FN-sambandet

10 år siden Sikkerhetsrådet godkjente Libya-angrep

Del

DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

Fra generalsekretær António Guterres' besøk i Libya i 2019. Foto: UN Photo / Mohamed Alalem
Fra generalsekretær António Guterres' besøk i Libya i 2019. Foto: UN Photo / Mohamed Alalem

I Denne uka i FN kan du lese:

  • 10 år siden Sikkerhetsrådet godkjente bruk av R2P i Libya
  • USAs visepresident skrev historie da hun talte til FNs kvinnekommisjon og FN for første gang
  • Klimaendringene er de største trusselen mot menneskeheten. Hva gjør vi?
  • Mat, klima og det grønne skiftet
  • Lykkeindeksen

FNs sikkerhetsråd

USA har presidentskapet i sikkerhetsrådet i mars.

Tirsdag: Sikkerhetsrådet holder sitt kvartalsvise møte om Afghanistan. FNs spesialutsending for Afghanistan, Deborah Lyons og sjefen for den fredsbevarende styrken i landet skal orientere Sikkerhetsrådet. Shaharzad Akbar fra Den uavhengige afghanske menneskerettskommisjonen skal også orientere.

Onsdag: Konsultasjoner om FN-operasjonen i Libya (UNSMIL). FNs spesialutsending for Libya Ján Kubiš og leder for Sikkerhetsrådets “1970 Libya sanksjonskomite”,  Ambassadør T. S. Tirumurti (India) orienterer Sikkerhetsrådet om situasjonen i landet.

Torsdag: Sikkerhetsrådet diskuterer situasjonen i Midtøsten og Palestina. Spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten Tor Wennesland orienterer Sikkerhetsrådet. Situasjonen i Sudan er og på agendaen denne dagen. Ambassadør Sven Jürgenson (Estland) ledet arbeidet i “1591 sanksjonskomiteen for Sudan” og skal orientere Sikkerhetsrådet. Konsultasjoner om FNs observasjonsstyrke på Golanhøyden (UNDOF) finner og sted denne torsdagen

Fredag: Uformelt Arria-møte om hvordan hjemmelagde, improviserte bomber truer FNs fredsoperasjoner. Kenya er initiativtager.

10 år siden Sikkerhetsrådet godkjente Libya-angrep

Ti år har gått siden angrepene på Libyske regjeringsstyrker med hjemmel i Sikkerhetsrådets doktrine “ansvar for å beskytte” eller R2P (Responsibility to Protect) fant sted. Norge gjennomførte det første toktet over Libya 24. mars, ifølge NTB. Denne uken skal FNs sikkerhetsråd diskutere situasjonen i Libya og de internasjonale sanksjonene mot landet. FN- eksperter fortalte UN News at våpenembargoen, som ble vedtatt av Sikkerhetsrådet i 2011, ikke har hatt noen effekt.

  • Les mer om konflikten i Libya og R2P på fn.no

FNs kvinnekommisjon: Kamala Harris med historisk tale

USAs visepresident, Kamala Harris, skrev historie da hun talte til FNs kvinnekommisjon og FN for første gang som landets første kvinnelige visepresident. Les saken på PassBlue.

FNs generalsekretær sa det er viktig å øke kvinneandelen i alle fora som jobber med bekjempelse og oppbygging etter pandemien. Les saken på UN News.

FNs menneskerettssjef Michelle Bachelet snakket om mangelen på kvinner i politiske beslutningsfora, og hvor mye som gjenstår for å oppnå likestilling. Les saken på UN News.

Norges FN-ambassadør Mona Juul diskuterte kvinner i fredsprosessen i Afghanistan. Les talen hennes.

Norge er med på å organisere to digitale arrangementer under kvinnekonferansen man kan melde seg på. Disse arrangementene tar opp kvinner fred og sikkerhet og hvordan vi kan bidra til å øke kvinneandelen i militær- og fredsbevarende styrker. Norge prioriterer også disse temaene i Sikkerhetsrådet.

Myanmar: FNs høykommissær for menneskerettigheter ber militæret slutte å drepe folk

Volden mot sivilbefolkningen i Myanmar har økt ytterligere de siste ukene. Minst 149 personer har blitt drept siden 1. februar, ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter. I tillegg er over to tusen mennesker arrestert, inkludert minst 37 journalister.

FN: Klimaendringene er den største trusselen mot menneskeheten – hva gjør vi?

FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) har laget en guide for rettighetsbaserte klimahandlinger. Den tydeliggjør koblingene mellom klimaendringer og menneskerettigheter. Den viser at både stater og næringsliv har et klimaansvar som følge av deres forpliktelser i internasjonale menneskerettighetslover.

I denne guiden har OHCHR svart på spørsmål som: Hvilke menneskerettigheter, grupper og individer er mest påvirket av klimaendringene? Hvilket ansvar har stater og næringsliv? Og hvilken rolle skal FN spille?

Flere og mer ekstreme naturkatastrofer er den nye normalen

Les saken på UN News og FNs organisasjonen for ernæring og landbruk sin nye rapport om naturkatastrofers påvirkning på matsikkerhet i verden.

Mat, klima og det grønne skiftet

En fersk rapport fra FNs miljøprogram, UNEP Food Waste Index 2021, viser at 17 prosent av all maten som produseres i verden blir kastet. 8-10 prosent av de globale klimagassutslippene skyldes matsvinn.

I en kronikk i finansnettavisen E24, skriver Gunhild Stordalen:

- Vi er stolte over å ha en statsminister som spiller bærekraftsball med statsledere fra hele verden. Men hun må også rydde i egen bakgård, og på egne tallerkener. Nordmenn kan fortsatt spise kjøttdeig, men vår nasjonale matkultur kan da vitterlig være langt mer mangfoldig. Så langt har ingen norske partier utmeislet en helhetlig matpolitikk. Det er skandaløst dårlig.

Stordalen er en av FNs fem tematiske ledere under FNs toppmøte om mat og bærekraft senere i år. I kronikken refser hun regjeringen for ikke å ha en helhetlig mat- og landbrukspolitikk som gjenspeiler sammenhengen mellom mat, klimamål og folkehelse.

Nye FN rapporter: Ligger vi an til å nå FNs bærekraftsmål?

To nye FN rapporter gjør opp status på hvordan vi ligger an til å nå bærekraftsmålene i Europa og Asia og Stillehavsregionen.

Femti land har nå forpliktet seg til å bekjempe tvangsarbeid

Den internasjonale kampanjen 50 for Freedom nådde i forrige uke sin første store milepæl. Det skjedde da Sudan 17. mars ratifiserte ILO protokollen mot tvangsarbeid.

Lykkeindeksen

Foto: Skjermdump fra FN-sambandets Instagramkonto

Lykkeindeksen rangerer land basert på hvor lykkelige befolkningen er. Omtrent 3000 mennesker i hvert land har blitt spurt om å vurdere sitt nåværende liv på en skala fra 0 til 10, hvor null er det verste mulige livet og ti er det beste mulige livet. Jo nærmere landets score er 10, desto lykkeligere er befolkningen.

Det er FNs Sustainable Development Solutions Network (SDSN) som lager indeksen og en årlig lykkerapport, World Happiness Report, som blir lansert på den internasjonal dagen for lykke. Årets rapport fokuserer spesielt på hvordan koronapandemien har påvirket menneskers livskvalitet, og på hvordan ulike stater har håndtert pandemien. Rapporten går også inn i på hvorfor noen land gjør det bedre enn andre.

God Påske fra FN-sambandet

Vi ønsker alle våre lesere en god påske. Neste Denne uka i FN kommer 19. april.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fra FN-kalenderen

22. mars: Verdens vanndag

23. mars: Verdensdagen for meteorologi

24. mars: Internasjonal dag for rett til sannhet om grove menneskerettighetsbrudd og for verdighet for ofrene

24. mars: Verdens tuberkulosedag

25. mars: Internasjonal minnedag for ofrene for slaveri og den transatlantiske slavehandelen

25. mars: Internasjonal dag i solidaritet med FN-ansatte som blir holdt fanget eller en borte

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fra organisasjoner og sivilsamfunn

23. mars: Hva nå, Kamala Harris?

22. - 24. mars: Menneskerettighetsuka, Amnesty NMBU

23. - 27. mars: UN Theme Week Bergen 2021

25. mars: CSW Side Event: Role of Women Leaders: How to increase Women’s Participation in the Military and Peacekeeping?

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fra generalsekretær António Guterres' besøk i Libya i 2019. Foto: UN Photo / Mohamed Alalem
Fra generalsekretær António Guterres' besøk i Libya i 2019. Foto: UN Photo / Mohamed Alalem
Last ned bilde
Last ned bilde

Om FN-sambandet

FN-sambandet
FN-sambandet
Storgata 33 A
0184 Oslo

22 86 84 00http://www.fn.no

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

Følg pressemeldinger fra FN-sambandet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra FN-sambandet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom