En milliard til forskning på fornybar energi
Ambisjonene er skyhøye blant de nye åtte sentrene som i dag fikk vite at de hver får inntil 20 millioner kroner årlig i fem år, med mulighet for forlengelse til åtte år. Til sammen skal det brukes om lag en milliard kroner på energisatsingen i perioden.
Målet er at sentrene både skal bidra til gode løsninger for miljøvennlig energi og øke norsk kompetanse på området. På sikt skal de bidra til ny næringsvirksomhet og nye arbeidsplasser. Hvert senter skal være ledende i landet på sitt temaområde. Sentrene dekker mange av de viktigste områdene innenfor miljøvennlig energi som sol, vind, enøk og bioenergi i tillegg til CO2-håndtering.
- Denne satsingen bringer Norge i takt med en bred internasjonal trend hvor USA og EU er i spissen med offensiv satsing på miljøvennlige energiløsninger. Gjennom vår egen satsing på energiforskning kan Norge både gi viktige bidrag i klimapolitikken og i tillegg sørge for næringsutvikling og energisikkerhet, sier administrerende direktør Arvid Hallén i Forskningsrådet.
28 forskningsmiljøer søkte opprinnelig om å være med. I høst ble 17 av disse invitert til å delta i fase to. 12 har vært med i siste og avsluttende runde. Alle søknadene har blitt vurdert av et internasjonalt ekspertpanel og et nordisk fagpanel før Forskningsrådets hovedstyre tok den endelige beslutningen. Både vitenskapelig kvalitet og potensialet for innovasjon og verdiskaping har vært viktige kriterier for utvelgelsen.
- For at Norge skal bli verdensledende på miljøvennlig energi må vi satse på fremtidsrettet forskning og utvikling. De nye sentrene samler de kloke hodene innen forskning, innovasjon og næringsliv. Gjennom dette samarbeidet ønsker jeg at Norges rolle som en av verdens ledende energinasjoner utvikles videre, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen. Han lanserte i dag de åtte sentrene under Energiuka 2009.
FME-sentrene er opprettet i tråd med Klimaforliket fra februar 2008 og den nasjonale strategien for forskning og utvikling på energi – Energi21.
- For regjeringen er det avgjørende at kunnskap ligger i bunn for vår satsing på fornybare energikilder. Gjennom å skape Forskningssentre for miljøvennlig energi bygger vi opp kompetansemiljøer som kan være en motor for framveksten av nye, miljøvennlige energiløsninger, sier forsknings- og høyere utdanningsminister, Tora Aasland i en kommentar.
De åtte nye sentrene er:
Norwegian Centre for Offshore Wind Energy (NORCOWE)
Christian Michelsen Research (CMR), Bergen
Research Centre for Offshore Wind Technology
SINTEF Energiforskning AS
Centre for Environmental design of renewable energy
SINTEF Energiforskning AS
BIGCCS Centre - International CCS Research Centre
SINTEF Energiforskning AS
Subsurface CO2 storage - Critical Elements and Superior Strategy
Christian Michelsen Research (CMR), Bergen
BIOENERGY INNOVATION CENTRE
Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB)
The Norwegian Research Centre for Solar Cell Technology
Institutt for energiteknikk ( IFE )
The Research Centre on Zero Emission Buildings
Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet(NTNU)
Kontaktpersoner:
Pressekontakt Thomas Evensen, Forskningsrådet, mobil 91 75 37 60
Adm dir Arvid Hallén, Forskningsrådet, mobil 93 23 85 15
Dokumenter
Om Forskningsrådet
Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles.
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
19 forskningsmiljøer videre til siste runde for å bli nasjonalt forskningssenter på kunstig intelligens4.4.2025 12:52:29 CEST | Pressemelding
Det har vært enorm interesse for å bli forskningssenter på kunstig intelligens. Nå er 19 søknader videre til den siste runden med vurdering. Tildelingen vil skje i midten av juni.
EU-støtte til cybersikkerhet i Norge3.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
33 små og mellomstore virksomheter får til sammen nærmere 20 millioner kroner til utvikling av cybersikkerhetstiltak fra NCC-NO. Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Forskningsrådet leder senteret som forvalter EU-midler til cybersikkerhet i Norge.
60 millioner i norsk forskningsstøtte til Ukraina11.3.2025 07:57:00 CET | Pressemelding
Krigen i Ukraina har hatt enorme konsekvenser, og den har også rammet ukrainsk forskning hardt. Forskningsrådet har siden fullskala-invasjonen for tre år siden støttet og samarbeidet tett med det ukrainske forskningsrådet (NRFU) og ukrainske forskere, blant annet gjennom Science Europe. Nå støtter Forskningsrådet ukrainsk forskning og forskere med rundt 60 millioner kroner.
126 millioner kroner til nye FRIPRO-prosjekter17.2.2025 10:20:10 CET | Pressemelding
Tolv forskningsprosjekter med høy kvalitet og banebrytende potensial får finansiering i årets første FRIPRO-tildeling.
To nye forskningssentre for norsk fagspråk i akademia16.2.2025 11:30:00 CET | Pressemelding
Forskningsrådet deler ut 120 millioner kroner til to nye nasjonale forskningssentre for norsk fagspråk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom