Yrkestrafikkforbundet

1 av 5 bussjåfører blir ikke kompensert for overtidsarbeid

Del

Forbundsleder i Yrkestrafikkforbundet, Jim Klungnes, mener busselskapene spekulerer i trange rutetabeller som fører til ubetalt overtidsjobbing for bussjåfører.

Forbundsleder Jim Klungnes. Foto Kåre Sponberg
Forbundsleder Jim Klungnes. Foto Kåre Sponberg

I en medlemsundersøkelse fra Yrkestrafikkforbundet svarer 1 av 5 bussjåfører at de som regel ikke blir kompensert når de jobber lengre enn avtalt.

Forbundsleder Jim Klungnes mener dette skyldes at mange busselskaper setter opp rutetabellene slik at sjåførene alt for ofte må jobbe rett under overtidsgrensen.

‒ Sjåførene har krav på overtidsbetaling om de jobber over 10 minutter ekstra, så dermed spekulerer man i rutetider. De legges så stramt opp at sjåførene kan være forsinket hver dag, men gjerne rett under 10-minuttersgrensen. I løpet av en uke, en måned og et år blir det mange timer ekstrajobb som blir ubetalt, sier Klungnes.

Dette støttes av sjåførene selv, da 40 prosent av dem svarer at de ofte er forsinket på ruten de kjører. I 2019-utgaven av undersøkelsen svarte for øvrig halvparten av bussjåførene at de ofte opplevde stress i jobben.

‒ Dessverre er det blitt slik at selskapene kun konkurrer på pris i anbud. Ettersom timelønnen til sjåføren er den samme, handler det bare om å kunne klare å skvise mest ut av sjåførene i løpet av en dag for å kunne tilby lavest pris. Det skaper arbeidsforhold som er uakseptable, sier Klungnes.

Om undersøkelsen
Yrkestrafikkforbundet (YTF) er det forbundet som organiserer flest bussjåfører i Norge. Undersøkelsen ble gjennomført blant YTFs medlemmer. Mer enn 1.500 bussjåfører besvarte undersøkelsen.

Bilder

Forbundsleder Jim Klungnes. Foto Kåre Sponberg
Forbundsleder Jim Klungnes. Foto Kåre Sponberg
Last ned bilde

Om Yrkestrafikkforbundet

Yrkestrafikkforbundet
Yrkestrafikkforbundet
Lakkegata 19-23
0187 Oslo

40 60 37 00http://www.ytf.no

Yrkestrafikkforbundet (YTF) organiserer nesten 12.000 arbeidstakere i transportbransjen og er blant annet det forbundet som organiserer flest bussjåfører i Norge. 

Vi har over 400 tillitsvalgte rundt om i landet og har medlemmer innen buss, gods, lager og logistikk, bane, funksjonærer, taxi, bilbergere, anleggstransport, kran, miljøtransport, mobilitetsbransjen og parkering.

Følg pressemeldinger fra Yrkestrafikkforbundet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Yrkestrafikkforbundet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Yrkestrafikkforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom