Sikrer tikkende miljøbombe

- Konsekvensene ved å ikke gjøre noe med vraket er at 67 tonn kvikksølv kan spres ut i sjøen og tas opp i næringskjeden. Analyser og beregninger tilsier at det lekker omkring 4 kg kvikksølv årlig fra båten, og man finner tydelige spor av miljøgiften i havbunnen rundt vrakdelene, forteller Tom Øyvind Jahren fra Rambøll Miljø og Helse.
U-båten ble oppdaget utenfor øya Fedje i 2003, på 150 meters dyp. Lastet med 1857 kvikksølvbeholdere, og på ustabil grunn, utgjør den en stor trussel for havmiljøet rundt. Et 30 000 kvadratmeter stort område rundt vrakdelene er forurenset av tungmetall. I 2006 la Kystverket ned fiske- og ferdselsforbud i området over u-båten.
Spesialkompetanse
- Ubåten har delt seg i to, og baugen ligger i en ustabil skråning som risikerer å rase når kystverket senere skal trygge vraket. Første ledd i sikringen er å legge ut en fylling i front av skråningen, og Rambøll skal utføre en tredjeparts kontroll av denne operasjonen, forklarer Jahren.
Rambøll skal sikre at miljøovervåkningen rundt denne prosessen går riktig for seg, og vant oppdraget på bakgrunn av sin unike spesialkompetanse.
- Vi har god kompetanse på kvikksølv i sedimenter og sunkne marinefartøy. Vi jobber også mye med prøver og tildekking av forurenset sjøbunn. Men dette er likevel ikke et typisk oppdrag, forteller Jahren.
Skal heves eller dekkes til
Det har vært store diskusjoner om hvorvidt båten skal heves eller dekkes til, og ennå har man ikke kommet frem til en endelig konklusjon. Et femtitalls tyske U-båter gikk ned utenfor Norskekysten under andre verdenskrig, men selv om U-864 er den eneste av disse med kvikksølvlast er sunkne fartøy alltid en potensiell miljørisiko.
- Ofte har de olje om bord, som kan lekke ut. Krigsskipet Blücher er ett eksempel, og utenfor Moss havn ligger det også et båtvrak som lekker olje, sier Jahren.
Arbeidet med sikringen av skråningen starter i mai, og skal være ferdig i løpet av juni.
Kvikksølv:
- Et flytende metall som tidligere ble brukt blant annet i termometre og vitenskapelige instrumenter
- Stoffet er svært giftig, og kan føre til store skader på sentralnervesystemet
- Ved utslipp samles kvikksølv i levende organismer, og konsentrasjonen øker jo høyere i næringskjeden det kommer
- I Norge ble det fra 1. januar 2008 innført et generelt forbud mot bruk og import av kvikksølv
(Kilde:Wikipedia)
Nøkkelord
Kontakter
Nina Kristin AmdahlKommunikasjonssjef
Tel:+47 924 552 88nina.kristin.amdahl@ramboll.noPernille BergKommunikasjonsrådgiver/pressekontakt
Tel:+47 924 555 82pernille.berg@ramboll.noBilder



Om Rambøll
Rambøll
Rambøll er en global samfunnsrådgiver innen bygg, transport, vann, miljø, energi og ledelseskonsultering. I Norge har vi 13 kontorer med om lag 1700 eksperter, som jobber tverrfaglig på store og små prosjekter. Arkitektfirmaet Henning Larsen er en del av Rambøll Gruppen, og er et studio for arkitektur, landskap, urbanisme og interiør, grafikk og lysdesign.
Rambøll ble grunnlagt i Danmark i 1945. Rambølls mer enn 18 000 eksperter skaper inspirerende og bærekraftige løsninger som skal gi rom for vekst og utvikling, og som er til det beste for kunden, sluttbrukeren og samfunnet omkring. Våre tjenester skal resultere i verdier både for oss som lever i dag, og for dem som kommer etter oss.
Rambøll kombinerer lokal erfaring med global kunnskap over hele verden for å skape bærekraftige byer og samfunn. Vi kombinerer vår innsikt og evne til å drive frem positiv forandring og bringer den videre til våre kunder som ideer, som kan realiseres og gjennomføres. Vi kaller det: Bright ideas. Sustainable change.
Rambøll var første norske virksomhet, og første rådgivende ingeniørvirksomhet i verden, som ble sertifisert etter bærekraftsmålene til FN, og er medlem av Skift - Næringslivets klimaledere.
Følg pressemeldinger fra Rambøll
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Rambøll på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Rambøll
Rambøll inngår samarbeid med Loopfront: Vil gjøre ombruk enklere og mer lønnsomt19.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Rambøll har valgt den norske teknologiplattformen Loopfront som sitt foretrukne verktøy for å styrke rådgivningen av strategisk ombruk, ombrukskartlegging og praktiske løsninger i prosjekter. Det strategiske samarbeidet skal gjøre det enklere for byggherrer å kutte utslipp, redusere avfall samt få sirkulærøkonomi inn i praksis.
Rambøll, islandske EFLA og AKVA Alliansen styrker samarbeidet innenfor akvakultur30.4.2025 14:37:26 CEST | Pressemelding
Tre sterke fagmiljøer slår nå kompetansen sammen for å tilby norsk oppdrettsnæring bedre løsninger for drift, prosjektering og sertifisering av landbaserte anlegg og slakterier. Samarbeidet mellom Rambøll, islandske EFLA og AKVA Alliansen skal sikre tilgang på både lokal tilstedeværelse og internasjonal spisskompetanse.
Rambøll styrker satsingen på solenergi i Norge7.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Simona Petroncini skal videreutvikle Rambølls solenergiløsninger i Norge. Hun er nylig ansatt som Lead Solar PV Specialist i Rambølls energidivisjon og skal fra kontoret i Bergen samarbeide tett med kundene for å finne de beste løsningene.
Kirsten Syvertsen er ny leder for Kunder og Salg i Rambøll31.3.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
1. februar tiltrådte Kirsten Syvertsen som ny leder for Kunder og Salg i Rambøll Norge. Oppgaven er klar: Å sikre at kundens behov står i sentrum.
Rambøll utvikler Innlandet Science Park Lillehammer27.3.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Rambøll har inngått en avtale med Lillehammer Science Park AS, et selskap eid av Bane NOR Eiendom og Lillehammer kommunale eiendomsselskap (LIKE), om å bidra med utviklingen av en Science Park på Lillehammer. Sammen med utbyggere, DRMA arkitekter og sentrale leietakere legger nå Rambøll rammene for et bygg som skal fremme innovasjon, samarbeid og vekst i Lillehammer-regionen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom