Forskningsrådets priser 2009
Forskningsrådets pris for fremragende forskning 2009 er tildelt fredsforsker Nils Petter Gleditsch, og prisen for forskningsformidling er tildelt paleontolog Jørn Hurum. DiaGenic ASA, som har utviklet en revolusjonerende diagnostiseringsmetode, kan smykke seg med prisen Norges mest innovative bedrift i 2009.
Kunnskapsminister Tora Aasland overrakte de to prisene under Forskningens festaften i Konserthuset onsdag 14. oktober. Næringsminister Sylvia Brustad overrakte prisen for Norges mest innovative bedrift.
Prisen for fremragende forskning
Professor Gleditsch jobber ved Instituttet for fredsforskning i Oslo, PRIO, og er anerkjent langt utenfor Norges grenser. Han har en meget stor vitenskapelig produksjon av høy kvalitet, og er en av de mest siterte forskere innenfor sitt felt.
I løpet av sin 45 år lange forskningskarriere har Gleditsch hele tiden vært aktuell i sin forskning, mener juryen. Forskningen har fulgt et spor som har vært relevant for den samtidige poltiske debatt, både i Norge og internasjonalt. Hans innfallsport har gått fra ikke-vold via militær etterretning, demokrati - og nå miljø.
Prisen er på 1 million kroner og bronseskulpturen "Liggende Møbius" av Aase Texmon Rygh.
Forskningsrådets formidlingspris
Førsteamanuensis Jørn Hurum ved Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo, har gjennom en årrekke formidlet for et bredt publikum, og evnet å nå nye og brede målgrupper.
Forskning og kunnskap har han gjort synlig gjennom entusiasme, glede og tilstedeværelse. Hurum har gått nye veier for å formidle sin forskning og har gjennom dette hatt en gjennomslagskraft de færreste forskere kan drømme om.
I mai i år kapret paleontologen en hel medieverden da han lanserte det 47 millioner år gamle fossilet som han kalte Ida. Også i 2007 klarte Hurum å få stor oppmerksomhet rundt funnet av ”Monster-øgla fra Svalbard”, verdens største pliosaur. I løpet av noen dager havnet nyheten i aviser og tv-kanaler over hele verden.
Forskningsrådets formidlingspris er på 250 000 kroner.
Norges mest innovative bedrift 2009
En blodprøve er alt som skal til for at DiaGenic ASA skal kunne si om du har brystkreft, Alzheimer eller Parkinsons sykdom. Over 1000 norske næringslivsledere har stemt fram utvikleren av diagnostiseringsmetoden som Norges mest innovative bedrift 2009. Bioteknologiselskapet fikk et overveiende flertall av stemmene, blant seks bedrifter som var nominert av Forskningsrådet.
– Det er en viktig anerkjennelse å bli stemt fram av andre som vet hvor krevende det er å kommersialisere forskningsresultater, forteller Praveen Sharma. Sammen med Anders Lönneberg startet han DiaGenics i 1998. Bedriften ligger på Helsfyr i Oslo.
– Tidlig og korrekt diagnose gjør det mulig å behandle og planlegge mer effektivt. Korrekte diagnoser er avgjørende for at den farmasøytiske industrien skal kunne utvikle nye og mer effektive medisiner, sier markedssjef Dag Christiansen.
Midt på nittitallet studerte indiske Sharma ved Landbrukshøgskolen på Ås, nå Universitetet for miljø og biovitenskap. Sammen med veileder, svenske Anders Lönneborg, gjorde han interessante funn: det var mulig å stille en diagnose for sykdom ett sted i et tre ved å ta prøver et annet sted i treet.
De to forskerne fikk ideen om at den samme biologiske kommunikasjonen også kunne brukes for å stille diagnoser hos mennesker. Gjennom å se på endret genaktivitet ett sted i kroppen, for eksempel i blodet, mente de å kunne kartlegge sykdom andre steder i kroppen.
Lönneborg og Sharma tok patent på teknologien i 1997 og etablerte DiaGenic i 1998. På tross av at gründerne hadde en unik idé, var veien fram til børsnotert selskap verken kort eller enkel.
– Vi har fått støtte fra Forskningsrådets FUGE-program to ganger i tillegg til SkatteFUNN-midler. Denne offentlige støtten sammen med en stor aksjonærgruppe som har støtte prosjektet lenge, har vært avgjørende. Det tar veldig lang tid for en innovativ idé å få aksept, og det tar lang tid før man tjener penger på den, sier markedssjef Christiansen.
I dag, 13 år etter at ideen kom til, er DiaGenic notert på Oslo Børs, og blodprøvetester som diagnostiserer brystkreft og Alzheimer er altså på markedet.
Bilder



Om Forskningsrådet
Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles.
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
60 millioner i norsk forskningsstøtte til Ukraina11.3.2025 07:57:00 CET | Pressemelding
Krigen i Ukraina har hatt enorme konsekvenser, og den har også rammet ukrainsk forskning hardt. Forskningsrådet har siden fullskala-invasjonen for tre år siden støttet og samarbeidet tett med det ukrainske forskningsrådet (NRFU) og ukrainske forskere, blant annet gjennom Science Europe. Nå støtter Forskningsrådet ukrainsk forskning og forskere med rundt 60 millioner kroner.
126 millioner kroner til nye FRIPRO-prosjekter17.2.2025 10:20:10 CET | Pressemelding
Tolv forskningsprosjekter med høy kvalitet og banebrytende potensial får finansiering i årets første FRIPRO-tildeling.
To nye forskningssentre for norsk fagspråk i akademia16.2.2025 11:30:00 CET | Pressemelding
Forskningsrådet deler ut 120 millioner kroner til to nye nasjonale forskningssentre for norsk fagspråk.
Helsenæringen er i vekst, og Forskningsrådet er en viktig drivkraft12.2.2025 06:55:00 CET | Pressemelding
En ny rapport fra Menon Economics viser at norsk helsenæring i 2023 omsatte for 76 milliarder kroner, skapte verdier for 22 milliarder kroner og sysselsatte 13 300 personer. Helsenæringen har de siste ti årene opplevd kontinuerlig, sterk vekst, med en gjennomsnittlig årlig omsetningsvekst på sju prosent. Bedriftene tror selv at veksten vil forsterkers ytterligere de neste årene.
Nysgjerrige Norge: Kristopher Schau i podcastserie med landets fremste forskere3.2.2025 17:03:00 CET | Pressemelding
Sammen med Kristopher Schau lanserer Forskningsrådet nå podcastserien «Nysgjerrige Norge». I 12 episoder besøker Schau noen av landets fremste forskere og snakker med dem om hvordan de er kommet dit de er og hvordan forskningen deres endrer samfunnet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom