Norsk salt hedret av stjernekokk!

- Vi er veldig glad for den gode responsen vi har fått på saltet vårt både lokalt og rundt i landet. Det gir en god varme når man legger hjerte og sjel inn i et sånt prosjekt. Å bli anerkjent av Matmerk og bli tildelt Spesialitet-merket er som å få en sekser til en eksamen du har jobbet knallhardt for, sier Arve Øverland i North Sea Salt Works.
Den lille, familiedrevne saltfabrikken North Sea Salt Works har bare eksistert i litt over to år, men har allerede fått mye oppmerksomhet. Saltet utvinnes på håndverksmessig vis fra rent sjøvann fra leia utenfor øya Gossen. Resultatet er kritthvite, sprø saltflak med en ren og mineralsk saltsmak.
- Å få norsk fingersalt salt på bordet, er vi de fremste til å heie på. At stolte lokale produsenter tar opp igjen gamle tradisjoner og satser, det står det respekt av. Klart man kan lage et gourmetprodukt av rent norsk sjøvann, sier administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist.
Det var lenge vanlig å lage salt langs Vestlandskysten, men fremveksten av billig importsalt førte etter hvert til at denne tradisjonen døde ut, og Norges siste saltverk ble lagt ned på slutten av 1800-tallet. Salttradisjonen lå lenge brakk, men North Sea Salt Works er nå én av flere små produsenter som lager kvalitetssalt.
Tildelt av uavhengig fagjury
Spesialitet garanterer deg en unik smaksopplevelse. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury ledet av fylkesmann Lars Sponheim. Fagjuryen vurderer grundig kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet. – Jeg synes det er moro med salt fra norske havområder, og det at saltet høstes fra de øverste, lette saltlagene gir et flott, flaket salt, sier fagjurymedlem Britt Kåsin.
Nøkkelord
Kontakter
Arve Øverland, North Sea Salt Works, tlf: 932 34 313
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder


Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
Beiarmat og Kyvik Sild hedret med Spesialitet19.1.2025 20:18:00 CET | Pressemelding
Tildelingen av Spesialitet-merket til fire nye norske produkter fant sted ved åpningen av Norges stand på Internasjonale Grüne Woche i Berlin den 17. januar 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom