Ingen jobb uten IKT
84 prosent av norske bedrifter mener at IKT er et viktig verktøy i bedriften og 76 prosent oppgir at utvikling av nye IKT-løsninger blir stadig viktigere for konkurransekraften i egen bransje. Dette viser en stor undersøkelse for Norges forskningsråds program for IKT-forskning VERDIKT.
I undersøkelsen hvor 2000 bedrifter i et representativt utvalg av næringslivet er blitt intervjuet, svarer hele 71 prosent av bedriftslederne at det er viktig for deres bedrift at det drives IKT-forskning i Norge.
- Dette er en oppsiktsvekkende entydig tilbakemelding fra et samlet næringsliv og en bekreftelse på at vi ikke bare kan kjøpe IKT fra utlandet. Selv blant eksportbedriftene som opererer internasjonalt, mener tre av fire bedriftsledere at det er viktig for deres bedrift at det drives IKT-forskning i Norge, sier Olaug Råd, programkoordinator i VERDIKT.
Samtidig mener hele 65 prosent av norske bedriftsledere at norsk næringsliv er internasjonalt konkurransedyktig innen IKT. Kun 11 prosent er uenig i dette, mens 24 prosent svarer vet ikke. Spesielt eksportbedriftene og de største bedriftene fremhever Norges konkurransekraft på området.
Forsker frem IKT
22 prosent av norske bedrifter oppgir at de investerer i innovasjon, forskning og utvikling (FoU) innen IKT. Det er i typiske byfylker som Oslo, Hordaland og Sør-Trøndelag at flest bedrifter satser på nye IKT-løsninger. Bransjemessig leder tjenesteytende næringer an, fulgt av industrien. Primærnæringene og bygge- og anleggssektoren er næringslivets IKT-sinker.
- Større bedrifter og eksportbedriftene utmerker seg ved å jobbe aktivt med innovative løsninger innen IKT. Dette er i seg selv ikke overraskende. Det som er mer slående er at IKT-forskning og innovasjon i så stor grad foregår over hele landet og i alle bedriftsstørrelser, sier Råd.
Nye tjenester viktigst
Bedrifter som investerer i IKT-innovasjon og FoU mener det først og fremt er viktig at det drives forskning i Norge på tjenester og programutvikling og i mindre grad på hardware, hvor henholdsvis 84 mot 44 prosent svarer dette.
- Det er viktig at norsk IKT-forskning er relevant for næringslivet og det er viktig at bedriftene selv tar en aktiv del i dette. VERDIKT vil i år utlyse rekordstore 200 millioner kroner til IKT-forskning, ikke minst for å stimulere næringslivets satsning på IKT-forskning i en tid hvor internasjonale konjunkturer er krevende og omstilling og investering i fremtidig verdiskaping er helt nødvendig, sier Råd.
Store ambisjoner
Tre av fire bedrifter som investerer i forskning og utvikling innen IKT sier at bedriften er avhengig av ansatte med spesialkompetanse på området. Hver femte har behov for arbeidskraft med doktorgradskompetanse i IKT. Olaug Råd anslår at et sted mellom fem og ti tusen norske bedrifter ønsker doktorgradskompetanse innen IKT.
- Næringslivets etterspørsel etter doktorgradskompetanse innen IKT er betydelig og vitner om at mange bedrifter har store ambisjoner. Det bekreftes også ved at det er mer enn ti ganger flere som er enig i at Norge har kompetanse til å drive forskning innen IKT på et internasjonalt nivå, enn som er uenig i dette, sier Råd.
Undersøkelsen er gjennomført av Perduco for Norges forskningsråd blant et representativt utvalg på 2000 bedrifter i mars/april 2009.
Om VERDIKT
Norges forskningsråds program VERDIKT (Kjernekompetanse og verdiskaping i IKT) fremmer innovasjon og økt verdiskaping i norsk IKT-næring, samt nærings- og samfunnsliv forøvrig. VERDIKT skal bidra til at IKT-forskning gjør Norge til et foregangsland i utvikling og anvendelse av teknologi og kunnskap for IKT-basert innovasjon og samhandling.
For mer informasjon, kontakt:
Olaug Råd, programkoordinator i Norges forskningsråd: 970 38 545, olr@forskningsradet.no
Bilder

Om Forskningsrådet
Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles.
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
452 millioner til sentre for bærekraftig areal- og naturbruk30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Forskningsrådet lyser ut 452 millioner til forskningssentre for bærekraftig areal- og naturbruk. Sentrene skal bidra til å gjøre Norge i stand til å møte utfordringer knyttet til areal- og naturbruk og styrke samfunnets evne til å løse komplekse problemstillinger.
19 forskningsmiljøer videre til siste runde for å bli nasjonalt forskningssenter på kunstig intelligens4.4.2025 12:52:29 CEST | Pressemelding
Det har vært enorm interesse for å bli forskningssenter på kunstig intelligens. Nå er 19 søknader videre til den siste runden med vurdering. Tildelingen vil skje i midten av juni.
EU-støtte til cybersikkerhet i Norge3.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
33 små og mellomstore virksomheter får til sammen nærmere 20 millioner kroner til utvikling av cybersikkerhetstiltak fra NCC-NO. Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Forskningsrådet leder senteret som forvalter EU-midler til cybersikkerhet i Norge.
60 millioner i norsk forskningsstøtte til Ukraina11.3.2025 07:57:00 CET | Pressemelding
Krigen i Ukraina har hatt enorme konsekvenser, og den har også rammet ukrainsk forskning hardt. Forskningsrådet har siden fullskala-invasjonen for tre år siden støttet og samarbeidet tett med det ukrainske forskningsrådet (NRFU) og ukrainske forskere, blant annet gjennom Science Europe. Nå støtter Forskningsrådet ukrainsk forskning og forskere med rundt 60 millioner kroner.
126 millioner kroner til nye FRIPRO-prosjekter17.2.2025 10:20:10 CET | Pressemelding
Tolv forskningsprosjekter med høy kvalitet og banebrytende potensial får finansiering i årets første FRIPRO-tildeling.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom