Informasjonskontoret for farge og interiør

10 ting du må gjøre med huset før vinteren kommer

Del

Kalenderen viser at vinteren er på vei, og når mørket og kulden kommer sigende bruker vi mindre tid utendørs. Her er en liste over 10 ting du må ha kontroll på før snøen faller og kamuflerer problemene. Tekst: Emma Wold/ifi.no

LØV: I tillegg til mose, kan det falle mye løv ned i takrenna.
Foto: Chera Westman/ifi.no
LØV: I tillegg til mose, kan det falle mye løv ned i takrenna. Foto: Chera Westman/ifi.no

Artikkel og bilder til fri bruk i pressen 

. . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Vi er rutinemessig flinke på å ta en titt på huset om våren. Snøen har smeltet vekk, og det er på tide å se om huset har tatt skade av å stå utendørs i vinterkulda. Like flinke bør vi være nå på høsten. Ta med deg samboer, barn og hund, og bruk noen timer utendørs i helgen. Det er nå du kan spare penger på å forebygge mot skader.

1: Taket

Med snø og is kan det komme mye belastning på taket. Se nøye etter takstein og beslag med sprekker og skader, og ta en ekstra titt rundt pipe og takvinduer. Børst vekk mose, og sjekk at snøfangere sitter godt fast.

Ser du skader i takstein, shingel og beslag, er nå et godt tidspunkt å utbedre dette. Vann kan trenge ned i disse sprekkene, noe som kan gi lekkasjer – men du kan også oppleve at denne fuktigheten fryser og man får frostspreng. Da vil sprekker og skader bli større.

2: Vegg og fasade

Om du har uregelmessigheter eller skader i fasaden, som blæring, glassing, avskalling av maling, oppsprekking og andre skader i malingfilmen, er det tegn på at noe bør gjøres så snart været tillater det. Overflatebehandlingen på huset er det som beskytter huset mot vær og vind.

Ekspertene i IFIs Fagforum Maling er tydelige – eksponert, ubehandlet treverk begynner å brytes ned etter kun 14 dager. Vann er som skadedyr for veggen, så her er det viktig å utbedre feil straks man ser dem.

3: Takrenner og nedløp

Takrenner må renses for løv og blader, slik at de fungerer optimalt.

– Hvis takrennen er tett av løv og skit, renner hverken regn eller vann fra snøsmeltingen vekk. Takrennen vil kunne flomme over eller fryse i stykker. Begge fører til at vannet renner mot husveggen i stedet for vekk i nedløpsrøret. Vann i slike mengder på et konsentrert sted på fasaden vil kunne gi store fukt- og frostskader på veggen, forklarer teknisk rådgiver hos ifi.no, Chera Westman.

Les mer her: https://www.ifi.no/sjekk-takrenna-hver-var-spar-deg-for-kostbare-reparasjoner

4: Dør og vindu

Når vi har kontroll på at vegger og tak holder tett, er det viktig å dobbeltsjekke at ytterdører og vindu holder samme standard.

Vi har tidligere skrevet om hvordan du kan sjekke inngangsdøren din, og her har vi mange konkrete tips til hva du kan gjøre.

Opplever du mye trekk kan du vurdere å sette på en tetningslist, eller rett og slett bytte ut den gamle. Å ta i bruk den gamle skikken med vintergardiner, altså tykkere og fôrede gardiner, kan være til god hjelp innendørs hvis vinduene trekker og er dårlig isolerte. Det har også igjennom tidene vært vanlig å henge en tykk gardin, gjerne i ull, foran ytterdører som slipper mye kald luft inn.

Les mer her: https://www.ifi.no/sjekk-tilstanden-til-dine-dorer

5: Utekran

Steng utekranen og tøm den for vann. Fort gjort å glemme, men når høsten har kommet sigende er det sjeldent vi bruker utekranen uansett. Mange utekraner er i dag selvdrenerende, men det er en god rutine å ha – for om røret fryser og sprekker kan man få lekkasjer inn i veggen og huset.

6: Utemøbler

Hagemøbler som ikke skal brukes før neste vår, bør vaskes, tørkes og gjerne overflatebehandles. Det gjelder både tre- og plastmøbler; maling, olje eller annen impregnering vil sørge for at møblene er klare til bruk.

Har du ikke plass i bod eller garasje kan møblene stå ute, men da dekket til av en presenning ment for denne bruken. Husk å ikke plassere dette for tett på husveggen, da snø og is kan fanges tett på veggen og føre til vannskader når det smelter.

7: Impregnere naturstein

Har du heller eller andre hageelementer av naturstein kan det være en fordel å få impregnert disse nå. Selv om steinen er hard, har den en porøs overflate det kan trenge fukt inn i, og er du uheldig får du frostspreng og skader.

Vi har skrevet en sak om hvordan du kan impregnere stein.

Les mer her: https://www.ifi.no/slik-impregnerer-du-betong-naturstein-og-belegningsstein

8: Markiser og parasoller

Etter en full sommersesong med bruk, bør markiser og parasoller vedlikeholdes. Rengjør med et egnet vaskemiddel, og la det tørke godt før du ruller inn eller pakker bort. Dette er også et godt tidspunkt å impregnere solskjermingen, så de holder seg fine mange år fremover.

Usikker på hvordan du går frem for å vaske markiser?

Les mer her: https://www.ifi.no/na-skal-vi-vaske-markisen

9: Grill

Er du glad i å grille, er du nok også flink i å ta vare på grillen. Husk likevel å rense rist for fett og salt så ikke metallet ruster, få pakket den inn i egnet presenning og sett den under tak – eller inn i en bod.

10: Rydd i boden

Hvis du har en bod, eller en garasje uten oppvarming, kan det være smart å ta en ekstra titt der inne når du stabler inn grill og utemøbler som skal vinterlagres. Ser du flasker med kjemikalier eller malingsspann, er det en fordel å få disse inn i romtemperatur, da de ikke tåler å bli fryst i kulda.

Nøkkelord

Kontakter

Chera WestmanDesksjef/informasjonskonsulentIFI - Informasjonskontoret for farge og interiør

Tel:404 31 080chera@ifi.no

Bilder

LØV: I tillegg til mose, kan det falle mye løv ned i takrenna.
Foto: Chera Westman/ifi.no
LØV: I tillegg til mose, kan det falle mye løv ned i takrenna. Foto: Chera Westman/ifi.no
Last ned bilde
VASK OG IMPREGNER: Ta vare på investeringene med godt vedlikehold.
Foto: Chera Westman/ifi.no
VASK OG IMPREGNER: Ta vare på investeringene med godt vedlikehold. Foto: Chera Westman/ifi.no
Last ned bilde
VASK: Rene utemøbler lever lenger.
Foto: Kristian Owren/ifi.no
VASK: Rene utemøbler lever lenger. Foto: Kristian Owren/ifi.no
Last ned bilde
VINTERKLAR: Ta en sjekk av taket, så har du bedre oversikt som huseier.
Foto: Chera Westman/ifi.no
VINTERKLAR: Ta en sjekk av taket, så har du bedre oversikt som huseier. Foto: Chera Westman/ifi.no
Last ned bilde

Dokumenter

Lenker

Om Informasjonskontoret for farge og interiør

Informasjonskontoret for farge og interiør
Informasjonskontoret for farge og interiør
Karvesvingen 5
0579 OSLO

67554680https://www.ifi.no/

IFI er en privat non-profitt organisasjon som er bransjeambassadør, inspirator og pådriver for igangsetting av nye store og små oppussings-, og nybyggsprosjekter i Norge. Virksomhetens aktiviteter strekker seg fra forbrukerinformasjon til bransjearrangementer.

Følg pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Informasjonskontoret for farge og interiør på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom