Mot ny isrekord i Polhavet
I august 2007 vakte det stor oppmerksomhet at isen trakk seg tilbake fra Nordvestpassasjen og åpnet for skipstrafikk der. Nordvestpassasjen er åpen også i år. For første gang siden satellittovervåkningen startet, er det nå mulig å gå med skip nesten tvers over Polhavet.
Den siste uka har det imidlertid også vært åpent hav nord for de sibirske øyene og det er mulig å komme ut i Barentshavet vest for Frantz Josefs land. – Nå er det faktisk mulig med noen ukers skipstrafikk i internasjonalt farvann, utenfor Russlands territorialfarvann, sier Orheim.
NASA startet sin satellittovervåkning i 1979. Istapet siden den gangen har vært på 2 prosent i året. – Siden 2004 har havisen i Polhavet hver eneste dag året rundt hatt et areal under gjennomsnittet , uansett vind og temperaturforhold. Smeltingen har også akselerert de siste fire årene , forklarer Orheim.
Fjorårets rekordminimum i isutbredelse ble delvis forklart med vindpress. Fra Østen blåser kraftige vinder nordover og pakker isen. I tillegg blir vannet i Polhavet varmere. I år er det flere forklaringer.
- Det er et alvorlig tegn at isen blir tynnere. Hovedregel har vært at Polhavet har vært dekket av tykk is som har bygget seg opp over flere år. Etter fjoråret har store edeler av polhavet vært dkket av tynn ettårs is. Fra mars i fjor til mars i år ble andelen flerårsis redusert fra 41 til 28 prosent, sier Olav Orheim.
- Vi har også sett at seler som er utstyrt med instrumenter tar seg nesten helt nord til Nordpolen og at det tyder på at det er åpent vann og store råker helt inn mot polpunktet.
Ved utgangen av august lå 2008 an til å bli året med nest minst havis siden overvåkningen startet, bare slått av 2007. I september har smeltingen akselerert.
- Den globale oppvarmingen gjør at smeltesesongen har blitt lenger. Hittil er det seneste tidspunktet for årsminimum ca. 20. september. Foreløpig er det litt igjen. De nærmeste dagene vil avgjøre om vi når minimum, sier Orheim.
Se iskart på Cryosphere today
Bilder

Om Forskningsrådet
Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles.
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
19 forskningsmiljøer videre til siste runde for å bli nasjonalt forskningssenter på kunstig intelligens4.4.2025 12:52:29 CEST | Pressemelding
Det har vært enorm interesse for å bli forskningssenter på kunstig intelligens. Nå er 19 søknader videre til den siste runden med vurdering. Tildelingen vil skje i midten av juni.
EU-støtte til cybersikkerhet i Norge3.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
33 små og mellomstore virksomheter får til sammen nærmere 20 millioner kroner til utvikling av cybersikkerhetstiltak fra NCC-NO. Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Forskningsrådet leder senteret som forvalter EU-midler til cybersikkerhet i Norge.
60 millioner i norsk forskningsstøtte til Ukraina11.3.2025 07:57:00 CET | Pressemelding
Krigen i Ukraina har hatt enorme konsekvenser, og den har også rammet ukrainsk forskning hardt. Forskningsrådet har siden fullskala-invasjonen for tre år siden støttet og samarbeidet tett med det ukrainske forskningsrådet (NRFU) og ukrainske forskere, blant annet gjennom Science Europe. Nå støtter Forskningsrådet ukrainsk forskning og forskere med rundt 60 millioner kroner.
126 millioner kroner til nye FRIPRO-prosjekter17.2.2025 10:20:10 CET | Pressemelding
Tolv forskningsprosjekter med høy kvalitet og banebrytende potensial får finansiering i årets første FRIPRO-tildeling.
To nye forskningssentre for norsk fagspråk i akademia16.2.2025 11:30:00 CET | Pressemelding
Forskningsrådet deler ut 120 millioner kroner til to nye nasjonale forskningssentre for norsk fagspråk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom