1 av 4 vil forby el-sparkesykler

– Frislippet vi så i fjor skapte nærmest over natten store endringer i trafikken, og verken trafikanter eller myndigheter var forberedt på el-sparkesykkelbølgen. Både fotgjengere, bilister og syklister fikk plutselig en helt ny trafikantgruppe å forholde seg til, sier Ann-Helen Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk.
Regjeringen likestilte i fjor el-sparkesykkel med vanlig sykkel. Trygg Trafikk er enig i vurderingen, men mener den eksplosive veksten av el-sparkesykler krever strengere regulering.
– Først og fremst må utleie av el-sparkesykkel reguleres for å legge til rette for et sikrere tilbud. Gjennom enkle tiltak som å bruke geofencing kan tilbyderne redusere farten i områder med mange fotgjengere. I tillegg kan og bør utleie om natten forbys, for å unngå ruskjøring. Videre ønsker vi en nedre aldersgrense for bruk av el-sparkesykler på tolv år, og krav om bruk av hjelm for barn. Det er langt færre som oppgir at de bruker sykkelhjelm på el-sparkesykkel sammenlignet med sykkel og el-sykkel. Vi anbefaler alle å bruke sykkelhjelm også på el-sparkesykkel, fortsetter hun.
6 av 10 ønsker forbud på fortau
De stillegående syklene som kan kjøre i opptil 20 kilometer i timen, kan komme raskt og overraskende på – ofte til stor irritasjon for mange fotgjengere. I spørreundersøkelsen kommer det frem at hele 6 av 10 ønsker et forbud mot el-sparkesykler på fortau.
– På el-sparkesykkel er du å regne som kjørende med de pliktene det innebærer. Det betyr at du kjører på fortauet på fotgjengernes premisser og loven er tydelig på at du skal passere fotgjengere i gangfart. Det er ditt ansvar å ta hensyn til fotgjengerne – ikke motsatt, slår Hansen fast.
Hundrevis skadd i fjor sommer
Enkle utleie- og betalingsløsninger har gjort el-sparkesyklene lett tilgjengelige, men uerfarne brukere og mulighet for høy fart i områder med mye mennesker og liten plass, har ført til mange rapporter om ulykker og skader. I undersøkelsen svarer over halvparten at de ønsker å forby utleie på nattestid.
– Det er forbundet med risiko å bruke el-sparkesykkel. Oslo skadelegevakt fikk i snitt inn nær fem skader i døgnet i juli i fjor i forbindelse med bruk av el-sparkesykkel, noe som også gjenspeiles i våre skadetall. Spesielt på kveld- og nattestid, øker faren for mer alvorlige ulykker. Nå er antallet el-sparkesykler økt, og vi er bekymret for en ny sommer med en rekke daglige skadesaker, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.
1 av 4 har kjørt i beruset tilstand
Selv om det ikke er en promillegrense for el-sparkesykkel er det ikke lov å kjøre ruspåvirket. Samtidig svarer én av fire at de har brukt el-sparkesykkel i beruset tilstand.
– Det er ikke lov å kjøre forbi fotgjengere i høy fart på fortauet, men i fjor så vi flere eksempler på ulykker hvor berusede på el-sparkesykkel kjørte på fotgjengere i høy fart. Det er et problem, spesielt i Oslo. Undersøkelsen bekrefter at mange bruker el-sparkesykkel i beruset tilstand, gjerne uten hjelm. Vi mener myndighetene bør revurdere om man skal tillate utleie på tider av døgnet hvor brukerne ofte er berusede personer, sier Brandeggen.
***
Spørreundersøkelsen er utført av Kantar. Det er i perioden 16. - 23. april 2020 gjennomført intervjuer med til sammen 1603 respondenter, hvorav 1030 syklister i alderen 18 år og eldre.
På spørsmål om «det bør være generelt forbud mot el-sparkesykler», svarer 24 prosent at de er helt eller litt enig i påstanden.
På spørsmål om «det bør være forbudt med utleie av el-sparkesykler på natten», svarer 54 prosent at de er helt eller litt enig i påstanden.
På spørsmål om «det bør være forbudt å kjøre med el-sparkesykler på fortauet», svarer 59 prosent at de er helt eller litt enig i påstanden.
På spørsmål «Har du noen gang benyttet el-sparkesykkel i beruset tilstand?», svarer 26 prosent ja.
Nøkkelord
Kontakter
Ann-Helen HansenKommunikasjonsrådgiver
Tel:92259278ahhansen@tryggtrafikk.noBilder
Om Trygg Trafikk
Trygg Trafikk jobber for at færrest mulig skal omkomme eller bli hardt skadd i trafikken. Vi er tilstede i alle landets fylker. Trygg Trafikk er både samarbeidspartner og pådriver overfor myndigheter og bedrifter. Vi er også et bindeledd mellom frivillige aktører og myndigheter.
Følg pressemeldinger fra Trygg Trafikk
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Trygg Trafikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Trygg Trafikk
Bevisst på gode valg i trafikken14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nylig ble Sortland regodkjent som Trafikksikker kommune for tredje gang. – Målrettet og systematisk arbeid med tiltak for bedre trafikksikkerhet gir resultater, sier Kari Vassbotn, regionleder i Trygg Trafikk Nordland.
Varsling av trafikkontroll gjør veien farligere7.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Tjenester som varsler trafikkontroller, fører til at ruskjørere og fartssyndere kan leke gjemsel med politiet. Nå vil regjeringen forby denne muligheten. – Gode argumenter for et forbud, sier TØI-forsker.
Seks trafikanter mistet livet i mars1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Tre måneder ut i 2025 har 16 personer omkommet i trafikken. Det er en nedgang fra i fjor, da 20 personer omkom i samme periode.
Pass deg for grusen26.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Nå ruller mange unge myke trafikanter ut fra «vinteropplag», forventningsfulle og ivrige på to hjul.
Endelig parkeres gamle farlige russebusser5.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Regjeringen vil forby at russ bruker busser med sidestilte seter og ståplasser under kjøring. – Dette er en viktig innstramming som vil føre til en tryggere russetid, mener Trygg Trafikk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom