Gir Synne (8) en stemme
Synne (8) har cerebral parese. Hun kan kun bevege armene og har vanskeligheter med å snakke. Dette har gjort det svært vanskelig å gi uttrykk for hva hun tenker. Men takket være Abilia-produktet Rolltalk kan hun uttrykke seg med tale og delta selvstendig i aktiviteter på skolen og i fritiden.
Nå har et panel bestående av rundt 2 000 bedriftslivsledere stemt fram Abilia som vinner av Forskningsrådets innovasjonspris 2010.
– Vi vil bli verdensledende på hjelpemidler for kognisjon, kommunikasjon og omgivelseskontroll, sier daglig leder i Abilia AS, Bjørn Arntzen. Bedriften er allerede størst på IT-hjelpemidler til funksjonshemmede i Norden og kanskje også Europa.
Kreativ direktør Øystein Johnsen forteller at Rolltalk allerede brukes av 2000 mennesker med funksjonsnedsettelser.
-Abilia har fokus på alle aldersgrupper. Fra skolestart i år er hele 1. og 2. klassepensumet tilgjengelig på Rolltalk. Barna kan derfor delta i undervisning sammen med andre barn, sier han.
– For brukerne våre er det veldig viktig å vise at de kan tenke og forstå. Grunntanken vår er at vi ønsker å gjøre brukerne i stand til å endre rolle fra tilskuer til deltaker, forteller Johnsen.
I tillegg til Rolltalk har Abilia blant annet utviklet Memo-serien, som er digitale kalendere med bilder og påminning. Memo-serien gjør mennesker med kognitive vansker i stand til å mestre hverdagen sin.
Soleklar vinner
I konkurranse med nominerte bedrifter innenfor søppelsortering, lydteknologi, havbruk og boreteknikk mottok Abilia hele 34,4 prosent av stemmene. Tidligere vinnere av innovasjonsprisen er REC, Bionor Immuno og DiaGenic.
– Årets vinner er et strålende eksempel på hvordan forskning bidrar til å gjøre livet bedre for mange. I tillegg til at Abilias produkter har stor samfunnsnytte, tjener bedriften også penger, sier fungerende divisjonsdirektør Eirik Normann i Forskningsrådets Divisjon for innovasjon.
– Abilia jobber med ekstremversjonen av sluttbrukerdrevet innovasjon. Denne typen innovasjon kommer til å bli stadig viktig i årene som kommer med de utfordringene vi vil oppleve for eksempel med en stadig større prosentandel eldre i befolkningen, sier han.
Abilia har vist stor innovasjonsevne gjennom flere år og har blant annet konstruert verdens første øyestyrte kjøresystem for rullestoler. Bedriften deltok også i utviklingen av verdens første tankestyrte kjøresystem for rullestoler sammen med blant annet Brown University og Massachusetts General Hospital i Boston. Da Microsoft-sjef Bill Gates fikk demonstrert programvaren i Rolltalk utbrøt han: – This is the best example of the magic of software I have ever seen.
- Kontaktperson Abilia:
Øystein Johnsen, Kreativ direktør (CCO)
906 00 523
- Kontaktperson Forskningsrådet:
Andreas B. Johansen
90 60 34 96
Bilder



Om Forskningsrådet
Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles.
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
49 millioner kroner til CO2-fangst og -lagring24.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Fem prosjekter får finansiering til forskning på CO₂-håndtering. Noen av forskergruppene skal utvikle mer kostnadseffektiv teknologi mens andre ser på miljøpåvirkning og hvilke insentiver og rammebetingelser som trengs for at industrien skal ta teknologien i bruk i større skala.
90 millioner kroner til forskning på helsetilbud for utsatte grupper20.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Regjeringen gir 90 millioner kroner til forskning på helsen til utsatte befolkningsgrupper. Nær 10 millioner skal brukes til forskning på helsetilbud for barn av spilleavhengige.
416 millioner til energiforskning16.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
33 nye forskningsprosjekter får penger til å forske på blant annet Enova-støtten til husholdninger, konsekvenser av elektrifisering av sokkelen, flytende solceller, sikkerhet på batteriferjer og bærekraftige datasentre.
Toppforskere får 191 millioner kroner10.6.2025 11:48:10 CEST | Pressemelding
Nitten forskningsprosjekter med mulighet for banebrytende resultater får nå finansiering fra Forskningsrådet. Hvordan rike familier etableres og forvalter rikdommen sin, hvordan hav blir til og sammenhengen mellom miljøet i tarmene, medisinbruk og tarmkreft er noen av temaene det nå skal forskes mer på.
452 millioner til sentre for bærekraftig areal- og naturbruk30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Forskningsrådet lyser ut 452 millioner til forskningssentre for bærekraftig areal- og naturbruk. Sentrene skal bidra til å gjøre Norge i stand til å møte utfordringer knyttet til areal- og naturbruk og styrke samfunnets evne til å løse komplekse problemstillinger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom