Frende Forsikring

1 av 4 er redde for terrorangrep i sommer

Del

Frykten for terrorangrep lurer i bakhodet på ferierende nordmenn. Bør vi være bekymret? Og hva gjør vi hvis noe skjer?

Kvinner er mer bekymret for terror en menn, viser en undersøkelse fra Frende.
Kvinner er mer bekymret for terror en menn, viser en undersøkelse fra Frende.

Kvinner er betydelig mer bekymret enn menn, viser reiseundersøkelsen YouGov har utført for Frende Forsikring. 1 av 3 kvinner sier de er redde, blant menn er det bare 1 av 5 som sier det samme.

- Det er viktig å ikke la frykten ta overhånd og ødelegge ferien. Sjansen for at noe skjer med akkurat deg er liten, sier skadesjef på reise i Frende, Petter Lassen. Han anbefaler at du følger reiserådene til UD og følger rådene til lokale myndigheter om det skulle skje noe.

Tunis ble torsdag rammet av to selvmordsangrep. Utenriksdepartementet fraråder reiser til Tunisia utenfor Tunis og turistområdene ved middelhavskysten som ikke er strengt nødvendige. 

En god tommelfingerregel foran ferien er å tenke over hva du skal gjøre hvis du havner i en farlig situasjon på et fremmed sted. Forsikringsselskapene ser hver sommer kunder som opplever ulykker, brann og naturkatastrofer.

- Hvis du vet hva du skal gjøre hvis noe skjer, er det mye enklere å klare å være rolig og ta gode avgjørelser i en stresset situasjon, sier Petter Lassen.

Lite sannsynlig at du blir rammet
Selskapet Sikkerhetsledelse jobber med sikkerhet, beredskap og krisehåndtering. Daglig leder Anders Bøe håper nordmenn ikke ødelegger ferien ved å gå rundt å være bekymret.

- Ha et bevisst forhold til hvor du ferierer og vær observant som normalt når du er på reise. Men det er viktig å være klar over at det er liten sannsynlighet for at du skal bli direkte rammet, sier Bøe.

Han understreker at terrorangrep vil skje igjen, men at tilfeldigheter er en uhåndterlig faktor som ikke kan styres.

Dette gjør du ved angrep
Hvis et angrep skjer i nærheten av deg er det viktig å komme se bort fra området så snart som mulig. Hvis det ikke er noe sted å løpe må du raskest mulig skjule deg.

- Finn dekning, lokaliser utganger, lås deg inne hvis mulig og vær stille. Sett mobilen på lydløs, sier Anders Bøe i Sikkerhetsledelse.

Hvorfor blir vi så redde?
Psykolog Jøri Gytre Horverak ved Sense PKT mener vi har lett for å overvurdere sannsynligheten for at akkurat vi skal bli rammet.

- Nyheter om terrorangrep fanger oppmerksomheten fordi det er sterkt emosjonelt. Hjernen vår er bygget for overlevelse og finkjemmer omgivelsene for trusler.Hukommelsen har også en slagside mot å huske tidligere negative hendelser, slik at nyheter som dette blir lett tilgjengelig i hukommelsen, sier hun. 

Et resultat av frykten kan være at folk holder seg borte fra severdigheter og opplevelser de egentlig vil ha med seg. Horverak mener det kun hjelper på kort sikt.

- På lang sikt gjør det bare at angsten opprettholdes. Da gir du forestillingen om hva som kan skje næring, og det kan igjen eskalere bekymringene. Det kan bli starten på en uheldig spiral som innskrenker livet ditt, reduserer muligheten for fine opplevelser og reduserer livskvaliteten, sier hun.


TIPS: Trygghetstips til sommerferien

 • Vurder trusselbildet for reisen og feriestedet
 • Planlegg ferien som normalt
 • Tenk over hva du skal gjøre hvis noe skjer
 • Hvis du reiser utenlands, sjekk UD sine reiseråd om destinasjonen din. Følg eventuelle råd som gis.
 • Registrer de reisende på reiseregistrering.no. Da får du SMS-varsling med viktig informasjon hvis noe skjer.
  Kilde: Sikkerhetsledelse

TIPS: Dette gjør du hvis noe skjer
Løp vekk

 • Trekk vekk fra trusselen/hendelsen så fort som mulig
 • Varsle andre rundt deg

Hvis det ikke er noen steder å løpe

 • Finn skjul
 • Finn dekning mot skytevåpen
 • Lokaliser utganger
 • Lås deg inne i et rom hvis mulig
 • Vær stille, sett telefonen på lydløs

Varsle

 • Ring politiet på 112. Lagre gjerne nødnummeret der du er på mobilen hvis du er i utlandet.
 • Oppgi lokasjonen din
 • Beskriv trusselen

I etterkant av en hendelse

 • Varsle dine pårørende og eventuelt arbeidsgiver hjemme
 • Følg myndighetens råd
 • Følg med på nyhetsbildet

Kilde: Sikkerhetsledelse

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kvinner er mer bekymret for terror en menn, viser en undersøkelse fra Frende.
Kvinner er mer bekymret for terror en menn, viser en undersøkelse fra Frende.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Helnorske Frende Forsikring eies av 15 lokale sparebanker. Gjennom eierbankene og egne salgssentre er Frende representert med over 1000 lokale rådgivere fra Lindesnes i sør til Tromsø i nord. Vi har nær 260 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og over 250.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring, livsforsikring og pensjon.