn og -kvinner bemanner 59 redningsskøyter langs hele kysten og på de to største innsjøene. Vi er som regel de første på stedet når uhellet er ute.
Følg pressemeldinger fra Redningsselskapet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Redningsselskapet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Redningsselskapet
Priv. til red. : STOR MARKERING: RS 125 «Det Norske Veritas» tilbake i beredskap på Ballstad30.4.2025 09:07:49 CEST | Presseinvitasjon
Redningsskøyta RS 125 «Det Norske Veritas» kommer nå tilbake i beredskap, etter ulykken utenfor Stamsund i januar i fjor. Det blir en stor markering i neste uke!
Redningsselskapets tips for en trygg båtpåske10.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Påsken er høytid for fremdriftshavarier på sjøen. Lekkasjer, urent drivstoff og motorstopp som følge av manglende vedlikehold er en gjenganger i forbindelse med årets første båttur.
Ingen drukningsulykker i mars7.4.2025 07:40:00 CEST | Pressemelding
For første gang har Redningsselskapet registrert en måned uten omkomne i drukningsulykker i Norge. Tallene for første kvartal viser også en betydelig nedgang: Fire personer har druknet så langt i år, sammenlignet med 21 i samme periode i fjor.
Nytt digitalt verktøy skal styrke beredskapen til sjøs – Norske Shell går inn som hovedsamarbeidspartner4.4.2025 15:00:51 CEST | Pressemelding
Redningsselskapet og Hovedredningssentralen (HRS) initierer nytt innovativt Samvirkeverktøy, en digital løsning som skal styrke koordineringen av redningsoperasjoner langs kysten. Nå går Norske Shell inn som hovedsamarbeidspartner og bidrar med økonomisk støtte til Redningsselskapet for å realisere prosjektet.
Totalombygget redningsskøyte døpt i Lillesand1.4.2025 16:16:24 CEST | Pressemelding
RS 127 «Anne-Lise» er klar for å trygge kysten på Sørlandet. – Denne ombyggingen er bærekraftig beredskap i praksis og gir redningsskøyta 20 nye år i tjeneste for det norske folk, for å redde liv og berge verdier. sier generalsekretær i Redningsselskapet, Grete Herlofson.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom