10 år med Nyt Norge på norske bord
Den offisielle merkeordningen for norsk mat – Nyt Norge - er ti år i mai og det er mye å feire! Hele ni av ti av dere forbrukere oppgir at dere gjenkjenner Nyt Norge-merket. Hva mer: Halvparten av oss sier at de alltid velger matvarer merket med Nyt Norge når de kan. Tenk på det! Vi som jobber med norsk mat får selvsagt lyst til å sprette en god norsk sider og feire slikt.
Men vi skal ikke feire oss sjøl. Vi har lyst til å bruke jubileet til å feire dere - alle der ute som velger Nyt Norge – som velger norsk mat og drikke. Dere virker som en veldig sympatisk, våken og samfunnsengasjert gjeng, det kan vi se i våre store årlige forbrukerundersøkelser, og vi merker det hver dag når vi kommuniserer med dere i alle våre digitale kanaler.
Her har du ti grunner til at Nyt Norge er viktig:
1. Norske arbeidsplasser
Vi gjør årlige undersøkelser der vi spør hvorfor dere synes det er viktig å velge norsk. Da svarer dere ikke først og fremst at dere mener norsk mat smaker bedre enn annen mat, åh nei, dere er mer samfunnsengasjerte enn som så! Først og fremst er dere (nesten nitti prosent!) opptatt av norske arbeidsplasser. Dere tenker på de nesten 100.000 ansatte i næringsmiddelindustrien - en av de største fastlandsindustriene i landet. Flott!
2. Levende bygder
En annen ting dere mener er viktig, er levende lokalsamfunn. Dere vet at uten landbruk og matindustri i distriktene, så får vi ikke levende bygder med lys i husene, dyr i fjøsene, unger i barneskolene, aktive idrettslag – ja, levende bygder med utvikling, liv og puls.
3. Maten kommer fra hele Norge
Når vi lager filmer eller artikler om hvor maten din kommer fra, får vi ofte kjempegod respons. Det kan være frukt fra Hardanger, grønnsaker fra Toten eller lam fra Vestlandet. Det kan være smaker fra barndommen i Nord-Norge eller minner fra ferien i Trøndelag. Maten vår kommer fra hele Norge og mange kjenner seg igjen i historiene og i produktene og vil vite mer og heier på norsk mat.
4. Dere vil ha trygg mat
At maten vår er trygg tar mange som en selvfølge. Faktisk er det bonden som legger grunnlaget for at nettopp det nesten ER en selvfølge i Norge. Bonden produserer mat etter strenge regler og systemet heter KSL – Kvalitetssystemet i landbruket. Dette systemet er faktisk unikt i verden. Og dere stoler på systemet – over åtti prosent av alle som sier de vil ha norsk mat, sier det er fordi de opplever den som trygg!
5. Mange velger Nyt Norge
Halvparten av dere sier at dere alltid velger matvarer merket med Nyt Norge når dere kan. Det betyr at garantien om at råvarene er norske, at strenge norske regler blir fulgt og at maten blir produsert og pakket i Norge er viktig for deg og du stoler på oss.
6. Friske dyr trenger ikke medisiner
Dere er veldig glade for at norske matproduserende dyr har unikt god dyrehelse og får svært lite antibiotika sammenlignet med husdyr i andre land. God dyrehelse er grunnleggende for dyras velferd og vi er gode på dyrehelse - best i verden sier noen.
7. Plantene våre er friske
God plantehelse er blitt mer og mer viktig og dere er veldig interessert i alt stoffet vi lager om hvorfor norske planter og vekster er så friske. Kaldt, norsk klima, for eksempel, bidrar til god plantehelse, lite skadedyr og minsker behovet for å bruke plantevernmiddel.
8. Dugnad må til!
Under tørkesommeren i fjor gikk mange av dere til butikkene og handlet små, eller skjeve og rare grønnsaker. Dere vet at ustabilt klima øker sårbarheten i norsk matproduksjon. Vår selvforsyningsgrad er på ca. førti prosent og i fremtiden er det ingen garanti at det til enhver tid er mat å få tak i. Jo mer norsk mat dere handler, desto mer styrkes matberedskapen.
9. Norsk klima gir gode smaker
Selvsagt er dere også glade i god mat og gode råvarer - og dere vet at dette alene er god grunn til å velge norsk. Norske kokker hevder seg verden rundt og det er med norske råvarer de briljerer. Det unike norske klimaet gir oss tross alt råvarer i verdensklasse, både grønnsaker, frukt, kjøtt og fisk.
10. Dere digger å lære mer!
Jobben vår er å gjøre det enkelt for forbruker å velge norsk mat, og det er vel kanskje en av de mest takknemlige jobbene en kan ha. Vi viser fram ekte, norsk matproduksjon, og det er gøy å se hvor interesserte dere er i å få vite mer. Dere liker filmer om ugressroboter, om rapsdyrking, om våronn, om lefseproduksjon. Over 130 000 så den siste videoen vi la ut på Facebook!
Når du kjøper Nyt Norge, så kjøper du noe mer enn et produkt. Du kjøper norske arbeidsplasser. Norsk landbruk. God dyre- og plantehelse. Vi ser at nå, etter ti år, er det flere og flere av dere som strekker ut hånda i matbutikken og velger alt dette. Hver dag. Det er verdt å feire, synes vi! Så gratulerer med dagen til alle dere som er med oss. Nyt Norge!
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom